середу, 26 квітня 2023 р.

 Бібліотека-філія № 8 для дітей 

КЗ «Світловодська МЦБС»  

Діяльність дитячих бібліотек області

у 2022 році 

Бібліотека співпрацювала зі своїми партнерами – ліцеями №№ 1, 2, 3,  школою-інтернатом №1 для дітей з вадами зору, літературним об’єднанням «Літо», краєзнавчим музеєм, управлінням юстиції, міськрайонним центром зайнятості та іншими. Обслуговування користувачів відбувалось у режимах оф/онлайн. Актуальними для дітей були заходи літературно-патріотичного, історичного, краєзнавчого та народознавчого спрямувань, серед яких: книжково-ілюстративні виставки «Соборність – це сильна, єдина держава», «Миті історії української Незалежності», «Думи Кобзаря живуть вічно», «Григорій Сковорода на портреті і в житті»; «Кіровоградщина вчора, сьогодні, завтра»; патріотична бесіда «Маленька станція Великої України» до Дня пам’яті Героїв Крут; квести «Україна – наша Батьківщина», «Мовно-літературний вояж»; історичне віконце «Барви прапора»; поетичне слово «Обличчя українського воїна»; флешмоб «Ми – українці, ми – за мир!»; виставка дитячих малюнків «Україна переможе»; поетична вікторина до 125-річчя з дня народження Є. Маланюка; День бібліографії «До мови доторкнімось серцем»; мовна мозаїка «Рідна мово, ти квітнеш пелюстками слова…»; літературне знайомство «Поетичні голоси Світловодщини»; етно-мандрівка «Наш край такий багатий на красу»; розважально-пізнавальна програма «Світловодськ. Цікаве поряд»; бібліолото «Чи знаєш ти своє місто?»; сторітелінг «Колядки зі старої шухлядки»; фольклорна скатертина «І старий, і молодий Масниці радий»; акції «Прикрась Великоднє дерево», «Одягни вишиванку – це модно і гарно»; народознавчі – година «На Івана Купала, вінки дівчина пускала» та екскурс «Маковій і Спас дарунки всім припас».

З метою розвитку читання і спілкування у родині бібліотекарі організовували: сімейні читання «Книгу – в родину, родину – в бібліотеку»; виставку дитячих малюнків «Мій найкращий в світі тато»; розважальну програму «Ми всі одна сім’я – частинка України» з конкурсами, іграми, вікторинами, декламуванням віршів; анкетування «Родина – територія читання»; День відкритих дверей «Бібліотека + родина = розвинута дитина»

До обласної акції «Літо 2022: разом до Перемоги!» бібліотека приєдналась низкою заходів: огляд літератури «Канікули з гарною книгою»; День нової книги «Читай наше, шануй рідне»; книжковий розвал «Читайте класику сьогодні»; година веселих витівок «Все в шоколаді»; літературний дайвінг «Я з книгою відкриваю Всесвіт»; читацький навігатор «Читаємо. Мандруємо. Відкриваємо».

Бібліотека не один рік приділяє увагу формуванню інформаційної культури користувачів. Цьому сприяли: цикл бесід «Ласкаво просимо у країну Читалію»; цикл бібліотечно-бібліографічних уроків «Закони книжкових полиць»; інформіна «Інтернет – територія безпеки»; ІТ-заняття «Твоє місце в соціальній мережі»; виставка-інсталяція «Світ техніки відкриває книга»; огляди літератури «Покращуйте словниковий запас», «Програмування для дітей»; інформаційна година «Як користуватися сайтом Світловодської міської ради?»; майстер-класи «Вебсайти органів державної влади і пошук інформації», «На Я з електронним банкінгом»; День безпечного Інтернету; година-застереження «Як захиститися від загроз в Інтернеті» тощо.

Відчути красу навколишнього світу та розібратися в собі користувачам допомагали еколого-валеологічні заходи: калейдоскоп цікавинок «Лелека – символ щастя і родини, любові до всієї Батьківщини»; презентація природничих енциклопедій «Тваринка зі сторінки»; година корисних порад «Еко середовище і сучасність»; огляд літератури «Ця красива, блакитна планета»; екологічна гра «Про дива і таємниці природи-чарівниці»; екоакція «Сад миру», в ході якої бібліотекарі разом із читачами висадили декоративні кущі біля приміщення бібліотеки; цикл «Безпека життєдіяльності» містив у собі – годину корисних порад «Геть куріння! Ми – здорове покоління», урок безпеки «Сам удома», відеоперегляд «Люди, що підкорили світ в інвалідному візку», бібліомікс «STOP – наркотики», каскад інформаційних повідомлень «Про СНІД на повен голос», екодесант «Енергозбереження заради майбутнього».

Змістовне дозвілля та демонстрація здібностей відвідувачів проявлялась у бібліотечних клубах за інтересами «Чомусик» та любителів книги «Книжковий дивосвіт» під час занять та засідань: ярмарок талантів «Творчість зближує серця»; майстер-клас «Великодні кролики своїми руками»; арт-година «Новий рік на поріг»; майданчик творчості «Азбука орігамі – лише ножиці й папір»; літературний глобус «Святкування Різдва у різних країнах світу»; book-дискавері «Все-все-все про Новий рік» та інших. Читачі із задоволенням брали участь у різноманітних конкурсах. Так, зокрема, одна з читачок бібліотеки, учасниця обласного туру Всеукраїнського конкурсу «Лідер читання - 2022», отримала диплом та книжковий подарунок від Кіровоградської обласної бібліотеки для дітей ім. Т.Г.Шевченка.

Протягом року фахівці закладу долучалися до різних проєктів: Всеукраїнського флешмобу #бібліотекаспільнодія Української бібліотечної асоціації зі створення плакату світлин бібліотеки; «Всеукраїнська школа онлайн у бібліотеці» Української бібліотечної асоціації спільно з ГС «Освіторія», завдяки чому читачі-ВПО відновили навчання та користування Всеукраїнською школою онлайн; Міжнародного мережування онлайн «Зустрічайте агентів змін у бібліотеках» на платформі ZOOM; Всеукраїнської онлайн-школи для бібліотечних працівників територіальних громад «Бібліотеки. Діти. Громади» Національної бібліотеки України для дітей та Української асоціації працівників бібліотек для дітей, за що отримали сертифікати з підвищення професійного рівня.

Слід відзначити, що на базі бібліотеки було відкрито Пункт обігріву для ВПО з гарячим чаєм, печивом, безкоштовним інтернетом та користуванням ПК. Пізніше філія приєдналася до штабу волонтерської допомоги у центральній бібліотеці, де надавались консультації та допомога щодо пошуку житла, забезпечення одягу, їжі, ліків. За дану роботу бібліотекарі отримали подяки від Управління культури і туризму міста.

 




Немає коментарів:

Дописати коментар