четвер, 6 квітня 2023 р.

 Побузька  міська  бібліотека  для  дітей                       

Діяльність дитячих бібліотек області

у 2022 році

Війна внесла небажані корективи в роботу закладу. З початку війни бібліотекарі взяли активну участь у волонтерській роботі – плетіння сіток, збирання ліків, продуктів, коштів для ЗСУ та біженців з окупованих міст. Також працівники бібліотеки та її користувачі збирали кошти на відновлення музею Г.С. Сковороди, знищеного під час війни у с. Сковородинівка. Постійно поповнювалась база даних користувачів, які в зоні особливої уваги та ВПО. Їм постійно надсилались інформації про нові видання та запрошення на заходи, доставлялись книги за місцем проживання.

Протягом року бібліотека співпрацювала з місцевими дитячим садочком та ліцеєм. Висвітлювала актуальні події в країні, сприяла прищепленню почуття патріотизму юним за допомогою різних заходів. Але найшвидше реагування читачів на події відбувається через наочність і тому бібліотекарі надавали перевагу книжковим виставкам таким, як: - факт «Сила і перемога – у соборності наших душ»; - пам’яті «В серцях, книгах та піснях – пам'ять про Майдан»; - застереження «Живий плач мертвої землі»; - екскурс «Спадкоємці Володимирового тризуба»; - віртуальна «Славні сини України»; - ілюстративна «Мандрівний світ Григорія Сковороди»; - реклама «Книжкові новини для кожної дитини», «Мова - душа народу», «Веселкою на Великдень сонце виграє»; - інсталяція «Оберіг родини – українська вишиванка». Хороші відгуки отримали й такі форми заходів, які піднімали позитивний настрій відвідувачам. Зокрема, це: флешмоб «Ми – діти твої, Україно», який показав неабиякі здібності користувачів у декламуванні віршів; голосне читання «Слова у рідній мові – квіти калинові»; стріт-арт фестиваль «Країна дитинства», під час якого діти малювали малюнки на асфальті та розфарбовували розмальовки; святковий ранок з дошкільнятами «Україно, моя Україно!»; літературна вікторина «До мови серцем доторкнись»; літературно-ігрова програма «Скарби книжкового літа»; фольклорне свято «Андрій іде – купу свят веде»; відеоекскурс «Як зустрічають новорічні свята у різних країнах світу»; година спілкування «Душу зцілює добро».

Віддавалось належне і сімейному читанню. Проводились: цикл бесід «Читання від 0 до 3 ? Це – просто», «Читач з колиски»; бесіда-діалог з батьками «З мамою по книжковому царстві»; голосні читання «Нерозлучні друзі – мама, тато, книга, я» та хвилинка радісного читання тут батьки разом із дітьми читали уривки з книг, що подобаються дітям; майстер-клас «Мамина хустка – оберіг родини», «Подаруй мамі квітку»; свято загадок «Міцний горішок» з розвагами, вікторинами, конкурсами; шаховий турнір «Шахи + дружба». Завдяки читаючим родинам бібліотеки, була створена казкова фотозона, яка сподобалась читачам та зробила затишний куточок у закладі. Приємною несподіванкою, до Дня захисту дітей, була нагорода-відзнака найактивнішого читача бібліотеки В. Маслєя від відділу освіти, культури та спорту Побузької селищної ради

Немало корисної інформації школярі отримали під час: годин – обміну думками «Щоб життя не пройшло осторонь» щодо насильства в сім’ї та дитячому оточенні та етнографічної «Ой горі, горі, горіли купальскі огні»; вікторини «Що Ви знаєте про лікарські рослини Купальської ночі?»; майстер-класу з плетіння купальського віночка; Дня відкритих дверей «Бібліотек@ – твоє вікно у світ» з низкою виставок, вікторин, конкурсів; бібліотечних уроків «Дивовижні cвіти на сторінках дитячих енциклопедій» та «Алфавітна сім’я»; діалогу «Увага! Небезпека в мережі Інтернету»; виставки поробок «Світ моїх мрій»; конкурсу малюнків «Малюйте – Ви талановиті» та інших.

 

       


 





Немає коментарів:

Дописати коментар