понеділок, 20 травня 2024 р.

 Бібліотеки Помічнянської ТГ у 2023 році

У мережі бібліотек Помічнянської міської територіальної громади3 заклади: КЗ «Помічнянська Центральна бібліотека», КЗ «Помічнянська міська бібліотека», КЗ «Помічнянська сільська  бібліотека», кожна є юридичною особою.

Протягом року заклади прагнули до розкриття бібліотечних фондів шляхом організації та оформлення різноманітних інформаційно-тематичних зон, що надало змогу юним читачам широко знайомитися з художніми, культурно-історичними та науково-популярними виданнями. Зокрема, це: книжково-ілюстративні виставки «Україна – Єдина! Україна – це ми!», «Лицарі Небесної Сотні», «Рідна мова – це музика й малювання душі людської», «Тепло татусевих долонь», «Країна міцного здоровя», «Чорнобиль – покинутий світ», «Толерантність – запорука людяності» (дитячий відділ ЦБ); книжкові виставки – «Єдиний скарб у тебе – рідна мова», «Велична і свята – моя рідна Кіровоградщина», «Це – моя Україна, це – моя  Батьківщина», «НІ – тютюну! ТАК – спорту», «Неси добро у світ природи», «Я маю право... Кожна людина має право», «Скарбничка народної мудрості», експозиції «Вернісаж новинок» і «На всі Ваші: «Що? Де? Коли?» – розумні книги дадуть відповідь завжди», дегустація новинок «Книжкова смакота», етнографічний куточок «Немає переводу добрим звичаям народу (МБ); книжкові виставки «Гарний настрій з новинкою», «Рідна мова чиста, як роса» та «Вишиванка – національна святиня», експозиції «Краю мій, раю мій, земле моя!» та «Моє село – душі криниця», народознавчий куточок «Українська світлиця» (СБ).

Бібліотечні події, що спрямовувались на розширення знань з питань історії і сьогодення нашої країни, водночас формували патріотику юних. Серед таких заходів: літературно-музична композиція «В моїм серці Україна», зустрічі з нинішніми воїнами-захисниками, майстерки «Червоний мак, як символ перемоги» і «Голуб миру» (дитячий відділ ЦБ); народознавча година «Українська мотанка – лялька й оберіг» з майстер-класом «Янгол-охоронець», рухливими іграми, співами народних пісень в караоке, розгадуваннями загадок та нагородженням грамотами активних учасників заходу (МБ); книжково-ілюстративна виставка «Я Землі цієї паросток зелений», віртуальна книжкова виставка «Історія і сьогодення української вишиванки», інформація у мережі Facebook про історію села Помічна, патріотична гра «Держави нашої святиня», під час якої діти спільно з дорослими виконували різноманітні завдання, створювали обереги для захисників, благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ, конкурс малюнка «Люблю Україну і мову її солов’їну», години – народознавча «Одягни вишиванку, Україно моя!», - мовознавча «Найдорожче добро в кожного народу – це його мова», конкурс читців творів українською мовою «Єднає рідна мова!», куточок української символіки (СБ).

Напрямок «підтримка та розвиток читання» відображався у заходах: онлайн-читання  - «Пасхальна радість у віршах і казках» у виконанні дітей,  - віршів про мову «Українська мова – найкраща пісня в стоголоссі трав», де прозвучали вірші Т. Шевченка, Л. Українки, М. Сингаївського, М. Підгірянки, книжково-ілюстративні виставки «Художник з душею поета» про Т. Шевченка, «Жуль Верн – великий мрійник», «Сашко Лірник – майстер імпровізації», «Назар Стодоля» – 180 років відомому твору Кобзаря», «Часу не гай – нову книгу читай», «Веселка книжкового літа», онлайн-читання (дитячий відділ ЦБ); мовний ерудицціон «Рідна мова моя, поетична і пісенна», флешмоб «Мова рідна, слово рідне» з декламацією віршів українських поетів про рідну мову,  ігровий куточок літератури «Грай – читай», літературний конкурс «Розумники і розумнички», голосні читання книги В. О. Сухомлинського «Квітка сонця» (МБ). У цьому контексті належну увагу просуванню читанню приділяла бібліотекарка сільської бібліотеки. Відвідувачі знайомились з циклом заходів. До прикладу: книжкові виставки та інформації у Facebook: «Книги, які дорослим варто прочитати з дітьми», «До бібліотеки всією родиною»; до ювілейних дат письменників«Міфи і легенди Сергія Плачинди», «Усі мої думки тобі, народе  вільний…» (про О. Кобилянську), «Корифей українського слова» (про Г. Квітку-Основ’яненка); «Творець українського гімну» (про М. Вербицького), «Символ України – Тарас Шевченко», «Чарівний світ казок Шарля Перо», відеопрезентація про М. Вовчка «Вона повертається до нас у книгах»; бібліотечна мандрівка довідковою літературою та дитячими енциклопедіями «Хочу все знати»; День відкритих дверей «Книжкова країна дивує щодня!»; карнавал літературних героїв «Всі гості до нас»;  літературні   читання на бібліотечно-дитячому майданчику «Читання для серця та розуму»,  свято «Перший крок у світ книжок»,  - ігри «Мандрівка в чарівний світ казок» та «Бібліотека – море книг». Також бібліотекарка брала участь у написанні Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності «Дороги України» та акції «Тарасове слово кличе до Перемоги»

Протягом звітного року бібліотекарі організовували низку івентів, що сприяли розкриттю творчого потенціалу юних відвідувачів. Серед таких заходів: конкурсно-розважальна програма «Якщо говорити між нами, то все починається з мами», майстер-клас вітальних листівок до Дня тата (дитячий відділ ЦБ); виставка дитячих малюнків «Птахи нашого краю», виставка творчих робіт «Дитинство барвисте, як літо!», інтелектуальна вікторина «Знай, люби і бережи», гумористичні розваги «Гарний настрій у кишеню!», бібліотечний кінозал «Мультяшне літо», куточок дитячих заморочок «Вигадуй, пробуй і твори, розум, фантазію прояви!» (СБ); конкурсно-розважальна програма «Серце до серця», свято «До казки на гостини», година духовності та творчості «Великодень в кольорах та фарбах», в якій взяли участь члени творчої майстерні «Талановиті пальчики» при МБ. Учасники даного центру спілкування – учні початкових та середніх класів, із задоволенням відвідували понад 12 майстерок з різних технік рукоділля –  малювання олівцями, фарбами, повітряними кульками, пляшками, виготовляли об’ємні аплікації, 3D листівки, ляльки за схемою з журналу «Малюк Котя», займались ліпленням з повітряного пластиліну тощо. Діти пізнавали не тільки нове у рукоділлі, а й навчалися відповідальності та роботі у гурті.






          


 



Немає коментарів:

Дописати коментар