четвер, 9 березня 2023 р.

Гайворонська бібліотека для дітей філія №1        

КЗ  «Гайворонська міська публічна бібліотека»

Діяльність дитячих бібліотек області

у 2022 році

Протягом року бібліотека не обслуговувала користувачів з 24.02. по 7.03.2022 року. Навчання в шкільних закладах часто відбувалось на відстані. Тому бібліотекарі створили близько 30-ти онлайн-заходів, представлених у соціальних мережах: Фейсбук «Гайворонська бібліотека для дітей», в Інстаграмі «ditbiblgayvoron», Ютуб-каналі «Гайворонська дитяча бібліотека», бібліотечному блозі «Смайлики-читайлики». Створено 8 буктрейлерів на книги: Р. Крижанівського «Орден лицарів. Привид з минулого», П. Мельника «Дивовижна подорож Соні й Асі на Козацьку Січ», К. Уманські «Відьма Тхнусія», Б. Поттер «Кролик Петрик та інші історії», А. Ліндгрен «Пеппі Довгопанчоха», Л. Ушкалова «Сковорода від А до Я», М. МакДоналд «Джуді Муді», С. Лагерлеф «Дивовижна подорож Нільса з дикими гусьми». Серед віртуальних заходівінтерактивні вікторини, вправи, ігри «З неба і сонця наш прапор ясний», «Ми – нащадки козаків», «Видатні державотворці», «Вислови про мову відомих людей», «Безпечно-небезпечно», «Плекатимеш мову – цвістимуть слова»; книжкові виставки «Веселе книжкове літо», «Неймовірні котячі історії або Котовасія»; онлайн – трамвайчик «Вулицями рідного міста»,  читання «Художнє слово рідного краю»,  бродилки «Знайди подарунки від Святого Миколая»; відеоролик «Святий Миколай в різних країнах».

У режимі офлайн бібліотекарі працювала з користувачами-дошкільнятами ЗДО № 3 «Калинка» та учнями КЗ «Гайворонський ліцей № 2», яких запрошували на пізнавальні та дозвіллєві заходи, що відбувались як у приміщенні бібліотеки, так і на дитячому майданчику. Окремі з них: патріотичний квест «Україна – це ми!»; акція «Привітай Захисника зі святом!», під час якої діти виготовляли листівки у вигляді дитячих долоньок; виставка-конкурс «Мови нема без народу і народу без мови нема»; інтелектуальні – гра «Конституція: твої права і обов’язки» та казино «Знання – це сила!»; літературні – квест «Шерлок Холмс в бібліотеці» та бесіда-огляд «Поетеса із золотими струнами серця» про місцеву літераторку Г. Берізку та інші.

Бібліотечна програма літніх читань «Літо, книга, діти – будем весело дружити» реалізовувалась в рамках обласної Акції «Літо – 2022: разом до Перемоги!», за час якої відбулось 18 заходів, з яких 7 – онлайн. У заходах взяли участь 19 дітей ВПО.

Під час проведення Національного тижня читання та з метою поширення серед читачів творів письменників-краян, бібліотека видала 5 буклетів: М. Джус «Моя Україна в огні», Т. Лесьєва-Лесь «Червоно-чорна вишивка війни», О. Іванова «Зійде українське сонце!», В. Іванова «За все життя не знала стільки болю», Л. Олександрук «Пісня Тавріки».

Також юні читачі відгукнулись на пропозиції бібліотеки щодо участі у різних конкурсах, а саме: Міжнародному конкурсі дитячої листівки «Дітям світу - сонце й мир!» та всеукраїнських плакатів «Майбутнє планети у наших руках!», «Лідер читання-2022», «Творчі канікули», «Конституція для всіх: і великих, і малих».

Враховуючи те, що відвідувачам подобається знайомитись з творчістю читачів, бібілотекарі оновили виставку малюнків «Я малюю синє небо, річку і вербу, я малюю рідну землю, на якій живу» А. Хромієнкової, семикласниці КЗ «Гайворонський ліцей № 2». Цього разу представили малюнки акварельними фарбами та простим олівцем, на яких юна художниця зобразила мальовничі краєвиди.

Фунціонували й бібліотечні центри спілкування для юних користувачів – «Комп'ютошка», «Умілі ручки», «Книга і лялька», де відбулись 39 тематичних занять.

Також бібілотекарі надавали допомогу воїнам країни – сплели понад 150 маскувальних сіток, через волонтерів відправили теплі речі до воєннного госпіталю, займалаись збором матеріалів для окопних свічок тощо.


 




Немає коментарів:

Дописати коментар