вівторок, 18 липня 2023 р.

Видавництво Старого Лева – найкраще у Європі у 2023 році


Львівське видавництво стало найкращим дитячим видавництвом року в категорії «Європа» на 60-му Болонському міжнародному ярмарку дитячої книжки (Bologna Children’s Book Fair, Італія) та отримало премію –– Bologna Prize for the Best Children’s Publishers of the Year.

На сайті премії про «Видавництво Старого Лева» наголошується, що українське видавництво випускає книги для всієї родини. Кожен читач, від найменшого до великого, знайде серед їхніх книжок щось до душі та для задоволення: книжки з картинками, вірші для дітей, оповідання для дітей шкільного віку, серії для підлітків, нонфікшн для різного віку, а також атласи і багато іншого.

Церемонія нагородження переможців конкурсу відбулася у перший день Болонського дитячого книжкового ярмарку з нагоди його 60-річчя у Palazzo Re Enzo.


Співзасновниця та головна редакторка видавництва Мар’яна Савка хвилююче висловилась про відзнаку: «Важко говорити без сліз. Ми щиро вдячні всім, хто голосував та підтримував українське «Видавництво Старого Лева». Дякую всім за цю неймовірну підтримку, яку відчуваємо постійно. Зараз для нас це особливо важливо. Я хочу присвятити цю перемогу Україні і нашому мужньому народу. З вірою в перемогу України над російським агресором!

…Я гуляла книжковим ярмарком в Болоньї, переповненому прекрасними дитячими книгами, а мій 8-річний син разом зі шкільними друзями сидів у бомбосховищі. І знаєте, що там роблять діти, переховуючись від ракетного удару росії по наших містах? Вони читають книжки! Тож ми ніколи не здамося, бо хочемо зберегти для наших дітей таке майбутнє, в якому про війну можна дізнатися хіба що з книг і в якому гуманістичні цінності не є порожнім звуком».

Працівники видавництва про перемогу: «Це як Оскар, але у світі книжок для дітей, це як Нобель, але для видавців».

Дещо  про  національний  стенд  на  ярмарку 


      

           Слоган стенду – «Мамо, я бачу війну». Це – назва українського благодійного проєкту «Mom, i see war». Проєкт реалізовують ГО «Лабораторія первинного розміщення токенів. Україна», Український фонд стартапів, агенція публічних комунікацій Perfect PR, міжнародна компанія GroundStorm media, компанія TA Ventures, ГО «Меморіал імені Василя Стуса», Навчально-науковий інститут права Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Тут збирається перша та найбільша у світі діджитал-колекція дитячих малюнків про війну в Україні. Проєкт розпочав свою діяльність з перших днів повномасштабного російського вторгнення та зібрав понад 15 тисяч малюнків, що відображають страшні події очима дітей. Ключова мета проєкту — створення міжнародного цифрового музею MISW, першого цифрового арт-архіву, присвяченого досвіду сприйняття війни дітьми, що буде побудований на технології блокчейн (WEB 3.0). Така платформа дозволить назавжди закарбувати в мережі інтернет-колекцію малюнків та залучити ресурси для допомоги дітям, що постраждали внаслідок війни, шляхом використання сучасних діджитал-інструментів. Музей створиться на основі першої колекції малюнків дітей з України та поповнюватиметься роботами дітей з усього світу. Проєкт поширюватиме правду про війну у світі через меседжі, які закладають діти у своїх малюнках.

Українські дизайнерки Софія Гупаловська та Дарія Біла розробили візуальну концепцію назви проєкту, яку прокоментувала директорка Українського інституту книги Олександра Коваль: «Наші діти – це наше майбутнє, і саме за це ми боремося. Нашим стендом ми закликаємо іноземних видавців перекладати й видавати українські книги. Так вони зможуть допомогти мільйонам людей пізнати справжню цінність життя, а мільйонам дітей – побороти страх, зменшити біль втрати та подолати жахіття війни».

Організатори ярмарку безплатно надали місце та обладнання для українського стенда (48 м²), щоб знову підтримати Україну, як і у 2022 році, коли Болонський ярмарок дитячої книги одним із перших оголосив про підтримку України та не допустив до участі в ярмарку країну-агресорку Росію.  

Серед цьогорічних учасників українського стенда понад 20 видавництв

«Ковчег Україна», «Крокус», «Моя книжкова полиця», «ЯСЛАВ», «Видавництво Старого Лева»,  «Артбукс»,  «Юнісофт»,  «Віват»,  «Агенція «ІРІО», «Каламар»,  «Видавництво АССА»,  «Видавництво «Книги – ХХІ»,  ТМ «Чорні вівці», «Ранок», «Навчальна книга — Богдан», «Yakaboo Publishing», «Саміт-книга», Національний Центр «Мала академія наук України»,  «Час майстрів»,  ФОП Полонік Т.В.,  ФОП Наконечна Таїсія Вікторівна,  «Ірбіс Комікси»,  шведсько-українське видавництво «Tianachu».

 

                      Дещо  з  історії  Болонського  ярмарку  дитячої  книжки


              

Болонський ярмарок дитячої книги – один з провідних і найбільших книжкових ярмарків світу, присвячений дитячій книзі. Сюди з’їжджаються близько 1,5 тис. учасників, а кількість професійних відвідувачів сягає 30 тис. осіб.

Відзнаку Bologna Prize for the Best Children’s Publishers of the Year – найкращим дитячим видавцям року – заснував Болонський ярмарок дитячої книжки разом з Італійською асоціацією видавців (AIE) та Міжнародною асоціацією видавців (IPA) на честь 50-ліття ярмарку. Це найбільша та найвпливовіша світова премія для видавців дитячої літератури. Нагорода вручається найкращим видавцям в номінаціях з шести географічних регіонів Землі: Європа, Африка, Північна Америка, Карибський басейн і Центральна та Південна Америки, Азія та Океанія. Премію присуджують самі видавці, яких просять номінувати тих колег, які вирізняються своєю креативністю, інноваційністю та якістю редакційного вибору.

Варто зазначити, що протягом десятиліть Болонський дитячий книжковий ярмарок є місцем зустрічі ідей з усього світу, світовим хабом обміну авторськими правами у видавничій сфері, а також центром сучасних мультимедіа та ліцензування дитячих історій, ілюстрацій, анімації тощо. Організатори прагнуть до постійного діалогу та співпраці з видавцями та всім міжнародним співтовариством дитячої книги, «створенню культурних мостів» між країнами, переслідуючи мету «розвитку дитячої ілюстрації та літератури, а також надання простору для діалогу та обміну досвідом». А отже, Болонья – це також російські ілюстратори у списку 80-ти найкращих ілюстраторів світу цьогорічної Illustrators Exhibition.

 

https://ubi.org.ua/uk/news/kategoriya-2/stend-mamo-ya-bachu-viynu-predstavlyatime-ukra-nu-na-bolonskomu-yarmarku-dityacho-knigi

https://detector.media/infospace/article/208684/2023-03-07-vydavnytstvo-starogo-leva-vyznaly-naykrashchym-dytyachym-vydavnytstvom-ievropy-na-bolonskomu-festyvali/

 

Немає коментарів:

Дописати коментар