пʼятницю, 22 березня 2024 р.

ДФ Новоукраїнської ЦБ у 2023 році

Дитяча філія Новоукраїнської центральної бібліотеки тісно співпрацювала з місцевими дошкільними та навчальними закладами, ДЦЮТ «ЗОРІТ» і вихованцями літнього клубу «Дозвілля» цього ж Центру. Користувались популярністю бібліотечні центри спілкування читачів гуртки «Творча майстерня» та «Книжчина лікарня». Дитяча філія була активною в реалізації різноманітних проєктів як бібліотечних «Будуємо місточок між бібліотекою і садочком», так і громадських – «Батьківський клуб», «Сімейний ХАБ» для внутрішньо переміщених осіб

Фахівці бібліотеки організували понад 60 бібліотечних івентів різного формату оф/онлайн: виставки – екскурсії, персоналії, інсталяції; літературні подорожі та космічні мандрівки; Story-time, тренінги, ігротеки; огляди літератури, майстер-класи, буктрейлер, інтерактивні вікторини з використанням платформи learningapps, мультимедійні презентації та відеопокази.

Задля розширення національного світогляду юних, бібліотека акцентувала увагу на тематичних заходах: книжково-ілюстративних виставках «Слідами козацької слави», «Україна – єдина країна», «Майдан – історія нескорених», «Війні немає забуття», «Збережемо наш скарб – рідну мову!»; інсталяції «Жовті і блакитні крила Незалежності»; вікторинах «Чи знаєш ти Конституцію України?», «Веселкова наша мова», «Вишиванка єднає Україну» з демонстрацією книг та вишитих рушників, особистих реліквій бібліотечних працівників; інформаційній годині «Найвидатніший представник українського козацтва – Богдан Хмельницький»; патріотичних майстер-класах та майстерках «Витинанка «Тризуб», «Вітання рідному місту», «Сонях пам’яті»; Днях дитинства «Ми діти твої, Україно», – юного художника «Діти малюють мир»; народознавчому калейдоскопі «Дітям на втіху Миколай іде по світу» з написанням листів до Святого Миколая, де крім іграшок та цукерок, діти прохали мирного неба та повернення живими українських воїнів-захисників.

До Міжнародного дня захисту дітей бібліотекарки разом з ДЦЮТ «ЗОРІТ» брали участь у вуличних локаціях, де усі охочі знайомились з книжковими новинками, відповідали на питання гри-вікторини «Казкові друзі», складали літературні пазли. У ютубі представили презентацію патріотичних витинанок «Моя квітуча Україна», майстерно зроблених бібліотекаркою С. Токарь, яка із задоволенням навчає відвідувачів цій техніці виконання на бібліотечних майстер-класах.

Підтримуючи думку, що екологічна культура це – запорука збереження здоров’я майбутніх поколінь, фахівчині організували низку відповідних заходів: книжкові виставки «Відгомін Чорнобильських дзвонів»,  - заклик «Довкілля – неповторна казка, тож бережи його, будь ласка!», - інсталяція «Весняний книгограй»; дидактичну гру «Зелені ліки навколо нас»; екогодину «Будь природі другом», учасники якої переглядали тематичну літературу, розмальовували природничі малюнки та відгадували загадки. Під час story-time «Я можу врятувати планету» відбулась презентація однойменної книги Л.Кірбі, де зібрано 12 мотиваційних історій дітей з усього світу, які переймаються екологією планети. Таким чином, читачі молодшого шкільного віку дізналися як берегти воду, збирати сміття, обмежити рух автівок. На закінчення заходу, діти обговорювали те, як кожен з них, може внести свою корисну лепту у цю важливу справу. Під час космічної медіавікторини з електронною презентацією «Що приховують зірки?» користувачі виявили неабиякі знання про космос і бажання більше дізнатись про Всесвіт, чому сприяв огляд цікавої «космічної» літератури, після якого діти із задоволенням брали книжки для самостійного читання.

Напрями щодо розвитку дитячого і сімейного читання набули оновлених ноток, що відобразилось у низці заходів. Наприклад: відео-вернісаж «Родина читає – Україна процвітає» із сім’ями активних читачів – дітей з батьками, бабусями, дідусями; бібліоекспрес «Книги поважаємо, любимо і читаємо»; День доброти «Довіку матінку шануйте, свій найсвятіший оберіг!»; книжковий хіт-парад «Сучасна українська дитяча проза» з добіркою найкращих авторів та книг, що нагороджені державними, літературними преміями; відео-галерея «З них виростають всезнайки» зі світлинами активних читачів бібліотеки; літній читай-бум «Несумні канікули з книгою»; відео з добіркою книг «Чарівні різдвяні історії»; презентація віртуальної виставки книг переможців читацького рейтингу «Книги, які читаю Я!»; відео огляди книжкових серій «Готель Фламінго» А. Мілвей та «Пригоди детектива Мейзі Хітчінз» Г. Вебба; бібліотечна інтерактивна гра «Персонажі Гаррі Поттера» до Harry Potter Day; виставка-презентація «Без книг немає бібліотеки»; бібліоекспрес «Книги поважаємо, любимо і читаємо»; селфі-акція «Я люблю читати!» та фото на згадку «Книжкова фея», костюм якої виготовлявся бібліотекарями в техніці «букфолдінг»; фотозона «Різдвяні фантазії»; флешмоб «Я – бібліотекар» з отриманням його учасниками «Посвідчення бібліотекаря».

Бібліотечний проєкт «Будуємо місточок між бібліотекою і садочком» окремий внесок фахівчинь щодо прищеплення читання серед дошкільнят, який реалізовувався з вихованцями дитячого садочку «Ромашка». Заходи проводилися як у приміщенні дошільного закладу, так і на свіжому повітрі, і, навіть, в укриттях, під час повітряної тривоги. Діткам запам’ятались: перші бібліотечні уроки «Різноманіття дитячої книги», «Ілюстратори сучасної дитячої літератури»; огляди дитячої періодики «Журнальний калейдоскоп» та серії книг «Світ навколо нас»; книжкові посиденьки «Моя перша книжка про природу»; медіа-подорож «У казковій країні Г. Х. Андерсена»; поетична хвилинка «Українські поети – дітям»; літературна мозаїка «Перші кроки у світ енциклопедій»; голосні читання «Казковий дивограй». На закінчення реалізації проєкту дітям роздали листівки з подякою від бібліотекарів та запрошення відвідати бібліотеку разом з батьками. Просування читання – це ще й комп’ютерна грамотність, тому школярів запрошують до Дня бібліографії «У світ книг через комп’ютер», занять «Як знайти інформацію в інтернеті», «Комп’ютер доступний кожному» та інших заходів.

Школярам у навчанні слугували такі заходи: виставка-портрет «Народний побут і звичаї у поетичному творі І.Котляревського «Енеїда»; книжкова виставка «Кобзареве слово – вічне!» з різними видами видань – книгами, альбомами, періодикою та поетичні читання «Великий син великого народу»; буктрейлер до казки Л. Українки «Біда навчить»; виставка-мандрівка «Дивосвіт Віктора Близнеця»; огляд книжкової виставки-рекомендації «Класна класика» тощо.

Діяльність бібліотеки позначилась на її іміджі. Заклад привертав увагу небайдужих і щирих людей, відчутною була підтримка громади. Фахівці бібліотеки тепло зустрічали сім’ї з Миколаївської, Херсонської, Луганської та інших областей України, що вимушено покинули рідні домівки у зв’язку з війною. У звітному році збільшилась кількість користувачів ВПО і склала 34 особи, для яких проводили заходи, долучали разом із родинами до певних програм, розкриваючи їхні здібності, представляючи їхні таланти. Так, мала успіх у відвідувачів бібліотеки презентація персональної виставки творчих робіт «Руками створена краса» п’ятнадцятирічної майстрині з бісероплетіння Марії Стружикової, яка захопилась цим рукоділлям ще в десятирічному віці. Дівчина разом зі своєю родиною переїхала в Новоукраїнку з Херсонської області, адже залишатися на окупованій території сім’ї з трьома неповнолітніми дівчатками було дуже небезпечно. Перед поїздкою, Марійка багато своїх робіт з українською символікою, або із синьо-жовтим кольором змушена була розпустити, адже на російських блокпостах за це можна було дуже серйозно постраждати. Свої вироби дівчинка дарувала мамі, сестричкам, подружкам, їх залюбки купували вчителі, знайомі. А відвідувачі виставки зазначили, що описати красу робіт неможливо, їх потрібно бачити.

Один з підписників Facebook-сторінки бібліотеки, дізнавшись про перемогу одного з найактивніших читачів бібліотеки, Ігната Цьоми, учня 5-го класу Новоукраїнського ліцею № 8, у Всеукраїнському конкурсі «Лідер читання-2023», надіслав на адресу бібілотеки подарунок переможцю – PlayStation 4. Бібліотекарі передали цінний подарунок, від якого хлопчик був у захваті та пообіцяв, що буде не тільки гратися, але й читати книжки, як і раніше. Українка з Канади, знайома бібліотекарки, переймаючись подіями нашої країни, придбала і переслала за власні кошти для юних відвідувачів – портативний зарядний пристрій, термос, чай, цукор, печиво. І тепер відвідувачі можуть не тільки читати, а й зарядити свої телефони, зігрітися гарячим чаєм з печивом. А, наприклад, переселенець з Харкова – Дмитро, шукав місце для проведення занять і бібліотекарі радо прийшли йому на допомогу. Так з’явились заняття з англійської для дітей у приміщенні бібліотеки.

За час акції «Подаруй бібліотеці книгу» заклад отримав велику добірку цікавих та сучасних дитячих книг (загалом, 50 документів) від своїх прихильників – дітей і дорослих, за що бібліотекарі і читачі щиро вдячні дарувальникам. Також, бібліотека отримала: до Всесвітнього дня захисту дітей подарунки від читачки бібліотеки Алексії та її тата Петра Вялкова – книжечки для дітей, що знайшли свого читача; до Всеукраїнського Дня бібліотек донеччанин Ярослав Маланчук, людина з активною громадянською та культурною позицією, що захоплюється історією України та рідного краю, подарував бібліотеці, читачем якої він нещодавно став, чудові книги історичної тематики. Вимушений переселенець з Донеччини подарував цілу добірку книг письменниці  О. С. Тебешевської з Франківщини.

Працівники бібліотеки, крім своїх безпосередніх обов’язків, займалися волонтерською діяльністю: плели маскувальні сітки, виготовляли окопні свічки, працювали у Центрі надання гуманітарних послуг, брали участь в роботах щодо благоустрою міста, перераховували кошти на потреби ЗСУ. Коли бібліотека оголосила через соцмережі про те, що збирає матеріали для окопних свічок – відгукнулися дуже багато містян та вимушених гостей міста. Люди зносили бляшанки, свічки, місцеві церкви надали воскові огарки, супермаркет – картон, знайшлися спонсори, які допомогли в закупівлі парафіну та пальмового воску. Гроші на віск збирали в школах батьки та вчителі. Таким чином, на потреби ЗСУ передали близько 300 окопних свічок. Жителі міста та переселенці приходили до бібліотеки, щоб плести сітки, допомагали у придбанні основи для сіток. Разом з окопними свічками та маскувальними сітками, захисникам відправили, ще й дитячі малюнки та ангели-обереги, які робили діти разом з батьками. Також бібліотека долучалась до благодійної культурно-мистецької акції на підтримку ЗСУ шляхом продажу власних творчих робіт витинанок, листівок, квіткових композицій тощо. Виручені кошти передали до української армії.

 
 
 

 

 

 


 



Немає коментарів:

Дописати коментар