вівторок, 28 березня 2023 р.

 Дитяча філія Новоукраїнської центральної бібліотеки

Діяльність дитячих бібліотек області

у 2022 році

Не зважаючи на воєнний стан бібліотека працювала за звичайним графіком та згідно плану роботи. Щоб відволікати дітей від тривожної обстановки бібліотекарі залучали своїх користувачів до участі у Всеукраїнському конкурсі «Лідер читання», Міжнародному конкурсі дитячої листівки «Дітям світу – сонце й мир!» та різних бібліотечних проєктах. Також функціонували бібліотечні центри спілкування користувачів – гурток «Книжчина лікарня», учасники якого відремонтували 30 книг та новостворений, на прохання відвідувачів, гурток «Творча майстерня», де діти знайомились з різними видами рукоділля. Загалом, заклад провів 45 масових заходів національно-патріотичного, краєзнавчого, екологічного характеру, частина яких і в режимі онлайн, створив 15 відео «Дивись та слухай щодня» голосні читання книг, отриманих від Українського інституту книги.

З метою широкого розкриття фонду фахівці організовували немало тематичних книжкових виставок та заходів різних форм. Так, на честь дня народження Л. Керрола презентовано книжкову виставку-інсталяцію «В країні див» з демонстрацією різних видань книги. Читачі із задоволенням фотографувалися біля виставки, приміряючи капелюх «Божевільного капелюшника» чи посмішку «Чеширського кота». Також усі бажаючі мали змогу погортати «інтерактивну книгу» про Алісу, де оживали ілюстрації Є. Гапчинської. Першокласникам ліцею №6 сподобався Story time, під час якого слухали книгу письменника, активіста М. Дорі «Діти проти пластику». Завдяки книзі діти зрозуміли, що кожен може стати супергероєм, який рятує океани та дбає про майбутнє як своє, так і планети, а ще навчились розрізняти за маркуванням та наклейками пластик і правильно сортувати сміття.

Особливу увагу бібліотека приділяла дітям переселенцям та їхнім сім’ям, долучившись до проєктів «Deside Summer clubs «Ми вдома – в Україні», Батьківський клуб в рамках Програми Дитячого фонду ООН UNICEF «Швидке реагування в Кіровоградській області для задоволення потреб дітей та їхніх сімей, у тому числі, внутрішньо переміщених осіб, які постраждали внаслідок війни в Україні» та «Сімейний ХАБ». Для цих відвідувачів бібліотекарі проводили: патріотичний калейдоскоп; подорож Країною права; етичну година «Будемо дружбу цінувати»; літературний серпантин «Сторінками улюблених книг» з літературними лото, аукціоном та книжковими «канапками»; квест «Забілів снігами гай, іде святий Миколай»; майстер-клас «Сніжинки-витинанки» та інші.

Корисна й важлива інформація надавалась читачам в режимі онлайн –допомога школярам у навчальному процесі, залучення дітей до конкурсів, пости про письменників-ювілярів та новинки літератури, майстер-класи тощо. Окремі з них: інформ-ревю «Григорій Сковорода – джерело духовної величі українського народу»; Всеукраїнська акція «Шевченко закликає – Україна перемагає»; поетичні читання «Шевченка читаємо – перемагаємо!»; на платформі learningapps.org інтерактивна вікторина «Визначні місця Новоукраїнки»; інтерактивна гра «Знавці природи»; віртуальна подорож «Європейськими країнами»; відеопрезентація «Гармонія світу у картинах Т. Яблонської»; бібліомікс «Мандруємо разом з Гулівером»; голосні читання патріотичних віршів; огляд книг серії «Коти-вояки»; майстер-клас «Великодні витинанки»; віртуальний урок «Обережно – дорога!»; літня бібліотусовка «Привіт, кіно друзяки!»; відео-огляди – серія «Дитячі детективи» та серія книжок про Оттолайн К. Рідделла.

Про дружні стосунки між відвідувачами і бібліотекою свідчать наступні події. Закладу подаровано близько 20-ти книг різної тематики від активних користувачів та прихильників, серед яких – переселенець з Донеччини, письменниця, членкиня Національної спілки письменників України і Національної спілки краєзнавців України – О. Тебешевська Влітку, відбулась презентація художньої виставки юної читачки К. Уманець, яка любить експериментувати, використовуючи в роботах, наприклад, платівки або, кольорове тісто.

Удосконалення професії спеціалістів закладу відбувалось на заняттях Всеукраїнської онлайн-школи «Бібліотеки. Діти. Громади.», від якої отримали сертифікати. Підвищення фаху колег із сільських бібліотек проводились шляхом індивідуальних практикумів: «Робота з фондом», «Рекласифікація фонду бібліотеки за УДК», «Систематичний каталог за УДК: ведення, поповнення, редагування».

Крім цього, бібліотекарі займались плетінням маскувальних сіток виготовляли окопні свічки, працювали волонтерами в Центрі надання гуманітарних послуг тощо.








 

 


Немає коментарів:

Дописати коментар