вівторок, 13 лютого 2018 р.

Мозаїка бібліотечних заходів 2017

Вільшанська  РБД

проводить чимало цікавих заходів, присвячених різним датам. Так, до Дня українського козацтва пройшов захід «Козацького ми роду, славних предків діти», на який завітали учні 2-Б та 4-А класів. Юні користувачі бібліотеки, гортаючи сторінки минулого, поринули у чудовий світ історії українського народу – козаччину, переглянувши пізнавальне відео «Невідома Україна»,  книжкову виставку «Від козаків до наших днів збережемо вогонь батьків» та беручи участь у вікторині «Козацькими шляхами», іграх і конкурсах. Усі бажаючі декламували вірші про козаків, а учень 2-Б класу Н. Барзіков чудово виконав пісню про Україну.
 До Дня Збройних Сил України РБД організувала відкритий діалог «А ти міг би повторити подвиг дідів і батьків?» спільно з учасником АТО, добровольцем Д. А. Степаненком, який майже рік був в епіцентрі бойових дій. Під час заходу восьмикласники дізнались про історію створення Збройних сил України, сучасну армію та її обороноспроможність за допомогою бесіди, спогадів гостя та мультимедійної презентації «За Україну, за її волю, за життя!». Обговорювались такі важливі питання: «Що означає для тебе слово «патріот»?», «Які риси характеру необхідно виховувати в собі, щоб бути справжнім громадянином України?», «Твоє ставлення до подій на Сході України?», «Що, на твою думку, треба зробити для збереження миру і спокою в Україні?», «Чи міг би ти повторити подвиг дідів і батьків?». Діти дійшли висновку, що вони є патріотами своєї держави, а отже, могли б повторити подвиг дідів і батьків. Упродовж зазначеної теми, серед дев’ятикласників проводилось міні-опитування «Що таке, на вашу думку, подвиг?». Респонденти відповідали на питання: «Що таке героїзм?», «Хто такий герой?», «Чи може кожний здійснити подвиг?». Серед 48-ми опитаних були різні відповіді. Та найбільша кількість дітей відповіла, що герой – це той, хто крокує в ногу з часом, герой – це людина, яка у вирішальну мить робить те, що треба робити в інтересах суспільства. Бібліотекою влаштовувались і благодійні майстер-класи для дітей учасників АТО та соціально-незахищених категорій, які перебувають на обліку у районному Центрі соціальних служб для сімї, дітей та молоді з учнями з викладачем Дитячої Школи Мистецтв О. Яковлєвою та її учнями.
До Дня Європи для старшокласників проведено інформаційний коктейль «Мистецька Європа» та розважально-пізнавально-віртуальну подорож «Підвішена кава». Старшокласники дізнались про історію і звичаї святкування понад 20-ти європейських та українських фестивалів. Цікавою була розповідь про європейську акцію «Підвішена кава», після якої присутніх пригостили кавою, чаєм і печивом. Також, було оформлено книжкові виставки «Україна – ЄС: шляхи взаємодії», «Bon Appetite (страви європейських країн), «Європейська мозаїка» та інформаційний стенд «Мистецька Європа».

До Міжнародного дня сімї РБД спільно з Територіальним центром соціального обслуговування населення організували презентацію найталановитіших родин Вільшанки «Родина єднає коріння святі». З концертними номерами перед глядачами виступили родини Пироженків, Барзікових, Трубачових. Усі вони тішили гостей співами. А от пані В.Боровська з онучкою Марією декламували авторські вірші. Неймовірне захоплення у присутніх викликала п’єса за мотивами казки «Коза-дереза», у головних ролях з пані Р. Іванова, трьома її доньками та шістьма онуками.

До Всесвітнього дня вишиванки для учнів 6-7-х класів працівники бібліотеки провели флешмоб «Вишиванку одягай – Україну кохай», що проходив у три етапи. Перший етап – рухливі ігри з різнокольоровими повітряними кульками, другий – танець під пісню «Мамина сорочка», третій відбувся біля пам’ятника Тарасу Шевченку. Учні разом прочитали вірш та випустили в повітря свої кульки в ім'я миру на всій Землі. Проведення такого свята продемонструвало, що підростаюче покоління відчуває себе справжніми українцями!
Про творчість місцевих письменників, музикантів, художників та інших відомих людей краю інформувала виставка-інсталяція «Земля з українськими думками», яка щороку доповнюється різними матеріалами. Літературний квест «Подорож книжковим океаном: краєзнавчими стежками в бібліотеці» показав інтелектуальні здібності, знання та інтуїцію шестикласників, які стали його учасниками. Під час квесту школярі займались пошуком у фонді РБД краєзнавчого скарбу – книги «Вільшанка: час, події, долі». Задля цього дітям необхідно було пройти зупинки «Історичну», «Літературну», «Географічну», «Народознавчу», «Поетичну», де на них чекали несподівані завдання, виконавши які можна було отримати підказку для пошуку наступної зупинки та кодове слово назви предмету пошуку. Під час гри учні пригадали історію утворення району, письменників-земляків та тих, хто зберіг культурні надбання краю і доніс до сьогодення. Учасники пройшли всі «випробування» та знайшли скарб.
На одному із засідань бібліотечного клубу «Другарче» проведено краєзнавчий екскурс «Моя маленька Батьківщина». Учасники засідання дізналися про історію болгар на Вільшанщині, розпочинаючи з ХV століття і закінчуючи сучасністю, звичаї, культуру, фольклор, релігію, творчість відомих болгарських літераторів, зокрема, Івана Вазова, Камена Калчева та інших. Далі учасники заходу завітали до районного україно-болгарського історичного музею, де ознайомились з побутом болгар.

Ще одне засідання клубу було присвячене життю і творчості болгарського письменника Христо Ботєва, яке продовжилось екскурсією до пам’ятника літератору, де на учасників чекали болгарські пісні у виконанні дитячого колективу «Младость».
Цікавим було засідання, яке відбулося на базі клубу «У світі прекрасного», присвячене відразу двом міжнародним дням – Святого Валентина та дарування книг. Про День закоханих знають усі. А от про День дарування книг більшість учасників заходу чули вперше. Ідею свята американці Еммі Бродмур у 2012 році підказав її маленький син, який запитав маму, чому немає особливого дня, коли люди дарують один одному книги. Потім, діти самостійно обирали книгу на виставці «Світ починається з любові» та зачитували прозовий уривок чи вірш, складали Love-пазли, за що отримували «валентинки» та шоколадні сердечка. Особливо цікавими були зізнання, за що ж читачі люблять саме дитячу бібліотеку? Отримали такі відповіді: «за атмосферу затишку і доброзичливості», «цікаві книжки і заходи», «можливість знайти нових друзів», «класний і незвичний Інтернет-центр», «подарунки переможцям конкурсів і вікторин», «світкові сюрпризи».










Немає коментарів:

Дописати коментар