вівторок, 13 лютого 2018 р.

Мозаїка бібліотечних заходів 2017

Гайворонська РБД

Один  з  провідних напрямів діяльності РБД – формування патріотичних почуттів до України та малої батьківщини, моральних норм підростаючого покоління. через знання історії свого народу і краю. Так, історична година «Бережіть пам'ять про подвиг» розповіла присутнім про героїзм українського народу в роки другої світової війни і Хащуватську підпільну організацію, яка діяла на території Гайворонського району та загиблих юнаків і дівчат в катівнях гестапо, переглянули книги з виставки «Про доблесть і славу». А на уроці мужності «Діти-партизани на шляху війни», до Дня партизанської слави, користувачі дізнались, що страшна війна забрала життя у 13-ти млн дітей, а також познайомились з творами українських письменників – повістю «Землянка» В. Близнеця та оповіданням «Діти війни» Є. Гуцала.
Низку заходів проведено з питань толерантності та права: години спілкування «Толерантність – мистецтво спів-життя» та «Що таке толерантність?»; конкурси «Добре серце», де потрібно було написати хороші побажання друзям і утворити з них велике серце та «Добрі і погані вчинки» з розпізнаванням вчинків за допомогою карток – червоної і чорної; тест «Чи толерантна ти людина?»; презентація «Що таке толерантність?»; тренінги «Школа прав дитини», «Доброта казкова у наше життя»; рольові ігри і вправи «Чарівна скринька», «Спіймай право за хвіст», «Якщо право є в законі – дружно плескаєм в долоні, а якщо його нема – в класі буде тиша»; правова година «Я маю право, значить я зобов’язаний»; інтерактивний урок «Щоб я розповів другові, аби застерегти його від наркоманії» зі спеціалістом територіального центру по роботі з дітьми та молоддю С. Ніколаєвською, показ тематичних відеороликів та видання буклету РБД.
З метою популяризації читання, книги та сучасних інформаційних закладів, які є авангардом цивілізації і дивляться у майбутнє, юним користувачам було запропоновано мандрівку бібліотеками Сингапуру, Японії, Китаю, Ірландії, Італії за допомогою слайд-презентації «Знамениті бібліотеки світу». Дітей вразило все – і архітектура, і дизайн, і книги, і комп'ютерна техніка. А ще – розуміння того, що бібліотеки, як сховища інформації – невмирущі. Просто міняються носії інформації та їхнє використання.
Нова книга для читача і зустрічі з їх авторами – завжди свято. Серед таких заходів, одними з організаторів яких виступила РБД, були зустрічі з письменниками-краянами. Літературна мандрівка «Душа, відкрита навстіж людям» за участю члена обласного  літературного об’єднання «Степ», автора 5-ти поетичних збірок Марина Джус відбулась з понад 90-а учнями 5-7-х класів ЗШ № 1. Діти з цікавістю слухали про останню збірку, яка містить 30 поезій присвячених рідному місту та відомим людям краю. Учні, в свою чергу, декламували та інсценізували вірші поетеси та задавали безліч питань, на які радо відповідала письменниця. Презентація поетичної збірки «Про звіряток для маляток: і хлоп’яток, і дівчаток» Костянтина Блажка, уродженця с. Хащуватого, підприємця, учасника АТО викликала зацікавленість у 95-ти школярів 3-4-х класів ЗШ № 1. Це його перша поетична збірка для дітей, яка вийшла з друку у видавництві «Час змін» у м. Біла Церква. Книжечка містить віршики з оригінальними сюжетами, незвичайними образами, які вдало доповнюють барвисті малюнки художниці О. Кононенко.  Діти на згадку дарували поету багато квітів та вироби зроблені власноруч.


Немає коментарів:

Дописати коментар