середу, 26 липня 2023 р.

 Війна через призму

сучасної літератури

Матеріали рубрики

«Війна через призму сучасної літератури»,

на нашу думку,

варті читання та використання в роботі

із застосуванням різних форматів і форм заходів,

бо то цікаві роздуми про важливе

для нашого майбутнього.

«А наше майбутнє щодня стає минулим», –

як сказала Ліна Костенко.

Найкращі книги від Старого Лева –

найкращого видавництва 2023 року у Європі


Премія –– Bologna Prize for the Best Children’s Publishers of the Year 2023


 

      Кажуть, що казки мають терапевтичний вплив не лише на тих, хто читає, а й тих, хто пише, малює і готує до друку.  
Це про метафоричну казку «Пiвник» відомої української письменниці Зоряни Живки (справжнє ім’я та прізвище – Зоя Жук) з дивовижними ілюстраціями Олі Гайдамаки.


Текст книжки написаний на початку тривожної весни 2022 року для дітей і дорослих і, кажуть, що здатен підтримати віру в дива. В основу оповіді лягла реальна історія про евакуацію літньої жінки з півником із Маріуполя.


    Зоряна Живка розповідає: «Ця казка написалася за один вечір. То був початок квітня, я прочитала зранку замітку про те, що старша пані з Маріуполя не хотіла евакуйовуватися без свого півня — і волонтери вивезли їх обох. І фото з львівського вокзалу під назвою «Бабуся і її півник». Жінка на знімку була геть крихітна, а півень — велетенський і дуже пишний, породистий. Цей образ — старша пані, геть сива, зі зморшками, що тікає від війни, тримаючи в руках чорного півня, — не відпускав мене. Я цілий день про це думала». Зоряна продовжує: «… у посібнику із казкарства американської казкотерапевтки Ненсі Меллон «Сторітелінг і мистецтво уяви» написано «правило: будь-які сильні враження, що непокоять і турбують, можуть бути висловлені в метафоричній казковій формі — це принесе заспокоєння і полегшення». «І я почала розказувати: «Жила собі в одному місті жінка, і пішла вона на базар купити курчатко...».

Так створилася казка. Письменниця трансформувала новину у життєствердну казку про дива і перемогу Світла. Самотня жінка купила собі на схилі літ курчатко. Воно було сумне й слабке, але жінка любила й доглядала його — і виріс із того курчатка красень-півень. Та ніхто й гадки не мав, що коли вороги візьмуть місто в облогу, саме півень зможе порятувати його жителів.

Наталка Малетич, редакторка ВСЛ, про казку: «я прочитала казку про чорного півня, і вона одразу запала в серце.  …я вже чітко уявляла, хто може проілюструвати Зоїну казку. І справді, Оля Гайдамака виявилася саме тією мисткинею, яка дуже тонко відчула текст і передала його в ілюстраціях».

Зазначимо, що Ольга Гайдамака – знана київська художниця, мистецькі роботи якої вже здобули в Україні неабияку популярність. У її доробку численні полотна, ілюстровані листівки, календарі, набори метафоричних карт для жінок. Мисткиня стала лауреаткою Міжнародної мистецької премії імені Архипа Куїнджі за 2023 рік, журі якої відзначило кращих художників і художниць із України, Канади, Еквадору, Ізраїлю, США, Бразилії, Індії та Нігерії.



    Свою роботу над казкою «Півник» Оля Гайдамака описує так: «Вперше читаючи «Півника», я уявляла перед собою увесь процес перетворення курчатка у півника та козака. Створення образів дійових осіб було цікавим та захопливим завданням. Наприклад, візерунок, яким я наділила чорне курчатко, виростає разом із ним, а потім з'являється на кунтуші у козака. Одяг на жінках я прикрасила вишивкою місця сили та наснаги, мого рідного краю – Чернігівщини. Під час роботи над «Півником» я з сім'єю жила у родичів на Закарпатті. Створення ілюстрацій супроводжувалось побутовими клопотами та піклуванням про доньку. Це незабутній процес, лишилося багато різноманітних спогадів. Для мене важливо створювати щось нове та прекрасне на противагу жорстокості та руйнуванню, які прийшли у наше життя».

Зоряна Живка згадує«Минуло кілька місяців, життя тривало, тривала війна. Був ракетний обстріл міста, в якому я живу, під час якого загинули люди, котрих знала. Загинули молоді хлопці, чиїх матерів знала. Все це сповнювало скорботою і заціпенінням. І ось прийшли ілюстрації. Вони були такі, що викликали захват, благоговіння і світлу печаль. Я переглянула малюнки і змогла виплакатися. Мене вразило і зачудувало те, як художниця побачила текст, які акценти розставила: росте хлопчик-курчатко, стає славним козаком, а тоді кладе життя заради порятунку людей від ворожої навали, матір втрачає сина, лишаються їй лише спогади і людська вдячність. Хлопець із ілюстрацій дуже схожий на Романа Ратушного. Я проплакала три дні, але це були цілющі сльози».


    


       


Наталка Малетич резюмує: «Зоя і Оля занурюють маленьких читачів у часи козаччини — це таке важливе звертання до теми визволення України, і діти, які читатимуть казку самі чи з дорослими, зможуть провести історичні паралелі з подіями, які відбуваються тепер. І саме зараз, коли в Україні триває війна, наші діти дуже потребують таких казок, адже в них є і терапевтичний ефект — вони додають віри у перемогу, у силу нашого війська, нашої армії Світла».

На думку книжкових критиків з chytomo.com авторка книжки «Півник» «створює чарівну в усіх сенсах казку, що апелює до найкращих класичних традицій і може слугувати актуальною алегорією. Текст має потужну культурологічну основу, містить численні фольклорні (і навіть попкультурні) коди, а також побудований на знакових для української культури образах, таких як трепетні стосунки матері й сина».

Додамо, що у 2022 році, Зоряна Живка, написала дитячу книжку «Мрія. Небесні авіалінії» про легендарний літак «Мрія», що вийшла у видавництві «Свічадо». А малюнки до книжки створила талановита художниця Богдана Бондар, яка з початку російсько-української війни створює малюнки разом із дітьми у київських бомбосховищах. Цей твір авторів також вартий уваги.

 

https://www.barabooka.com.ua/zoryana-zhivka-zoya-zhuk/

https://starylev.com.ua/news/kazkoterapiya-vid-zoryany-zyvky-zyttyestverdna-knyzka-pivnyk-vze-u-knygarnyax

https://starylev.com.ua/blogs/zoryana-zyvka-pro-knyzku-pivnyk

https://credo.pro/2022/05/320240

https://povaha.org.ua/olga-gajdamaka-hudozhnytsya-u-rukah-zoseredzhuyetsya-syla/

Немає коментарів:

Дописати коментар