понеділок, 3 липня 2023 р.

Топ БараБуки:Найкращі дитячі та підліткові видання «незламного» 2022  року


        

        Фахівці проєкту «Простір української дитячої книги «БараБука» щороку складають список найкращих видань для юних читачів.

Нагадаємо, що «BaraBooka. Простір української дитячої книги» – це перший український універсальний інформаційний ресурс про видання для дітей і підлітків та підтримки дитячого читання. Цей інформаційний ресурс, від початку заснування (2014 р.), було розраховано на широке коло читачів: від батьків та дітей, які вже можуть самі приймати рішення щодо вибору книжок, до фахової спільноти науковців, педагогів, бібліотекарів. Зараз це коло виросло до кількох десятків тисяч великих і малих любителів книг. БараБука звертає увагу на книжки для дітей різного віку, їхніх батьків та вчителів, на видання різних жанрів та форматів, художні та пізнавальні книжки, новинки та перевидання класики. Також проєкт відзначає перспективних дебютантів. Традиційно не оцінюються книжки авторів з команди проєкту. «БараБука», за роки промоції, спостереження та вивчення нових видань національної літератури, стала епіцентром низки галузевих процесів: освітніх курсів для письменників та редакторів, розробки видавничих серій, методик читання, експертних аналітично-інформаційних довідників, сотень «живих читань» сучасних письменників тощо. Серед них – такий масштабний рух, як #ЖивіПисьменники, з Українським інститутом книги та ГО «Смарт-освіта». До складу спеціалістів «БараБуки» входять літературознавиці, письменниці, методистки Лабораторії дитячого читання НЦ «Мала академія наук України».

 

У січні 2023 року колективом лабораторії дитячого читання «БараБука» Національного центру «Мала академія наук України», а це – критики дитячої та підліткової літератури, експерти з дитячого читання, представлено найкращі дитячі і підліткові видання 2022 року. Експертки формували список переможців у кілька етапів: спочатку оголосили довгий список із 50-ти видань року, потім – короткий список із 30-ти книжок. Помітну частку у топ-списку займають книжки про російсько-українську війну. Також, небайдужа до дитячої літератури аудиторія (понад 900 осіб) вибрала переможця в категорії «Вибір читачів», проголосувавши за улюблені книжки.

Книги-переможці  «незламного» 2022 року 

українських  письменників  в  11-ти  номінаціях


1. Номінація «Книжка-картинка року»  Грася Олійко. Сукня для Марусі / Ілюстрації: Грася Олійко. - Видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА»


2. Номінація «Мальопис року» Оксана Була. Вересова міль / Ілюстрації: Оксана Була. - «Видавництво Старого Лева»


3. Номінація «Родинне читання»  Дмитро Кузьменко.  Я, тато і висока гора / Ілюстрації: Оксана Драчковська. - Видавництво «Віват»


4. Номінація «Поетична книжка року»  Олександр Подоляк Диктувала це сорока, а записував їжак   / Ілюстрації: Катерина Рейда. -  Видавництво «Крокус»


5. Номінація «Літературна казка року»  Зоряна Живка. Півник  / Ілюстрації: Оля Гайдамака. «Видавництво Старого Лева»


6. Номінація «Художня проза для молодшого шкільного віку»

Галина Ткачук. Дуб Трьох Лісовиків / Ілюстрації: Ксенія Маркевич. -

Видавництво «Читаріум»


7. Номінація «Драматична книжка року»  Оксана Лущевська, Анна Сурган. Триматись за руки, сестричко  / Ілюстрації: Анна Сурган. -

Видавництво «Крокус»


8. Номінація «Підліткова книжка року»  Володимир Аренєв.  Скарбничка історій  / Ілюстрації: Наталя Ком’яхова, Сашко Ком’яхов. «Видавництво Старого Лева»

9. Андрій Бачинський. Примари Чорної діброви  / Ілюстрації: Дар’я Філіпова. - «Видавництво  Старого Лева»

10. Олена Захарченко.  Метро до Темного Міста  / Ілюстрації: Тетяна Баковська. «Видавництво Старого Лева»

11. Олександра Орлова.  Парфумерний щоденник Зої  / Ілюстрації: Андріана Чуніс. - «Видавництво Старого Лева»


12. Номінація «Вибір читачів»  Катерина Єгорушкіна.  Мої вимушені канікули  / Ілюстрації: Соня Авдєєва. - Видавництво «Віват»


13. Номінація «Шпаргалка для вчителя»  Ольга Павленко.  Абетка  / Ілюстрації: Юлія Вус. - Видавництво «Віват»


http://www.barabooka.com.ua/top-barabuki-korotkij-spisok-najkrashhih-rodinnih-vidan-2022-roku/


 

 


 

Немає коментарів:

Дописати коментар