середу, 13 березня 2024 р.

 МДБ КЗ «ЦПБ» Новомиргородської міськради у 2023 році

В умовах воєнного стану міська дитяча бібліотека КЗ «Центральна публічна бібліотека» Новомиргородської міської ради прагнула бути ближчою до кожного користувача – розширювали індивідуальні та групові бібліотечно-бібліографічні послуги, проводили роботу з внутрішньо переміщеними особами, яких запрошували на бібліотечні заходи, допомагали в удосконаленні вивчення української мови.

 З цією метою складалися рекомендаційні тематичні списки літератури, пам’ятки, буклети, інформіни, інформ-релізи для різновікових категорій читачів: «Літо, книги, діти – будемо весело дружити», «Подорож у чарівну казку», «ЇЇ величність книга», «Світ казкового дитинства», У звичаях, традиціях народу ти душу України пізнавай», Читання – ліки для душі», «Слово, напоєне світлом…» (до дня народження В. Близнеця), «Козацтво – слава України», «Стоп: булінг», «Поради батькам маленького читача». На фейсбучній сторінці розміщувались публікації про бібліотечні події, новинки літератури, ювілейні та пам’ятні дати держави й відомих людей, звичаї, обряди та легенди й традиції краю. Організовувались: День інформації «Бібліотека – відкритий світ читання» з екскурсією до бібліотеки; літературна мандрівка «Наш веселий книжковий світ»; бесіда «Книги живуть вічно»; огляд літератури «Читай, щоб бути в тренді»; презентація краєзнавчої виставки «Відкрий для себе рідний край»; День бібліографії «Сходинки до знань» тощо.

Розширення фактажу читачів про культурно-історичні події держави реалізовувалось при проведенні заходів: книжкові виставки-експозиції «Україна: незламна країна», «На варті Вітчизни», «Війна і Перемога на скрижалях пам’яті», «Крути – невгасимий вогонь української волі»; екскурс в історію «Бій під Крутами»; інформ-реліз «Великий день єднання»; година вшанування «Відлуння війни, відлуння в серцях»; інформаційний огляд «Як Майдан змінив Україну»; бібліо-арт майстерня «Маки пам’яті». Цікавість, повагу, інтерес у відвідувачів викликали неодноразові зустрічі з воїнами-земляками – героями, що захищають рідну землю від оскаженілої навали.

Фахівці постійно наголошували своїм користувачам про важливість книг, читання і бібліотеку, організовуючи різні івенти, як-то: казковий гурман-день «Вам і казка, і бубликів в’язка», «Читай, щоб бути в тренді», «Цікава книга до філіжанки кави», «Пес Патрон запрошує до читання»; театралізована постанова казки «Ріпка»; гра-подорож «Веселі пригоди в країні Читалії»; бібліоакція «Читай, я буду слухати» присвячена Г. Андерсену; голосні читання кращих творів українських авторів «Непереможна та єдина читацька Україна»; інтелект-гра «Тим, хто не любить нудьгувати». Привертали увагу читачів різноманітні книжково-ілюстративні виставки -  навігатори, рекомендації, презентації, інсталяції -  «Рости із книгою, малюк», «Хай буде літо книгами зігріте», «Книжкові спокуси»; а також – виставки-портрети «Словом, хай живе життя! Хай живе безсмертне слово!», присвячена М. Хвильовому та «І знаю я: є чари в тихім слові…» до 160 річчя від дня народження Б. Грінченка.

Змістовні розмови про природу та екологію рідного краю велися під час заходів: огляд книжкової виставки «Бережи природу для людського роду»; екодром «Хіт-парад природних дивовиж»; віртуальна мандрівка найкрасивішими місцинами Новомиргородщини, еко вікторина та гра «Рекордсмени живої природи «У морі, в лісі та у лузі є у нас маленькі друзі»; виставка-інсталяція «Ангрейд-сміття» з рекомендацією, як зі старих пластикових пляшок, пакетів робити оригінальні вироби.

Народознавчі заходи давали можливість користувачам «доторкнутися» до живих традицій українського роду, серед таких: свято Масниці; народознавчі – година «Калина – символ України» та посиденьки «У ніч перед Різдвом»; засідання  народознавчого гуртка «Златопілля», де діти поглиблювали свої знання про народні символи, обряди, вірування, приказки, прислів’я. Так, зокрема, гуртківці дізнались чимало цікавого про багату палітру «Калинового дива» у легендах, віршах, пісні «Ой, у лузі червона калина похилилася», що стала українським символом віри в перемогу. Про те, що слово «калина» вживалось у «Кобзарі» Т. Г. Шевченка 385 разів.

Бібліотека приділяла увагу консультативно-методичній роботі. Так, відбулись: семінар-практикум «Популяризація української класичної та сучасної літератури для різних категорій читачів»; виробниче навчання з питань по планування; професійне обговорення «Актуалізація бібліотечних фондів»; творче спілкування «Сучасні вимоги в роботі книгозбірні»; діловий майданчик «Пошук ідей та нових форм роботи». Було здійснено 3 виїзди до бібліотек-філій громади, проведено 2 стажування для новопризначених фахівців.

Бібліотекарі МДБ разом з бібліотеками громади продовжували займатися волонтерською роботою – збирала гуманітарну допомогу, долучались до благодійних ярмарок, готували продуктові набори, виготовляли окопні свічки, плели маскувальні сітки.

 

 



Немає коментарів:

Дописати коментар