понеділок, 6 березня 2023 р.

 Вільшанська селищна бібліотека філія для дітей     

Діяльність дитячих бібліотек області

у 2022 році

Протягом року бібліотека працювала у звичайному режимі і не припиняла приймати своїх відвідувачів в умовах війни. Бібліотекарі активно включились у нову для них діяльність – плетіння маскувальних сіток, збір коштів, продуктів, медикаментів для ЗСУ. Згодом додалася необхідність в допомозі вимушеним переселенцям, які з перших тижнів війни і дотепер продовжують прибувати на територію громади.

У бібліотеці діє пункт видачі гуманітарної допомоги від Товариства Червоного Хреста. У той час, коли батьки отримували гуманітарну допомогу працівники бібліотеки проводили для їхніх дітей голосні читання книг. Завдяки цій співпраці бібліотека отримала в подарунок різноманітні ігри, розмальовки, скакалки, м’ячі, які активно використовуються у проведенні заходів.

З метою формування духовного становлення читачів, прищеплення літературних смаків та розвитку їхніх творчих нахилів, бібліотекарями організовувалось чимало заходів. Так, задля підтримки захисників країни, у бібліотеці започаткували патріотичну пошту «Завдяки тобі…», на яку юні відвідувачі писали листи, висловлюючи щиру подяку і шану воїнам за мужність, нескореність, відвагу, а волонтери Вільшанщини усі листи відправляли до ЗСУ. Популярністю у читачів користувались: книжково-ілюстративні виставки, де можна переглянути історичні, документальні, науково-пізнавальні, довідкові матеріали та художню літературу з історії України; поетичні – читання «Всім серцем любіть Україну свою» та челендж «Читаємо українську поезію», до якого могли долучитися усі любителі поезії на бібліотечній сторінці у facebook; флешмоб «Конституція для всіх: і великих і малих», за умовами якого діти декламували улюблені вірші про Україну та з однойменної книги Вл. Читая; акція «Голубко біла, ти лети у світ, хай буде мир у нашій Україні» з роздумами-написами дітей на паперових голубах щодо значення солова «МИР»; пізнавальна гра «Малечі – про небезпечні речі»; День батька з творчою майстернею «Паперове серденько для татусів, що захищають нашу Батьківщину»; година духовності «Кожна мама – янгол-охоронець» з майстер-класом «Букет для мами»; виставка вишивок «Нитками вишита краса» майстрів Вільшанщини; родинне читання з інформ-коктейлем «Читаємо дітям! Читаємо з дітьми!» і виставкою-календарем «Ювілейний Книгоград – 2022»; літературний акорд «Ти без мене - не ти, я без тебе - не я» до Дня Валентина; свято розваг «День Святого Миколая серця добром зігріває» для дітей з будинків сімейного типу; майстер-клас «Веселе ательє художника».

       У рамках обласної акції «Літо – 2022: разом до Перемоги!» проведено свято «Хай буде щасливим дитинство моє» з багатьма інтелектуально-розважальними заходами, за участі 88 дітей, з них 22 – внутрішньо переміщені, які взяли почитати 56 примірників книг. На завершення свята всі діти отримали смачне морозиво від керівництва громади. Також бібліотекою розпочато проєкт «Кіноп‘ятниця», завдяки якому у «Бібліотечному кінозалі» впродовж літніх канікул 178 дітей переглянуло 11 кінофільмів і мультиків та взяли почитати 95 книг різної тематики.

        Читачі бібліотеки брали участь у Міжнародному конкурсі дитячої листівки «Дітям світу – сонце й мир!» та Всеукраїнському «Лідер читання - 2022», за що отримали подяки та книги від Кіровоградської обласної бібліотеки для дітей ім. Т. Г. Шевченка.

        Фахівці закладу взяли участь в організації та проведенні заходів з підвищення кваліфікації сільських бібліотекарів, як-то – семінарах «Бібліотека як організатор сучасного інформаційного простору», «Бібліотека як активний учасник процесу формування національної свідомості дітей та молоді» та тренінгу «Бібліотека як майданчик для спілкування ВПО».



   

   

Немає коментарів:

Дописати коментар