середу, 21 грудня 2016 р.

«Тріумф  ідей»  –  огляд  проектів  (2)           

  Заступник директора з питань обслуговування дітей Компаніївської РЦБС О.В.Фігура представила проект «Казковий дворик» у рамках якого, у відділі обслуговування дошкільників та учнів 1-4 класів, планується протягом січня – вересня 2017 року організувати захоплюючу ігрову зону для наймолодших читачів. Господинею тут буде Бджілка Майя. Учасники проекту – діти і вихователі з дошкільно-навчальних закладів №1 «Пролісок» та №2 «Колосок» та батьки вихованців. Буде створено дві групи дітей 5-6-ти років: «Чомусики» (ДНЗ №1 «Пролісок») і «Розумники» (ДНЗ №2 «Колосок»). Питання організації заходів обговорюватимуться з батьками маленьких відвідувачів та вихователями ДНЗ. Працюючи з дошкільнятами, бібліотекарі об’єднають голосні читання з малюванням і грою. Також, дітям запропонують віртуальні мандрівки, інтерактивні вікторини, ігри, прослуховування аудіо-казок, театралізовані вистави членів гуртка «Книга і Лялька». Батьки разом з дітьми зможуть не тільки цікаво і змістовно провести свій вільний час у бібліотеці, а й отримати поради бібліотекарів з питань виховання юного читача. Кожна дитина отримає бібліокарту, де за кожну прочитану книгу, участь у заходах, будуть наклеюватись спеціальні позначки. Щомісяця кількість позначок підраховуватиметься і визначатиметься переможець, який отримає подарунок-книгу.

Проект «Автобус, який читає» бібліотекаря Н.В. Кузьміної з Новгородківської РДБ має діяти протягом 1-2-х місяців. Суть ідеї – «вийти за межі дитячої бібліотеки, максимально наблизитися до потенційних користувачів», чого можна досягти завдяки ретельній, продуманій зовнішній і внутрішній рекламі у звичайному пасажирському автобусі. А саме: розмістити банери з гаслами «Відкривайте нові світи – читайте!», «Новгородка, час читати! Бібліотеки селища чекають на вас!», «Читання - це пошук. Шукай себе, поки не зустрінеш», «Читання – свято душі. Зроби собі свято»; яскраві кишеньки з різною друкованою продукцією – буклетами про послуги РДБ, проспекти нових книг, тематичні списки літератури, календарі, запрошення, візитки, закладки тощо. Тут же пасажири можуть залишити свої відгуки і пропозиції.  Пасажири автобуса можуть бути залучені до участі у творчих заходах, наприклад: дитячий плакат «Читаємо разом!», поетичні роботи «Я - читаю, я – пишу», фотоконкурс «З життя тих, хто читає». Також, в автобусі будуть проводитьсь бліц-опитування «Що для тебе читання?».
Допомагати втіленню ідеї будуть: відділ освіти РДА, дошкільні та навчальні заклади, будинок дитячої та юнацької творчості, дитяча школа мистецтв, будинок культури, газета «Новгородківські вісті», ПАП «МЮННТ», громада селища та волонтери.

Завідуюча Новоархангельською РДБ Н.В.Шарова представила на конкурс дві ідеї. Одна з них, «Змалку будемо вчити книжечку любити» із циклу батьківських читань, виникла під час проведення одного із заходів у рамках Національного проекту «Україна читає дітям». Учасниками цього задуму можуть стати батьки та їхні дошколярики і читачі молодшого шкільного віку. Мета – створення у бібліотеці комфортного інформаційного середовища, яке б сприяло залученню до читання малечі та всієї родини. Задля цього продумується художньо-естетичне оформлення виставок «Прочитайте своєму ангелятку», «Батьківська абетка», «Тато вміє і я теж», «Сім’я талантами багата»; стенду «Книга в сімейному альбомі» з фото дітей і батьків, які є активними відвідувачами бібліотеки; куточку сімейного читання «Батьки і дітлахи візьміть у руки книжечки»; інформаційного блоку для батьків із рубриками «Поради батькам маленького читача», «Сімейна академія читання», «З мамою по книжковому всесвіту» та інші. Наступний крок - масові заходи: батьківський день «У нас в сім’ї школярик», День батьківського читання «Читаємо в сімейному колі», День сімейного відпочинку «Всією сім’єю на свято книги», бібліотечна акція «Ласкаво просимо, Сім’я», літературний вечір «Сила родинного вогнища», а також, сімейні години, конкурси, вечори, свята іменинників, родинні посиденьки. Фішкою цих заходів може бути читання вголос книг дітям батьками, бабусями, дідусями. Доповненням стануть підготовлені бібліотекарями цікаві загадки, кросворди, ребуси, головоломки.








Немає коментарів:

Дописати коментар