вівторок, 4 квітня 2023 р.

 КУ «Петрівська бібліотека для дітей»                       

Петрівської селищної ради

Діяльність дитячих бібліотек області

у 2022 році 

Втілити усі заплановані заходи в реальному часі було непросто, тому бібліотека була активною в онлайн-режимі на своїх – сайті, сторінці у фейсбук, де практикувала такі форми заходів, як: онлайн-зустрічі та декламування, вебінформатори, відеоколажі, буктрейлери тощо. Популярністю користувались: акція «Читаємо Сковороду»; історична подорож «Пилип Орлик та його Конституція»; онлайн-декламування «Конституція в серці моїм»; челендж вдячності захисникам країни «Завдяки тобі»; відео-ролики – «Ми хочемо жити за своїми законами і будемо жити за своїми законами», «З Днем Незалежності, Україно!», «Про воїнів-земляків, що загинули» мав поширення за добу понад ста разів, переглянутий близько 2,4 тис. разів; відео-подяка «Якби не ти…»; віртуально-історична шкатулка «Боролись! Боремось! Поборемо!» до 80-річчя створення перших бойових загонів УПА; вебмотиватор «Добірка книжок про захисників України» та інші. Два роки на сторінці у фейсбук розміщуються матеріали у рубриці «Ми у цю хвилину», які доповнювали, розкривали та популяризували роботу бібліотеки. Таким чином, заклад за рік мав 3,7 тис. інтернет-друзів, що на 2,3 тис. осіб більше, ніж у 2021 році.

Для тих користувачів, що приходили до бібліотеки реалізовувались заходи: огляди літератури «Книги-ювіляри 2022», «Нові книги, нові зустрічі», «В гості до дитячих газет і журналів»; книжкові виставки-інсталяції «Україна понад усе, єдина і незалежна», «Від подвигу століть до сьогодення», «Це – моя мова»; година спілкування «Безцінне слово – мир, страшне слово – війна»; фотостіна памяті героїв-земляків «Вони загинули, щоб ми жили…»; мовна ігротека «У царстві рідної мови»; свято «Нехай у кожної дитини живе любов до України»; зустрічі з поліцейськими Олександрійського РВП ГУНП в Кіровоградській області, де йшлося про права дітей, безпеку на дорогах із майстер-класом щодо виготовлення світловідбиваючої «Лапки»; перегляд лялькової вистави «Новорічні пригоди в казковому лісі!»; майстер-класи зі створення – квітки незабудки – символу пам’яті жертв Голодоморів, патріотичної листівки до державних свят, оберегу захиснику, вишиванки в техніці орігамі та аплікації, солом’яного ангела, валентинок. Читацьким явищем була зустріч з письменницею-землячкою, лауреаткою Дитячої Коронації міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» О. Тимченко з презентацією її дитячої фантастичної повісті «Таємниця Підкарпаття», директором видавництва Ліра К – В. Зарицьким, координаторкою Дитячої Коронації міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» О. Блажевською (online-підключення).

Бібліотека була організатором декількох акцій. Одна з нихдо Дня вшанування пам'яті дітей, які загинули від окупантів в російсько-українській війні, яка проходила у місцевому парку, куди містяни приносили іграшки, а потім передали їх дітям ВПО, дітям з багатодітних родин та до дитячого відділення місцевої лікарні. Літній «Бібліодворик» проходив під гаслом «Веселись, грай, книжечки читай» з пропозиціями дітям читати книги, журнали та з проведенням цікавих програм розважальних ігор. «Валентинка читацьких симпатій», під час якої діти були дуже активними, так як «зізнавалися в любові» улюбленим книжкам.

Слід зазначити, що частими гостями на різних заходах були діти з батьками, що виїхали з тимчасово окупованих територій міст Бахмута, Краматорська, Маріуполя.

Позитивні емоції у відвідувачів викликали читачі бібліотеки, що стали переможцями у Всеукраїнських конкурсах – дитячого літературного «Творчі канікули-2022» – на загальноукраїнському рівні та «Лідер читання-2022» – в обласному турі.

Підвищення фаху бібліотекарів відбувалось під час семінару-практикуму «Сільська бібліотека: вимоги сучасності» (база Петрівської ЦПБ) та Всеукраїнської онлайн-школи для бібліотечних працівників територіальної громади, після занять якої фахівці отримали сертифікати.

Про роботу закладу можна було дізнатись з таких джерел: сайт бібліотеки – 36 текстових документів; сторінка у фейсбук – 287 текстових інформацій і 658 світлин; місцевого радіо «Голос Петрівщини» – 24 огляди, а також із соціальних сторінок інших установ – місцевого ліцею та селищної ради.

Бібліотекарі долучалися до громадської роботи, збору коштів на підтримку ЗСУ на закупівлю дрону, розповсюдження краєзнавчої брошури «250 літ Петровому» В. Сердюка тощо.

 

 

 

 

 

 







Немає коментарів:

Дописати коментар