понеділок, 20 березня 2023 р.

КЗ «Міська дитяча бібліотека»

Новомиргородської міської ради 

Діяльність дитячих бібліотек області

у 2022 році

На початку війни у колективі відчувалась розгубленість, поступово відбулось налаштування на перемогу. Працівники закладу допомагали захисникам країни – займались плетінням сіток, збирали ліки, речі, продукти, пекли печиво тощо. Для дітей та їхніх батьків, які залишили території активних бойових дій та тимчасово мешкають у місті, фахівці двох міських бібліотек – для дітей та для дорослих – створили центр підтримки «Теплий дім». Тут бібліотекарі організовували заходи – огляди книжкових новинок, веселі конкурси, майстер-класи з виготовлення ляльок-оберегів та патріотичних браслетів, демонстрували фільми у кінозалі «Смайлик», а також дарували одяг та іграшки, пригощали смаколиками. Влаштовували цікаві зустрічі з українською дитячою письменницею, казкотерапевтинею О.Плотніковою, яка навесні перебувала у місті. На згадку, авторка подарувала дитячій бібліотеці свою книгу «Щастя смакувати мрію». Важливо, що з понад 50-ти дітей вимушених переселенців, які бували на бібліотечних заходах, 38 – стали читачами бібліотеки. Більше про роботу даного центру можна дізнатись з видання «Тилова територія… Перезавантаження дитячих бібліотек Кіровоградщини» (2022 р.), яке можна знайти на сайті Кіровоградської ОДБ ім. Т.Г.Шевченка – розділ «Сторінка методиста», рубрика «Методичні видання».

З метою формування почуття патріотизму, національної гордості та знань з історії країни оформлялись: книжкові виставки «Україна: сторінки історії», «Із свободи вітер вирвався на волю»; відбулись – бесіда «Єдина духом Україна»; години  - історична «Під Крутами пішли в безсмертя»,  пам’яті «Герої не вмирають – вони в віках живуть», патріотизму «Війні немає забуття», спілкування «Україна починається з тебе»; огляд літератури «Голодомор – невиплакані сльози України». Щоб зберегти культурний код української нації, бібліотека проводила багато народознавчих заходів, використовуючи такі форми роботи – народознавчі години та етюди, вечорниці, балагани та викрутаси. Продовжував функціонувати й народознавчий гурток «Златопілля», театралізовані заходи якого завжди цікаві дітям.

Справжнім вибухом дитячих емоцій була навчально-освітня акція «Запобігти. Врятувати. Вберегти» за участі представників національної поліції та пожежно-рятувальної служби, яких запросили бібліотекарі. Юним учасникам заходу розповіли, як діяти під час оголошення сигналу тривоги та при виявленні вибухонебезпечних предметів, як не допустити нещасного випадку на воді та запобігти пожежам. Окрім корисних знань, діти отримали немало позитиву під час демонстрації оснащення пожежного автомобіля, подачі води з різних стволів та можливості посидіти за кермом, покататися на поліцейській машині, приміряти каску, захисний одяг. На подяку, одна із маленьких учасниць акції подарувала браслетик, зроблений власноруч.

Влітку бібліотекарі запрошували дітей до участі у різнопланових заходах, серед яких: свято «Сонячний настрій дитинства» з іграми, конкурсами та солодощами; літній книжковий майданчик «Я хочу прочитати вам…»; книжкові посиденьки «Читаємо. Спілкуємось. Відпочиваємо»; лавочки-читалочки «Літні розваги з цікавою книгою»; бібліорозвага «Грай, рухайся, читай»; інтелектуальний раунд «Читання з секретом».

Під час Всеукраїнського дня бібліотек на юних читачів чекали презентації книжкових виставок «На хвилі читацьких захоплень», «Мрія книгомана», «Бібліотекар прочитав – прочитай і ти»; розповідь-мандрівка «Там, де живуть цікаві книги»; детективна агенція, учасники якої знайомилися з новими дитячими детективами, брали участь в казковій вікторині «Досьє на казкових героїв», займались «розслідуванням злочинів», вживалися в різні образи, читали і шифрували записки, «знімали відбитки пальців».

Також бібліотека розповсюджувала серед юних інформацію про здоровий спосіб життя та шляхи боротьби зі шкідливими звичками через такі заходи, як: виставки-рекомендації «Яблуко – джерело здоров’я», інформіна «Кинь курити – будь здоровим», «Наркоманія: від відчаю до надії», поради лікаря Айболита «Бережіть здоров’я власне, бо життя таке прекрасне» та інші.

Фахівці не забували і про організаційно-методичну роботу. Наприклад, колегам із сільських бібліотек надавались консультативно-методичні поради під час виїздів на місця та проводились – виробниче навчання «Маленька бібліотека у Всесвітній мережі», профі-кейс «Книгозбірні у пошуках нових ідей та рішень», діловий майданчик «Складові успіху: професіоналізм та креативність».

Життя бібліотеки висвітлювалося у соціальній мережі «Фейсбук» у 155-ти постах та понад 700-т фото.

  




     



 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар