пʼятницю, 31 березня 2023 р.

 КЗ «Олександрівська бібліотека для дітей» 

Діяльність дитячих бібліотек області

у 2022 році

З перших днів війни бібліотекарі долучилися до волонтерської діяльності – від збирання гуманітарної допомоги до плетіння маскувальних сіток.

Бібліотека тісно співпрацювала з місцевими ліцеями, музичною школою, центром дитячої та юнацької творчості, центром культури та дозвілля, краєзнавчим музеєм, підтримувала партнерські відносини з громадськими організаціями, творчими спілками. Продовжувалась робота послуги «Бебігувернер» та трьох бібліотечних клубів: народознавча вітальня «Родина», центр дитячої ерудиції «Еврика», ляльковий театр «Рукавичка». Результативною була участь читачів у Всеукраїнських конкурсах, окремі роботи яких, відзначені нагородами, а одна з них увійшла до Альманаху творчих робіт за результатами Всеукраїнського конкурсу плакатів «Майбутнє планети у наших руках» НБУ для дітей. У річному звіті наголошується, що багато заходів відбувались за спонсорської підтримки.

У своїй діяльності бібліотекарі використовували формати оф/онлайн, зокрема, було створено близько 35 віртуальних заходів. А, наприклад, під час проведення Національного тижня читання, бібліотека поширювала онлайн добірки книжок, найбільш улюблених користувачами. Заходи, що проходили у бібліотеці, надавали можливість почути думки читачів щодо різних ситуацій та продемонструвати їхні здібності. У бібліотеці відбулись: історичні – екскурс «Крути вчать дивитися в майбутнє», подорож «Віднині і навіки з’єднані в одно»; гра-квест «Пізнавай Україну з книгою»; бібліотечні гостини «Обереги української родини»; турнір правознавців «Правові шаради»; перегляд відеоролика «Рідна мова моя, поетична і пісенна»; літературний ранок «Чарівна сопілка, або дитинство Григорія Сковороди» з інсценізацією байок за допомогою бібліотечного лялькового клубу «Рукавичка»; книжкові виставки «Вінні–Пух і його дружня компанія», «Дивовижні герої В. Г.Рутківського», «Крила творчості Анатолія Гая»; свято «День народження читача»; конкурс «Уважні та начитані»; гра «Дорожня азбука – малятам», інформаційно-розважальна година «Кавуни, кавунчики – спокуса для ласунчиків»; новорічний серпантин «Будем зиму зустрічати, з Новим роком всіх вітати»; майстер-класи – «Мотанка свободи», «Віночки звивайте, на Купайла поспішайте» та інші.

Протягом літніх читань «Літоура! Пригодамура! Веселому дозвіллюура!» було організовано багато заходів, серед яких: святково-ігрова програма Web-вояж «До країни дитячої посмішки»; книжкова виставка «По книжковому морю під вітрилами ЛІТА-2022»; літературний колаж «Дружба велика сила»; бібліопікнік «Відпочивай, але книги не забувай»; творчий конкурс «Я читач мандрівник», під час якого кожен учасник здійснював уявну подорож до свого улюбленого героя та влаштовував фотосесію з улюбленою книгою.

Особлива увага приділялась підтримці внутрішньо переміщених осіб, які вперше завітали до бібліотеки вже в березні. Задля них бібліотекарі оголосили акцію «Подаруй книгу переселенцю». Зібрані дитячі книжки та іграшки, користувачі бібліотеки люб’язно вручили своїм ровесникам з ВПО у Міжнародний День захисту дітей. Загалом бібліотекою обслуговувалось близько 55 дітей ВПО, які з задоволенням брали участь у: бібліогостинах «В нашім домі новосели – і цікаві, і веселі»; патріотичному майстер-класі «Мотанка свободи»; заняттях з арт-терапії, казкотерапії у зоні «Бебігувернер» та багатьох інших.

Дітей, разом з їхніми рідними, активно долучали до соціокультурної діяльності бібліотеки. Так, відвідувачку з м. Боярка Київської області запросили дати майстер-клас з писанкарства «Великодній дивосвіт», яка захопила читацьку аудиторію розповідями, легендами, традиціями, звичаями святкування Великодня та вчила малювати писанки за допомогою пензлика. Кожна дитина проявила особисту фантазію у творчій роботі. Бібліотекарі організували читачам бібліотеки та ВПО зустріч з майстринею вишивки хрестиком, жителькою села Стара Осота. Присутні були у захваті від розповіді майстрині та її вишивок-картин. На розважально-ігрову програму «Дитячі радощі щасливої сім’ї» до Міжнародного дня сім’ї бібліотека запросила читачів різних вікових груп, у т. ч., дітей внутрішньо переміщених сімей. Разом зі своїми мамами, татами, бабусями, класними керівниками були учасниками різноманітних заходів. Слова подяки прозвучали від бабусі багатодітної родини, жительки м. Краматорськ, після яких кожен відчув себе частиною єдиної і непереможної української родини.

 

 






Немає коментарів:

Дописати коментар