понеділок, 26 грудня 2016 р.

«Тріумф  ідей»  –  огляд  проектів  (6)
   
             Пропозиція колективу ЦДБ Кіровоградської МЦБСорганізація великомасштабних заходів за межами бібліотеки. Мають досвід і впевнені, що це необхідно і важливо, бо такі заходи розширюють коло поінформованості громадян про сучасну діяльність бібліотеки. Один з них – фабрика читацьких талантів «Крок до успіху». Основний меседж – заявити про бібліотеку як територію читання, дозвілля і творчості. Особливість проекту – можливість об’єднати зусилля 20 філій МЦБС та з азартом поринути в атмосферу творчого пошуку та спілкування: бібліотекар – читач (конкурси, батли, опитування тощо). У «фабриці» можуть брати участь користувачі різних вікових категорій. Бажаючі проходять змагання у трьох турах – відбірковий (у філіях), півфінал (ЦМДБ) і фінал. Учасники групуються за номінаціями: літературна творчість, вокал, акторська майстерність, інструментальна музика. Перевага надається яскравим виступам, в основу яких покладено літературний твір, незалежно від номінації. Для учасників, які не мають можливості виступити особисто у півфіналі через територіальну віддаленість, передбачена можливість проходження на підставі заочної оцінки – порт-фоліо учасника. Обов'язковою умовою є наявність відеороликів з виступами.  Фінал проводиться на площі біля міської ради. Переможців обирають глядачі. Голосування проводиться в он-лайн режимі, у зазначену годину, за посиланням у мережі Інтернет. Для зручності посилання розміщується на сайтах та блогах бібліотек Кіровоградської МЦБС та рекламних листівках філій. Найталановитішого читача заносять до «Книги читацьких рекордів». Термін реалізації ідеїрік.  На підтримку проекту проводяться заходи: моніторинг «Твої захоплення та читацькі уподобання», промо-акція «Єднаймося навколо книги», вуличний фестиваль «Місто читаючих дітей!», свято «Читай-фест у Кіровоградській МЦБС», парад літературних героїв, зустрічі «Вони успішні – бо читають» .

У БФ № 21 для дітей Кіровоградської МЦБС протягом року запроваджувався проект «Прочитай, не пожалкуєш», автором якого виступила завідуюча бібліотекою В.Пічкуренко. Мета проекту – промоція читання і бібліотеки через соціальні мережі. На початку виготовлялась і розповсюджувалась друкована та веб-рекламна продукція про заходи, які чекають на користувачів. Протягом року проводилось чимало заходів: анкетування «Книга і комп’ютер», опитування «Книга-довгожитель?», бібліо-експрес «Пропонуємо прочитати», прес-калейдоскоп «Що поштарик нам приніс?», «Літературні вікторини на сторінках Інтернету», інформ-мандрівки у творчість письменників «Чи знаєш ти, що…?», інтернет-конкурс «Найуважніший читач», прослуховування аудіокниг «Віртуальна казкарня». А також, мобільний бібліофреш «А у нас нові книги для Вас», прес-транзит або «Що пишуть у журналах?», флешбук «Друзі Тома Сойєра», конкурс літніх читань «Най…най…най…», інтернет-вернісаж «Улюблена книга в… Павутині», відео репортажі із заходів: «Зустріч-інтерв’ю з членом літоб’єднання «Парус» В.Саєнко», літературна феєрія «У Марічки Підгірянки мов із золота співанки».

Фахівці бібліотеки-філії №19 для дітей Кіровоградської МЦБС провели зі своїми користувачами піратський квест «За скарбами Флінта!», про що й розповіли у конкурсній роботі. Такий захід популярний, оскільки діти люблять ігри, особливо кмітливі і рухливі, що, в свою чергу, залучає велику кількість дітей до бібліотеки. Учасники квесту – користувачі-учні 3-5-х класів, а підлітки – активні помічники під час його підготовки та проведення. Керують пригодами бібліотекарі (адмірал флоту, Джек Горобець, Чорна Борода). Оцінюють швидкість учасників та результати випробувань журі, склад якого – читачі-підлітки у піратській формі. Оформлення та атрибутика квесту: виготовлення запрошень і карти Скарбів; імітація корабля з піратськими прапорцями; ді-джей на «камбузі»; пірат під парасолькою на «Піратському острові», який буде малювати тату гуашшю до квесту і після під гаслом «Кожному справжньому пірату – тату!»; піратська бочка зі скарбами. За сценарієм, у квесті дві частини: командних інтелектуально-розважальних змагань, завдяки яким гравці мають отримати карту Скарбів, та власне самого квесту – орієнтування на місцевості за вказівками та пошук захованих скарбів. За умовами, чотири піратські кораблі, на чолі з капітаном, боцманом, скарбником, повинні пройти 12 випробувань. Кількість гравців у командах необмежена. Випробування для команд складаються із запитань інтелект-вікторини: на знання пригодницької літератури, піратського сленгу та активних командних змагань «Бій морських вовків», «Язик балакучого пірата», «На абордаж!». За перемогу в конкурсах скарбник отримує літеру зашифрованого слова – «пригоди». Та команда, яка перша збере літери, або відгадає слово, отримує карту Скарбів. Виступи брейкдансерів у другій частині квесту дають можливість заповнити прогалину у часі, поки гравці шукають скарби. Спонсорська підтримка квесту була від: депутатів мікрорайону (солодощі), директора «Корпорації XXI століття» (музичний супровід), фізкультурно-спортивного товариства «Спартак» (спортивний інвентар), майстра з художньої студії «Монмартр» (акватату), хореографічного ансамблю «Надія». Організатори передбачають, що аудиторія заходу може нараховувати близько 300-т дітей та дорослих.
Таким чином, автори гри констатують, що використання та впровадження активних форм у роботу бібліотеки суттєво впливає на її зміст, бо сприяє залученню нових користувачів.


Немає коментарів:

Дописати коментар