пʼятницю, 29 березня 2024 р.

 КЗ «Олександрівська бібліотека для дітей» у 2023 році

Бібліотека обрала для себе модель гармонійного поєднання традиційних форм діяльності, відомих протягом багатьох років, з новітніми. Відбувалась тісна співпраця з КЗ «Олександрівський ліцей №1», КЗ «Олександрівський ліцей №2», музичною школою, краєзнавчим музеєм, центром дитячої та юнацької творчості, центром культури та дозвілля. Підтримувались партнерські взаємовідносини з різними установами, що займаються освітою, дозвіллям, соціальним захистом мешканців, громадськими організаціями. Діяльність бібліотеки висвітлювалась в 1,9 тис. матеріалах у мас-медіа (газети, блог ДБ «Малятко», Facebook, ютуб, сайти інших організацій). Читачі бібліотеки брали участь у Всеукраїнських заходах – Тиждень дитячого читання, конкурс дитячого екомалюнка «Майбутнє планети у наших руках!» та Національному тижні читання. Робота читача бібліотеки ввійшла до збірки «Творчі канікули-2023», що видана НБУ для дітей за підсумками Всеукраїнського дитячого літературного конкурсу «Творчі канікули-2023». Продовжувалась реалізація безкоштовної бібліотечної послуги «Бебігувернер», якою скористалися понад 30 сімей селища. Бібліотекарі долучались до активної волонтерської діяльності та роботи з внутрішньо переміщеними особами. У 2023 році бібліотека акцентувала увагу на популяризації української історії, мови та літератури. Рішенням Олександрівської селищної ради від 22.11.2022 р. № 4008 були виділені кошти на Програму національно-патріотичних заходів відділу культури та туризму на 2023 рік на території Олександрівської ТГ, згідно якої бібліотекою використано на реалізацію вищезазначених заходів 5 тис. грн.

Заходи національно-патріотичного спрямування надавали відвідувачам багато цікавої й не відомої інформації, як-то: історичний портрет «Будівничий Київської Русі»; патріотичні  віче «З Майданом у серці крізь життя», пазл «Ми – разом! Ми – єдині! І в цьому наша сила!» та вервечка «Ми роду козацького діти»; година історичної правди «Хоробрі серця України»; українознавча гра «Неймовірна круговерть»; інформіна «Відроджена святиня – знамено України»; набат Миру «Хай буде мир у нашій рідній Україні»; майстер-клас «Прапор побажань від олександрівських дітлахів», який було передано в одну з військових частин; флешмоби «До Конституції з повагою – до України з любов’ю» та «Мир на землі – це затишок і тиша»; квести «Мовно-літературний вояж», «Ми одна сімя, бо Українаце Ти і Я» та «Пізнавай Україну з книгою» з переглядом фільму «Історія Конституції України»; patriot-party «Ти непереможна, моя Україно!» з патріотичними завданнями для дітей і батьків різного спрямування: географічний фотоквіз «Впізнай Україну», «Назви деталі українських національних костюмів», завдання від Квітки Миру «Ти – мені, я – тобі» та творче «Паляниця Незламності». Дуже зацікавив захід патріотичний блокпост «ВАУ!!!»(Воєнна Абетка Українця), 30 учасників якого виконували різні завдання, грали в гру, складали квест-карту областей України, створювали поробку «Янгол миру» та живий ланцюг єдності з жовто-блакитною стрічкою. Із задоволенням користувачі відвідали інтерактивну кав’ярню «Вишиванка» з переглядом відеофільму «Легенда про вишиванку», де пригощалися смачною кавою з різними смаками на локаціях: «Асоціації», «Вишите тестування», «Детектив у вишиванці», «Ребус-ленд по-українськи»виготовляли браслети «Я люблю вишиванку» та робили фото на згадку в бібліотечній фотозоні. Учасники години-спомину «Голодні діти – безмовні квіти» не залишились байдужими до книжкових видань та фільму «Голодний дух», що містять страшні факти років голоду в Україні. Особливо вразило дітей оповідання земляка В. Кобзаря «Як у раю», написаного на документальних спогадах про роки голодомору, що відбувалися в роду письменника.

Серед заходів, що допомагали читачам бути обізнаними в дитячій літературі, такі: бібліо-шоу «Читаємо від березня до березня»; дерево порад «Книги, які я рекомендую прочитати»; читацьке фан-паті «Світ книгсвіт справжнього чуда»; круїзилітературний «Казки лісової кринички» Н. Забіли з театралізованою виставою за мотивами казки «Зайчикова хатка» та ерудит «По мапі – за героями книг»; ігрова програма «Завітай у світ книжковий – дивовижний і казковий»; ВООКляндія «Грай, читай, відпочивай»; розважально-пізнавальна гра «Веселі ерудити». Протягом літнього періоду бібліотека організувала понад 90 читацьких подій для дітей з багатодітних сімей, ВПО та дітей будинків сімейного типу.  

З березня 2023 року бібліотека приєдналася до роботи дитячої точки «СПІЛЬНО» в рамках проєкту «Швидке реагування в Кіровоградській області для задоволення потреб дітей та їхніх батьків, які постраждали внаслідок війни в Україні», що реалізовувався у співпраці з БФ «Безпечне майбутнє» та Дитячим фондом ООН UNICEF Ukraine. Згідно проєкту бібліотека отримала необхідний інвентар: ноутбук; меблі (столи та стільці для координаторів, для групових та індивідуальних занять з дітьми та дорослими); модульні килимки; пуфи; канцелярські приладдя для проведення творчих занять; матеріали для творчого розвитку, спортивних занять, малювання, раннього розвитку дітей та настільні ігри; набори – групові рекреаційні для ігор та дозвілля, «Школа в коробці» для надання освітніх послуг та проведення розвивальних занять. Загалом було освоєно 239,5 тис. грн. Завдяки даному проєкту, читальна зала бібліотеки, яку спеціально облаштували для роботи на дитячий точці «СПІЛЬНО», має сучасний і привабливий вигляд затишної релаксаційної локації. Відкриття дитячої точки «СПІЛЬНО» відбулось 5 квітня. Координатори точки «СПІЛЬНО» активно співпрацювали з: КЗ «Олександрівський ліцей №2» та його медпрацівником І. Лаврусь; психологом А. Чайковською; волонтерською організацією «Нескорені»; представниками Червоного Хреста в Олександрівській громаді. Щоденно, на точці «СПІЛЬНО», проводились різні активності: казкотерапія, майстер-класи, перегляди мультфільмів, настільні турніри, рухливі ігри та корисні поради. До прикладу: бесіда «Миза здоровий спосіб життя» про збалансоване харчування від медичної сестри; психологічні заняття, під час яких діти вчилися оволодівати навичками саморегуляції емоційного стану, шукати внутрішні ресурси для підвищення своєї впевненості, грали в різні спеціальні ігри; майстер-класи «Гіацинт» у техніці торцювання з гофрованого паперу та багато інших. Загалом, за час роботи дитячої точки «СПІЛЬНО» її відвідало до 6 тис. дітей різних вікових категорій та їхніх батьків. Проведено близько 400 заходів різного спрямування, де маленькі відвідувачі почувались не тільки захищеними, а й розвивались, навчались, підвищували свій інтелектуальний рівень, незважаючи на реалії воєнного часу. У результаті реалізації проєкту покращився імідж закладу у громаді. Адже мешканцям селища приємно було відвідувати оновлений сучасний заклад культури, де вони отримували необхідну інформацію, насолоджувались читанням улюблених книг, працювали за комп’ютерами, були учасниками цікавих заходів, набиралися сил і наснаги у комфортних зонах бібліотеки.

 

 



 

 


 


Немає коментарів:

Дописати коментар