пʼятницю, 21 липня 2023 р.

 Війна через призму

сучасної літератури


Матеріали рубрики

«Війна через призму сучасної літератури»,

на нашу думку,

варті читання та використання в роботі

із застосуванням різних форматів і форм заходів,

бо то цікаві роздуми про важливе

для нашого майбутнього.

«А наше майбутнє щодня стає минулим», –

як сказала Ліна Костенко.

Найкращі книги від Старого Лева – 

найкращого видавництва 2023 року у Європі


Премія –– Bologna Prize for the Best Children’s Publishers of the Year 2023


З початку повномасштабної війни зросла актуальність порад від психологів, що під час війни дорослі не тільки мають рятувати дітей, а й навчити їх рятувати себе. Однією зі складових щодо реалізації такого завдання можуть бути книги, що вийшли у видавництві «Видавництво Старого Лева». Розповімо про деякі історії з війни та протистояння злу і віри в перемогу.



        Сайлентбук «Жовтий метелик» (silent book – історія розказана винятково малюнками) увійшов до списку «100 найкращих книг-картинок світу», який оголошено 27 лютого 2023 року.






     Автор книги-картинки без слів  художник Олександр Шатохін, який і раніше випускав сайлентбуки, але яскравіші та щасливіші. Так, у 2021 році у Шатохіна у «Видавництві Старого Лева» вийшла книга «Найщасливіше левеня», про симпатичного левика, який не хотів ставати царем звірів, а хотів бути музикантом. А вже влітку 2022 року було видано книгу «Жовтий метелик» про дівчинку, яка тікає від страшного павука, чия павутина нагадує колючий дріт. Якоїсь миті дівчинка зустрічає «жовтих метеликiв», які виводять героїню з темряви на світ. За твердженням авторів книжечки, колючий дріт та павук – це образ обмежень та страху, який приносить війна. Метелики – це те, що було до війни, як душі, як місця, зруйновані війною. Дівчинка – це власне Україна, що тікає від несвободи і протестує проти обмежень та рабства. Зустрічаючи метеликів, дівчинка розуміє, що життя продовжуватиметься, бо свободу метелика неможливо обмежити.

У березні 2023 року, під час книжкового фестивалю у Болоньї, головна редакторка «Видавництва Старого Лева» М. Савка сказала: «Цей маленький метелик весь час бореться з жорстокою темрявою, нашестям, агресією Росії, створюючи світло. Творити книги – це творити світло, якого так боїться темрява».

На думку фахівців, «Жовтій метелик» – це досить похмура, як для дітей історія, але вона приголомшливо намальована і у фіналі дарує оптимізм.

 

        Герої казки  Олександра Міхеда «Котик, Півник, Шафка» оберігають всесвіт однієї родини – бабусі Лізи, дядька Андрія та онуки Соні – родини, яка покоління за поколінням циклічно проживає історію і, врешті, стає сильнішою, ніж будь-коли.

Герої книжечки казкові, але, водночас, дуже справжні. Адже вони – українські символи незламності, врятовані та збережені у зруйнованій російськими обстрілами Бородянці під Києвом.

Казкові герої – Шафка, нагріта теплом дідусевих рук, Півник, подарований на свято та врятований Котик втілюють силу духу, бережуть рід, готові боротися і попереджати про небезпеку. Це – надія на майбутнє, у якому рани будуть заліковані, але пам’ять про скоєне зло житиме у віках. У майбутньому, після нашої перемоги.



      Олександр Михед - 
український письменник, культуролог, культурний менеджер, куратор мистецьких проектів, автор близько 20-ти книг. 

З 2022 року служить у лавах Збройних сил України. Невдовзі виходить друком нова книжка О. Михеда «Позивний для Йова», яку автор написав після початку вторгнення.


 Ілюстрації до книги створила
Женя Полосина. Її твори представляли на спеціальній виставці THE BRAW AMAZING BOOKSHELF на Книжковому ярмарку в Болоньї разом з найкращими ілюстрованими дитячими книгами світу.

 


Детальніше: 

https://gifty.in.ua/blog/read/lovit-kiiv-intervyu-z-oleksandrom-shatohinim

https://laboratoria.pro/author/oleksandr-myhed

https://www.goodreads.com/book/show/63312635

https://theukrainians.org/oleksandr-mykhed/

https://gifty.in.ua/ru/blog/read/20-ukrainskih-ilyustratoriv-yaki-ne-movchat-pro-vijnu

Немає коментарів:

Дописати коментар