четвер, 16 березня 2023 р.

Бібліотека  для  дітей

КЗ  «Новгородківська  публічна  бібліотека»

Діяльність дитячих бібліотек області

у 2022 році

Як і протягом багатьох років, бібліотека продовжувала свою роботу щодо обслуговування школярів, раз на тиждень, у КЗ Новгородківський НВК імені П.Ф. Козуля. Також діяли центри бібліотечного спілкування – гурток «Книжчина лікарня», на заняттях якого діти ремонтували книги та клуб за інтересами «Рушничок», куди запрошували цікавих особистостей.

Патріотична тематика розкривалася за допомогою: книжкових виставок – «День української державності: надбання тисячоліть», «Хай буде мир на всій землі!», «Обіймемо землю красою і любов’ю», «Чорнобиль… Трагедія… Пам'ять…»; онлайн-проєкту #ЩоЯскажуСолдатуПеремоги, ініційований НБУ для дітей; історичного бризу «В полоні сили Великої Злуки»; мовознавчої мандрівки «Рідна мова-чарівниця – душі народної скарбниця»; презентації віршів поетів-земляків «Не буде шансу злу».

У рамках Всеукраїнського тижня права організовувались: книжкова виставка-календар «Запали вогник толерантності»; правова абетка «Мандруємо з Правознавчиком»; історичний екскурс «Дитячі права в історії» та інші.

Популяризувався куточок «ЄС на книжковій полиці» шляхом заходів: книжково-ілюстративні виставки «Європа без кордонів», «Твори європейських письменників – українському читачеві», інтернет-круїз «Європа на твоїй долоні», прес-огляд «День Європи в Україні», мандрівка «Казка мандрує Європою».

Впроваджувались заняття з інформаційної культури користувачів: віртуальні – подорож «Дивовижні факти про книгу» та знайомство «Країна Вікіпедія»; урок-вікторина «Про те, як створювалися книги»; «Подорож книжковими полицями»; інформаційне сафарі «Від папірусу до книги»; довідковий коктейль «На всі ваші ЩО? ДЕ? КОЛИ? – розумні книги дають відповіді»; слайд-показ «Структура книги»; День довідкової літератури; бібліографічна експрес-подорож «Тисячу мудрих інтернет-сторінок».

Читачі із задоволенням брали участь у заходах, де можна було показати свої творчі здібності. Зокрема, це – Міжнародний конкурс дитячої листівки «Дітям світу – сонце й мир!», Всеукраїнських конкурсах – «Лідер читання», «Творчі канікули», «Майбутнє планети у наших руках!». Влаштовувались виставки дитячих робіт «Грані творчості», «Алісині пригоди» з авторськими ілюстраціями до книги Л. Керрола «Алісині пригоди у Дивокраї» учнів школи мистецтв, класу «Образотворче мистецтво». Відвідувачам бібліотеки сподобались виставки місцевих майстринь – вишивки «Світ краси та натхнення Тетяни Добровольської», колекція кумедних м’яких іграшок та ляльок «Іграшковий дивосвіт Світлани Брухаль», бісеру «Намистинки – це краплини дощу з барвами веселки» Наталії Бойко.

Дитячі бібліотекарі підвищували фаховий рівень, взявши участь у Всеукраїнській онлайн-школі для бібліотечних працівників територіальних громад «Бібліотеки. Діти. Громади.», започатковане НБУ для дітей та отримали сертифікати про навчання. Також бібліотека взяла участь у Всеукраїнському моніторингу «Незадоволений читацький попит на сучасну українську книгу в бібліотеках для дітей» та соціологічному дослідженні «Сучасний стан краєзнавчої діяльності бібліотек України для дітей».

Приділялась належна увага методичній роботі. Так, працівниками здійснено 7 тематичних відряджень до сільських філій, проведено 4 практикуми, розповсюджено бібліопоради щодо різноманітних заходів та нових форм роботи, відбулись – поради спеціаліста «Особливості організації обслуговування користувачів-дітей у сучасних умовах», години – інформаційно-консультативна «Сучасні форми роботи в бібліотеці з користувачами-дітьми» та фахівця «Книжкова виставка: сучасні тенденції в організації для користувачів-дітей».






Немає коментарів:

Дописати коментар