понеділок, 13 березня 2023 р.

Бібліотека для дітей Філія КЗ «Долинська центральна публічна бібліотека

Долинської  міської  ради»

Діяльність дитячих бібліотек області

у 2022 році

Фахівці бібліотеки провели 40 заходів як у закладі, так і за його межами, створили 52 відео пізнавального та рекламного характеру, у тому числі, разом з читачами, 2 відеоролика – «Ой у лузі, червона калина» і «Чути Гімн» та патріотичне панно «У нас єдина мета – Україна свята, нездоланна ніким і ніколи!».

З метою популяризації літератури патріотичного спрямування використовувались форми роботи: книжкові виставки-інсталяції «Моя країна – Україна!», «Революція гідності – сторінки мужності», «Дзвенить струмочком рідна мова»; історико-патріотична година «Ми – єдина держава, ми – єдиний народ»; бесіда «Українці – нація героїв»; благодійна акція «Нація, яка читає – непереможна!», у рамках якої ВПО-відвідувачі мали змогу взяти книжку або іграшку, які для них зібрали постійні користувачі бібліотеки; мовно-казковий мікс «Про Казку, яка розбудила любов до української мови»; цикл заходів «Ви – наші герої!»;  міні-локація «Разом ми – єдині! Ми – непереможні!».

Відвідувачам стали у пригоді такі заходи, як: 10 порад «Як вберегти емоційний стан і психічне здоров’я під час війни»; екскурсія бібліотекою «Книги шукають друзів»; бібліошопінг, під час якого відбулись знайомство з універсальним фондом та розмова про мистецтво вибору та рекламу книг; флешмоб «Я Люблю Землю»; екологічні акції «Врятуй і збережи» та «Яблуневий фреш»; екоколаж про домашніх улюбленців «Лапи + хвіст + вуса…»; огляд літератури «Зроби вибір на користь здоров’я»; народознавчий мікс «Гарбузові посиденьки» з пізнавальною вікториною та створенням аплікацій з гарбузового насіння; святкові посиденьки «Із неба в український край йде зимовий Миколай»; майстер-класи – «Сніжинки-витинанки», «Зайчик з паперу», «Вітамінне асорті», «Яскраве літечко» і «Твістінг – краса з повітряних кульок» за книжкою А.Піцик «Чарівні кульки».

Мали місце і літературно-мистецькі заходи: флешмоб «Сковорода промовляє» з цитуванням крилатих висловів видатного українського мудреця світового масштабу; віртуальні виставки – персоналія «Веселі шибеники Астрід Ліндгрен» та портрет «Ірен Роздобудько»; відеоролик «Неперевершена і неповторна Соломія Крушельницька»; онлайн-читання поетеси-землячки Л.Лісової «Віршики для малечі». Усі користувачі, що завітали на День інформації «Якщо читатито найкраще!», мали можливість познайомитись з різноманітними книгами, дізнатися про читацькі вподобання своїх однолітків та перевірити свої літературні знання під час оглядів «Дива і таємниці книжкової скарбниці» та «Колекція модного читання», бесіди «Мій улюблений літературний герой», порад друга «Рекомендую прочитати», вікторини «Чи уважний ти читач?». Програма «Літо з Бібліотекою» була привабливою не тільки для книголюбів, а й для тих дітей, хто вимушено тимчасово перебуває на Долинщині і вперше знайомився з послугами дитячої бібліотеки. Так, дітям сподобались: міський тур Всеукраїнського конкурсу «Лідер читання – 2022»; бібліотечна акція «Лавочка-читалочка» з гаслом «Читаємо – перемагаємо!»; інтерактивна гра-фотоквест «Маємо право на відпочинок»; свято «Щасливі діти – майбутнє України» до Міжнародного дня захисту дітей; літературний пінг-понг «Ура! Починається гра!» та багато інших. Таким чином, заклад відвідали понад 500 користувачів, які прочитали більше 600 примірників книг, а бібліотечна сімя збільшилась на 26 читачів.

Бібліотека має дієвий зворотній зв'язок зі своїми користувачами. Так, у звітному році, завдяки активному відвідувачу, запроваджено нову форму заходу «День народження в бібліотеці», під час якого бібліотекарі влаштували справжнє свято для юних гостей, які не лише ласували смачним тортом, але й добре розважились – читали гуморески, співали пісні, брали участь у конкурсах та іграх. А переможниця минулорічного Всеукраїнського конкурсу плакатів «Майбутнє планети у наших руках», Анна Слободенюк, яка посіла 2 місце, виявила бажання представити користувачам бібліотеки новий малюнок, в результаті чого відбулась зустріч «Зимовий релакс». До Дня Землі бібліотекарки створили екологічні пам’ятки, які викликали бажання юних відвідувачів та їхніх матусь посадити квіти біля бібліотеки.

З метою покращення комфорту, у читальній залі, створено «Коворкінг студію» з окремими 2-ма зонами: «ІТ» – для безкоштовного спілкування у соцмережах та користування технікою інформаційних технологій; «Relax» – зі зручними меблями для читання, неформального спілкування та проведення дозвілля.

Також фахівці бібліотеки приєдналися до реалізації гуманітарного проєкту від Дитячого фонду ООН (UNICEF) та Благодійного фонду «Безпечне майбутнє» - Дитяча точка «СПІЛЬНО», під назвою «Реагування на надзвичайну ситуацію в Кіровоградській області для вирішення потреб дітей та їх представників, у тому числі ВПО, які постраждали внаслідок війни в Україні» і сподіваються на втілення усіх задумів.

Спеціалісти закладу долучалися в онлайн-форматі до соціологічного дослідження «Сучасний стан краєзнавчої діяльності спеціалізованих бібліотек для дітей» НБУ для дітей та Всеукраїнської онлайн-школи бібліотечних працівників територіальних громад «Бібліотеки. Діти. Громади» від НБУ для дітей. Влітку, щовівторка, бібліотекарі працювали у міському волонтерському хабі, де на потреби ЗСУ здійснювали безкоштовний друк документів та привітань.

Діяльність бібліотеки висвітлювалась на офіційній сторінці фейсбук та сайті Управління культури Долинської міської ради, в інформаційному бюлетені «Долинська громада», на місцевих – радіо, газеті «Долинські новини».

 

 
 

 



Немає коментарів:

Дописати коментар