понеділок, 1 травня 2023 р.

 ЦМБД МЦБС м. Кропивницького                                   

Діяльність дитячих бібліотек області

у 2022 році


В умовах воєнного стану бібліотека намагалась бути ближче до кожного читача. Бібліотечні заходи були спрямовані на зниження психологічної напруги відвідувачів, викликаних реаліями сьогодення. Так, 54 читача з числа ВПО залучались до участі в роботі читацьких об’єднань, пізнавально-розважальних заходів таких, як: зліт книголюбів «Нові книги – нові друзі»; шпаргалка для тінейджера «Синдром новенької»; реаліті-гра «Сам собі бібліотекар»; майстерки в естет-студії «Креатив»; майстер-клас «Тепла листівка» та ігротек, тренінгу, творчої години. Бібліотекарі разом із психологинею-волонтеркою створили буклети-порадники «Допоможіть дитині подолати стрес» та «Поради для тат, якщо вони далеко від дитини». Успішно функціонував «Календар зворотного зв’язку» щодо побажань та зауважень бібліотечних заходів. Серед відвідувачів проводилось близько 10-ти досліджень – моніторингів, анкетувань, опитувань, що допомагало в удосконаленні роботи закладу. Цікавим виявилось анкетне опитування «Війна і книга», за участі 140-ка читачів 14–15-ти років, 65% з яких зазначили, що саме книги українською мовою допомагають їм жити під час війни. У рамках бібліотечного проєкту «Книги там, де діти» бібліотека організовувала: виїзні читальню та абонемент (до ДНЗ «Калинка», КЗ «Гімназія «Інтелект» Кропивницької міської ради» та ліцею «Науковий»); огляди книг у дитячо-юнацькому клубі «Зоряний»; голосні читання «Казка перемагає»; зустрічі – в режимі онлайн з учасниками гуртків, які тимчасово перебувають за межами міста та країни. Традиційно бібліотека виступала організатором міських етапів Міжнародних та Всеукраїнських конкурсів – дитячої листівки «Дітям світу – сонце й мир!», «Лідер читання», літературному – «Творчі канікули», екомалюнку «Книга і діти, екологія і світ», а також загальносистемного конкурс читців поезії до Дня української державності (відеодекламація). У грудні читачі залюбки брали участь у заходах бібліотеки до другого Національного тижня читання, ініційованого Українським інститутом книги.

Якісне інформування відвідувачів з питань історії країни, краю, мови, народознавства, європейських, загальноосвітніх, культурних цінностей та допомога у розвитку дитячого читання досягались завдяки різноманітним формам заходів, серед яких: книжкові виставки «Україна в моїм серці», «Театр Кропивницького: минуле і сьогодення»; акція «Україна там, де живу Я»; тріумф-мозаїка «Українці – рекордсмени»; патріотичні читання за електронною книжкою «Конституція у коміксах» братів Капранових; героїко-патріотична вистава КнигоТеатру «Як Грицько Україну рятував»; демонстрація анімаційного відео «Історія України за 15 хвилин»; флешмоб «Ми – Україна»; краєзнавчий гід «Нам є ким пишатися»; інформаційний кейс «Володій українською»; мemory time «Сторінки Перемоги. Читаємо листи воєнних років…»; майстер-класи «Дерево дружби» та «Квітка добра»; марафон дитячого малюнку «Мир дітям планети Земля»; народознавчий стрім «Йдемо колядувати до вашої хати»; етномайстерня «Чарівні візерунки»; голосні читання книги Т. Якименко «Пригоди писанки та її друзів»; прем’єра вистави екоказки «Чарівний дощик»; презентація виставки «Почути голос планети»; ігротека «Зробимо світ чистішим» з настільною грою «Екомемо»; віртуальна зустріч «Театр відкриває завісу»; інсценізація уривку з п’єси І.Котляревського «Наталка Полтавка»; літературний подіум «Книги з автографом» та крафтZONA «Файні книги», он-лайн вікторина «Книга відкриває світ», virtual тур «Ось вони – храми знань: найвідоміші бібліотеки світу» та виготовлення поробок (засідання бібліотечного гуртка «Книжкова скарбничка»).

Комплексні заходи літніх читань відбувались у рамках обласної акції «Літо 2022: Разом до Перемоги!». Це: драйв читання «У колі читаючих дітей»; кінотеатр щосереди; Школа здоров’я «Будьмо здорові»; естет студія «Креатив»; ігротека «Time for games» та багато інших.

Бібліотека, як хаб цифрової освіти для усіх відвідувачів, проводила заняття «Твій особистий тренер – освітня онлайн платформа «Дія. Цифрова освіта», де опрацьовувались освітні серіали з розвитку цифрових навичок. Дорослій аудиторії з числа ВПО надавалась консультативна допомога з використанням порталу державних послуг ДІЯ. Для школярів різного віку організовувались: уроки з навчальних ресурсів громадської організації «МІНЗМІН»; детектор знань «Цифрова грамотність = безпека»; фактчекінг «Не вір – перевір»; екскурсії «Бібліотека в реалі та у віртуалі»; День інформації «Про цифрове сучасне і майбутнє»; інформаційний турнір «Читач XXI століття»; веб-експедиції «Розшукується модна книга». Також бібліотека надавала дистанційні послуги за допомогою платформи Zoom школярам КЗ «Гімназія «Інтелект» Кропивницької міської ради», створила віртуальну галерею дитячих робіт «Бібліотеки запалюють зірки», викладала на бібліотечних – сайті та сторінці у фейсбук відеозаписи з рекламою книг. Віддаленим користувачам надсилались індивідуальні інформації через електронну пошту та вайбер. Учасники центрів спілкування бібліотеки – КнигоТеатру, клубу «Наталка» та гуртка «Книжкова скарбничка», у разі їхньої відсутності на засіданнях, мали змогу отримувати відеоматеріали на Viber для домашнього ознайомлення.

У минулому році заклад відзначив свій ювілей, організувавши День відкритих дверей бібліотеки «70 років разом з дітьми», учасники якого мали змогу: подивитись відеоролик «70 миттєвостей бібліотеки» та інтерактивну виставу «Казкове асорті»; висловити привітання і побажання на стіні побажань «Тобі, моя бібліотеко!»; переглянути світлини з життя бібліотеки у PR-зоні «Велике серце»; взяти участь в акції безкоштовного запису «Святковий бонус».

Удосконалення професійних навичок фахівців закладу відбувалось на дистанційних навчаннях: з медіаграмотності «Фейки та Факти» від Goethe-Institut Ukraine; Всеукраїнської онлайн школи для бібліотечних працівників територіальних громад «Бібліотеки. Діти. Громади»; онлайн семінару ГО «Хмарочос» «Як розробити інформаційну кампанію з громадської безпеки: креативні та медійні рецепти» (база Кіровоградської обласної бібліотеки для дітей ім. Т.Г. Шевченка); онлайн круглого столу «Бібліотеки в умовах воєнного часу», організованого редакцією всеукраїнського журналу «Джміль»; обласній конференції ОУНБ ім. Д. І.Чижевського «Діяльність публічної бібліотеки в територіальній громаді»; вебінару «Вуличні акції» з досвіду роботи відділів ОУНБ ім. Д. І.Чижевського».

Бібліотекарі займались волонтерством та соціальною підтримкою ВПО; працювали в гуманітарних центрах ГО «Територія успіху», греко-католицької церкви та благодійного фонду «Планета»; передавали речі першої необхідності для постраждалих у притулок «Дім милосердя» тощо.


 

 




Немає коментарів:

Дописати коментар