понеділок, 10 липня 2023 р.

Топ БараБуки: «Воєнні  книжки» 

українських письменників для дітей і підлітків  

 Список найкращих видань для дітей та підлітків «незламного»  2022  року

Війна в Україні триває майже десятиліття. Від війни страждає мільйони дітей, серед яких є поранені, вбиті та ті, що вимушено покинули рідні домівки. Внаслідок російської агресії станом на 3 липня 2023 року в Україні збитків зазнали 1582 об’єкти культурної інфраструктури, у тому числі 598 бібліотек, про що повідомило Міністерство культури та інформаційної політики.

     Відома українська письменниця Ольга Купріян (її книжки «Щоденник Лоли», за якою знято популярний серіал «#Школа», «Муркиця загубилася. Zagubiona Mruczusia» та інші) окреслила стан цих подій так: «росія розв’язала війну проти дітей і культури». Так і є.

Протягом воєнного періоду письменники осмислюють війну у літературі для дітей, намагаючись чуйно ставитись до дитячих досвідів і зцілювати їх через слово. Тому актуалізація теми «Як говорити з дітьми про війну» відбулася з новою силою після 24 лютого 2022 року. 

  Сьогодні дитяча книга цінна вдвічі, бо не тільки констатує, спостерігає, повіствує, а й надає своєрідний прихисток від болю і суму, горя і безсилля і, водночас, розраду і надію на краще, на перемогу світла над злом. Саме про це книжки, які радить БараБука. Про деякі з них, будемо розповідати згодом.

               

                                                        

Лариса Денисенко. Діти повітряних тривог / Ілюстрації: Олена Лондон. – Видавництво «Видавництво», 2022 рік

Олена Максименко. Пси, які приручають людей / Ілюстрації: студія «Сері/граф». – Видавництво «Портал», 2021 рік

Оля Русіна. Абрикоси зацвітають уночі / Дизайн обкладинки: Катерина Сад.«Видавництво Старого Лева», 2022 рік

Володимир Чернишенко, Тетяна Копитова. Битва за місто.Видавництво «Артбукс», 2021 рік



Немає коментарів:

Дописати коментар