пʼятницю, 10 березня 2023 р.

КЗ «Бібліотека для дітей»

Голованівської селищної ради

Діяльність дитячих бібліотек області

у 2022 році

Протягом року бібліотекарі зосереджували своїх відвідувачів на духовних, національно-патріотичних надбаннях українського народу, любові до читання, корисному дозвіллі. Це досягалось різноманітними пізнавально-наочними та пошуково-ігровими формами заходів, що відбувались як у бібліотеці, так і за її межами.

Демонструвались книжково-ілюстративні та панорамні виставки з оглядами та бесідами, як-то – «У серці – рідна Україна», «Конституція країни дитинства», «І боронять нині рідну Україну мужнії нащадки славних козаків», «Україна – країна нескорених».

До Дня Незалежності України бібліотека запросила своїх читачів на патріотичний калейдоскоп «Я – людина, ми – родина, дім наш – Україна». Діти залюбки читали вірші про Україну та рідний край, розгадували кросворд «Моя Україна», переглядали матеріали з виставки-колажу «Моя Україна – єдина країна», відповідали на запитання вікторини «Відомі українці» та заспівали пісню «Ой у лузі червона калина». 

Відбулася низка заходів з популяризації української мови: книжкова виставка «Плекаймо рідну мову», вікторина «Плекатимеш мову – цвістимуть слова», поетична веселка «Мови рідної слова», мовна гра «Загублені звуки», літературна вікторина «У кожній казці мудрості перлинка» за творами В.О. Сухомлинського. На веб-ресурсах бібліотеки розміщено презентації книг «Рідна колисанка» та «Історії-засинайки».

До Міжнародного дня дарування книг у бібліотеці, за ініціативою користувачів, проведено акцію «Подаруй сердечко улюбленій книзі». Також за умовами акції, діти ділилися враженнями про улюблені книги з друзями, батьками, бібліотекарями, вчителями, однокласниками. Бібліотекарі подарували книги трьом багатодітним родинам. А читачі – 14 книг бібліотеці. За результатами акції оформили книжкову виставку «Улюблені книги наших читачів».

Під час вуличної акції «Читати цікаво та корисно!», яку бібліотекарі провели у центральному парку селища, діти познайомилися з книгами, представленими на виставці «Іграшки запрошують прочитати», розповідали про улюблені твори та висловили свої думки про користь читання. На згадку про захід учасники отримали бібліозакладки. Виявленню творчих здібностей користувачів сприяли такі заходи, як: майстер-клас з виготовлення ляльки-мотанки та бесіда про різновиди цієї іграшки-оберега у центральному парку селища; майстер-класи – «Патріотичний браслет» для активних читачів бібліотеки, дітей-переселенців та «Хоробрим серцям від дитячих сердечок» з виготовлення закладок з фетру у вигляді сердечок, які подарували бійцям територіальної оборони у День захисників та захисниць України.

Жодного відвідувача бібліотеки не залишила байдужим творчість першокласниці Б. Кандур, представлена на виставці малюнків «Мої перші акварелі». Особливою увагою користувався малюнок відомого на всю Україну пса-героя Патрона.

До 300-річчя від дня народження Г. Сковороди у бібліотеці проведено: презентацію книжкової виставки «Мудрець з пастушою сопілкою», голосні читання «Світ байок Григорія Сковороди» та літературну гру «За поданими словами у хмарці збери афоризми мандрівного філософа».

Фахівці бібліотеки та центру культури і дозвілля для Батьківського клубу «Бібліотека батьківського спілкування» провели святково-розважальну програму «Новорічний серпантин» з іграми, хороводами, розгадуванням загадок, вокальним квартетом «Дзвіночки» та отриманням подарунків, наданих у рамках проєкту Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) «Швидке реагування в Кіровоградській області для задоволення потреб дітей та їх опікунів, у тому числі внутрішньо переміщених осіб, які постраждали внаслідок війни в Україні».

У рамках реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні бібліотекарі проводили бесіди з батьками юних користувачів «Як допомогти дитині в тривожній ситуації». Батькам- переселенцям роздали 15 буклетів «Вправи та ігри, щоб допомогти дитині зняти стрес».

Фахівці бібліотеки з перших днів війни активно підтримують українських військових: перераховували кошти у фонд «Повернися живим», збирали кошти на автомобіль для ЗСУ, передавали продукти харчування для бригади, в якій служить колега, сплели 14 маскувальних сіток, пошили 52 розвантажувальні жилети, 114 чохлів на каски та 50 штук білизни.

  

 
 


  

Немає коментарів:

Дописати коментар