четвер, 4 травня 2023 р.

 Бібліотеки філії для дітей МЦБС 

м. Кропивницького

Діяльність дитячих бібліотек області

у 2022 році


Міські БФ для дітей організовували і проводили багато різноманітних заходів як за тематикою, так і формами роботи, інтелектуального та корисно-дозвіллєвого характеру. Серед таких: краєзнавча слайд-презентація «10 чудес Кіровоградщини», книжкова виставка «Яскраві барви мого міста», екологічна гра «ЕКО-МЕМО», дитяча ігротека «Радість дзвінкого дитинства» (БФД № 13); фоточелендж «Моя BOOKсимпатія» зі світлинами українських книг року, стенд «Смачна країна – Україна», бібліографічна головоломка «Маленькі секрети великих словників» (БФД № 19); екологічна аудіовистава «Підводна експедиція», День бібліографії «О, мово моя, як спів солов’я», інформаційний дайджест «Книги-ювіляри 2022року», літературна візитівка «В байках і ліриці живе його душа», інформ-досьє «Соломія Крушельницька. Українська примадонна», перехрестя веселих забав «Пізнаємо у забаві світ веселий і цікавий», відеоролики «Запобігання булінгу» та «Міфи про наркотики», створені спільно з відділом зв’язків з громадськістю Управління патрульної поліції в Кіровоградській області (БФД № 21).

Юні користувачі брали активну участь у різноманітних конкурсах: Всеукраїнських – «Лідер читання», дитячому літературному – «Творчі канікули», фото та відеоробіт (в рамках Національного проєкту «Безпечна країна»); Міжнародному   дитячої листівки «Дітям світу – сонце й мир!», в якому читачка БФД №12 посіла друге місце в обласному турі.

У межах обласної акції «Літо-2022: разом до Перемоги!», робота з користувачами вибудовувалась за окремими літніми програмами, згідно яких, при бібліотечних літніх двориках, майданчиках діти знайомились з новою літературою, читали улюблені книги, спілкувалися з друзями, малювали на асфальті, фотографувались на згадку, займались творчістю під час майстер-класів тощо. До прикладу, робота БФД № 19, де відбувались: День настільних ігор «До перемоги!»; експрес «Гайда з нами за скарбами!»; сміхочастування «Хай день розпочнеться з усмішки»; розгадування загадок, змагання в читанні жартівливих скоромовок та віршів; перегляд сучасного українського 5D мультфільму «Микита Кожум`яка» у бібліотечному кіноклубі «Промінець» та лялькової прем’єри «Весела думка – запорука здоров’я» тощо.

Усі бібліотеки приділяли належну увага одному з важливих напрямів роботи щодо формування та розвитку інформаційної культури користувачів, передбаченими заходами якого безкоштовно користувались відвідувачі усіх вікових категорій. Зокрема, це: курс індивідуальних занять «Основи комп’ютерної та інтернет грамотності», що, практично, проводились в усіх бібліотеках; медіаурок «Як відрізнити фейк» (БДФ №19); правила онлайн-безпеки з Черепашкою Хаппі за книгою І. Бови «Хаппі та її суперсила», засідання гуртка «Смайлик» з комп’ютерної грамотності, консультації «Штучний інтелект для школярів», відеозаняття «Про кібербулінг для підлітків» (БФД № 21) та інші.

Велась робота з дітьми ВПО. Бібліотекарі інформували читачів про центри надання адміністративної та матеріальної допомоги. БФД № 21 втілювала проєкт «Школа безпеки для маленьких», у межах якого створювались: віртуальна дошка порад #Допомога_поруч та #Інформація_читачу; нова рубрика в подкасті «Дванадцять балів» з метою допомоги дітям-переселенцям освоїти програму з української та зарубіжної літератури; інтерактивна карта «Бібліотека – територія єдності», на якій можна позначити територію, звідки дитина, що переїхала. Бібліотекарі БФД № 19 співпрацювали з благодійним фондом «Планета», якому передали від своїх читачів понад 60 кольорових дитячих видань. Влаштовували – благочинну акцію «З нетерпінням я чекаю – нині свято Миколая», уроки арттерапії «Сонце в дитячих долонях», рольові ігри на зниження стресу «Спокій понад усе», сеанси психокорекційної казкотерапії для маленьких читачів, флешмоб «Україна в тренді!». Бібліотекарі цієї ж філії розгорнули благочинну компанію – збір коштів на авто для військової бригади, до якої долучилися крім читачів, патріоти дальнього зарубіжжя, меценати, особливо ТОВ «Три Стар», що допомогли зібрати за 5 днів 165 тис. грн на автомобіль для танкової бригади.

У БФД № 19 розпочав свою роботу новий фешн-клуб «Естет» для підлітків, на засіданнях якого долали стрес під час зустрічі «Психологічна підтримка під час війни», в експрес-порадах ділилися досвідом щодо здорового способу життя, запобіганню телефонних шахрайств. Члени клубу залюбки брали участь у майстер-класі та Геловінській фотосесії, а також прикрашали сувенірну крамницю «Декоруємо й фантазуємо».


 

 

 



Немає коментарів:

Дописати коментар