середу, 26 лютого 2020 р.

Дитячі  бібліотеки  області   2019

м. Долинська

Комунальний заклад
«Районна бібліотека для дітей Долинської районної ради»

У 2019 році, бібліотека разом з Келлі Джо, волонтеркою від Корпусу Миру в Україні, включились у роботу з реалізації проєкту «Долинська бібліотека – креатив центр» від Агенства США з Міжнародного розвитку (USAID за програмою «Підтримка малих проектів» (SPA). Мета – створення нового формату дитячої бібліотеки, шляхом зонування бібліотечного простору, де читачі-діти будуть поєднувати пізнання з дозвіллям та розвитком творчих здібностей, що, в свою чергу, сприятиме ще більшій затребуваності бібліотеки у містян. Як звітує директорка даного закладу Лариса Свірса: «Рік кропіткої роботи – і зі звичайної бібліотеки у класичному її розумінні ми отримали сучасний функціональний простір!». Великим позитивом є те, що дитячий бібліотечний заклад фінансово підтримала і місцева влада – районна державна адміністрація та депутати Маловодянської сільської ради. Таким чином, здійснено капітальний ремонт закладу на суму 51,7 тис. грн (кошти з місцевого бюджету), придбання нових меблів та сучасного обладнання на суму 57,7 тис. грн (грантові кошти). Не дивлячись на ремонтні роботи, бібліотека була відкрита для відвідувачів. Більше того, фахівці провели у бібліотеці та за її межами 113 заходів, що на 8 більше, ніж у 2018 році.

  

                               

         Багато бібліотека працювала за різними програмами, які викликали у користувачів велику зацікавленість і бажання навчатись новому й тому, що стане в нагоді.
Наступні програми, також розроблені спільно з К. Джо. Так, програма «Здорове харчування» запроваджувалась під час зимових канікул. Валеологічною тематикою передбачались: бесіди про повноцінну/раціональну їжу, знайомство з літературою з книжкової виставки «Корисне харчування», кулінарний конкурс «MasterChef», а також різноманітні ігри та конкурси. Наступна програма «DanceLAB» реалізовувалась під час літніх канікул і поєднувала в собі вивчення іноземної мови з розвагами. У цій справі дітям допомагали 7 волонтерів з Корпусу Миру (США), які приїхали до юних долинчан з різних міст України. Протягом тижня 50 дітей м. Долинка та Долинського району мали чудову нагоду не лише познайомитися, поспілкуватися з волонтерами, а й удосконалити знання та навички спілкування англійською. Завдяки іграм, пізнавальним конкурсам, танцювальним майстер-класам вивчення мови давалось легко і просто та згуртувало учасників табору.
Бібліотечна програма літніх читань «Веселе літо – 2019» присвячувалась популяризації книг та читанню, у якій були задіяні близько тисячі дітей з пришкільних таборів. Кожен день у «великому бібліотечному меню» були заходи на різні смаки, а саме: понеділок – екскурсія   до дитячої бібліотеки «Читай, пізнавай, навчайся»; вівторок – літературна прогулянка  «Книжкові стежки літа» з іграми від волонтерки  К. Джо; середа – мультфест  «Від мультика до книги»; четвер – «Почитаємо, пограємо, англійську мову вивчаємо» з волонтеркою К. Джо; п'ятницяІнтернет-мандрівка різними країнами «Мандрують усі». А ще – година веселих витівок «Літні пригоди з цікавою книгою», інтелект-шоу «Острів, де панує читання» та багато інших. Підсумовуючи літні читання, бібліотекарі констатували, що найбільше діти читали творів за шкільною програмою (до чого  бібліотека була підготовлена), а близько третини користувачів віддали перевагу новим книгам сучасних авторів. 
До свят районного масштабу активно долучались фахівці бібліотеки у різних іпостасях – ініціатори, організатори, розробники та виконавці певних програм і заходів, серед яких: фестиваль-конкурс дитячої творчості «Квітки степу», фестиваль фольклору «FOLKДолинська», фотоконкурс «Жива книга» та найяскравіше – Свято Казки

Так, у 2019 році, традиційно, казковою ходою, від дитячої бібліотеки (організаторки Свята Казки) до центру міста пройшло понад 500 учасників району, яку доповнили діти на гіроскутерах, скейтах, роликах, самокатах. На них чекали цікаві конкурси, квест, захоплюючі ігри, танці, музика, флешмоб, оголошення переможців районного фотоконкурсу «Жива книга». 
Волонтери Корпусу Миру в Україні, що завітали на Долинщину, провели майстер-класи з карате, тату, йога, йо-йо, музичного репу, гончарства, конструювання з паперу. Допомагали їм і юні волонтери – користувачі дитячої бібліотеки, які гарно володіють англійською мовою та вихованці дитячої музичної школи.
Отже, девіз закладу «Від ідеї – до втілення. Від мрії – до успіху» працівники втілили повністю.


Немає коментарів:

Дописати коментар