понеділок, 19 лютого 2018 р.

Мозаїка бібліотечних заходів 2017

Добровеличківська РБД

У багатьох напрямах роботи використовуються такі форми заходів, як зустрічі, до яких залучають відомих краян. Так, під час заходу «Пройшла війна стежками долі» діти зустрілись із сином ветерана-земляка Другої світової війни Г. І. Донія, А. Г. Донієм – істориком, краєзнавцем, публіцистом, який написав і видав декілька книг зі спогадами земляків про війну. Краєзнавець представив видання «Листи з минулого. Пам'ять у конверті», де зібрані відверті листи з поглядами на воєнні події колишнього вчителя математики з Добровеличківщини С. Ф. Глущенка.

Захід «Україну захистимо!», проведений РБД спільно з громадською організацією учасників АТО «Бойове братство Добровеличківщини», сподобався і запам’ятався учням 7-го класу ЗОШ  №2, адже вони зустрілись з учасниками бойових дій на сході України В.В. Денисенком та В.І. Зайцем. Діти з цікавістю слухали запрошених і задавали чимало питань, пов’язаних із життям на передовій. Бібліотекар-поетеса РБД Н. Коцюк представила дітям книги з віршами поетів-земляків про події на Сході. Вдячні діти і бібліотекарі привітали героїв квітами та солодощами.
На посиденьки «Розповідає і показує книжка» бібліотечного клубу сімейного спілкування «Затишок», присвяченому Всесвітньому дню поезії, запросили двох місцевих поетес Т. Денисовець та Н. Природну, патріотично-ліричні вірші яких близькі і зрозумілі усім. Також, відбулись голосне читання твору письменника-земляка Ю. Обжеляна «Побратими», за який автор був удостоєний Кіровоградської обласної літературної премії імені Валерія Гончаренка та показ відеоролика «Історія книги». Живого і веселого колориту, тепла і гарного настрою додали ланцюжок літературних ігор, розваг, чаювання і солодощі, випечені членами клубу. Інше засідання клубу «Домашнє вогнище родинне – оселя і сім’я» пройшло з психологом Л. М. Антоненко, яка акцентувала увагу на питанні щодо щасливих дітей в сімї і що для цього потрібно зробити батькам та подарувала бібліотеці кілька своїх буклетів: «Домашнє вогнище родинне – оселя наша і сім’я», «Про сімейне виховання», «Як справлятися з дитячою впертістю», «Стоп насильству!». Упродовж засідання бібліотекарі провели рольові ігри, тестування про сім’ю і родину. Справжнім сюрпризом була розповідь члена клубу, мами і бабусі Л. М. Слободенюк, про її родовід, демонстрація родинного дерева до восьмого коліна на величезному плакаті. Гра на гітарі та акордеоні учасників клубу, задушевна пісня і традиційний запашний чай, як завжди створювали неповторну атмосферу.
У 2017 році для користувачів молодшого шкільного віку створено новий дозвіллєво-прикладний гурток «Капітошка», засідання якого були не тільки інформаційно цікавими, а й навчили дітей багатьом корисним речам. Так, наприклад, після перегляду мультфеєрії «Подорож у казку» гуртківці виготовляли поробки до казки «Солом’яний бичок». Майстер-клас «Ясніє в кожній квітці дивина» відбувся з прослуховуванням народних пісень та виготовлення квітів зі стрічок та новорічних іграшок з паперу. Діти з великим бажанням і творчим настроєм майстрували різноманітні поробки, вирізали сніжинки, придумували гірляндовий ланцюжок із дитячих старих журналів та співали щедрівки і колядки. Згодом дитячі роботи представили на виставці-презентації «Іграшка цікава, весела, забавна», яку з інтересом переглядали користувачі РБД.
У практиці роботи бібліотекарів – організація виставок, масштабних заходів, ігор, літнього майданчику для читання біля та напроти приміщення РБД, де добре облаштовано тротуари, майданчик з лавочками і квітниками.



РБД, як методичний центр по роботі з дітьми,  проводила різноманітні методичні заходи на своїй базі: цикл практикумів «Створення буктрейлерів у бібліотеках», творча лабораторія «Підліток: мотиви його читання та коло інтересів». Дуже добре себе зарекомендували 10 індивідуальних стажувань бібліотекарів в Інтернет-Центрі з вивчення ПК і окремих програм, що приносить певні результати. Сільським бібліотекарям було надано 46 індивідуальних консультацій і бесід з різних питань організації роботи з дітьми.

За кошти загального фонду (86,7 тис. грн) поліпшилась  матеріально-технічна база РБД
Придбано 1 кафедру, 3 стелажі, 3 дитячі столи, 20 стільців. На другому поверсі здійснено ремонт кімнати (32 кв. м) для організації дозвілля, за рахунок чого збільшилась загальна площа приміщення бібліотеки.







Немає коментарів:

Дописати коментар