вівторок, 6 лютого 2024 р.

 Дитячий відділ Знамянської МБФ №3  у 2023 році

Знам’янська міська бібліотека-філія №3 Знам’янської міської ради протягом року співпрацювала з міськими: НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2-ліцей», НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів №3-гімназія», ДНЗ №7 «Козачок», КЗ «Знам’янська спеціальна школа Кіровоградської обласної ради», Знам’янським міськрайонним відділом Державної установи «Центр пробації», «Знам’янське бюро правової допомоги», відділом молоді, спорту та охорони здоров’я, Палацом культури, ЦДЮТ, краєзнавчим музеєм, ГО «Майдан».

Фахівчиня дитячого відділу бібліотеки займалась втіленням найбільш привабливих для дітей форм заходів у режимі оф/онлайн, зокрема, через соціальну мережу «Фейсбук», бібліотечні сайт, блог, рубрику «Радимо прочитати». Усе це сприяло популяризації книги, позитивному іміджу бібліотеки та залученню читачів.

З метою поширення літератури з історії, культури країни, краю організовувались наступні заходи: книжкова виставка «Хрещення України-Русі – перша сходинка до державності»; історичні екскурси «Є така держава Україна», за книгами «Повість минулих літ» та М. Грушевського «Як жив український народ»; віраж в минуле «Пішли в похід, ввійшли в легенди» про крайовий партизанський рух у Другій світовій війні; година поваги «Ми пам'ятамо про вас герої»; бібліоквест «Моя незламна Україна»; акція «Зі святом, захисники!», під час якої створені користувачами малюнки та обереги передали у волонтерський центр міста; слайд-шоу «Україна – це ми»; гра-подорож «Сім чудес України»; малюнки на асфальті «Я люблю Україну». Не залишили байдужими відвідувачів книжкова акція-експозиція «Непрочитані казки» щодо вшанування дітей, які загинули внаслідок збройної агресії російської федерації проти України. Також відвідувачам були цікаві: години та уроки з народознавства «На Івана, на Купала веселіше в світі стало», «І прийдуть до тебе три Спаса у гості», «Кулінарні премудрості наших пращурів», «А над Україною вишиванка цвіте»; різдвяна мозаїка «Колядують зорі на Різдво Христове»; дайджест «У звичаях, традиціях народу ти душу України пізнавай»; бібліомікс «Чарівна краса вишиванки».

Окреме місце займала реклама бібліотеки та просування книги шляхом таких заходів: екскурсія «Мандрівка книжковим містом»; книжкова виставка «До книжки йде родина на пораду», «До кави! Або «із собою»; екскурс «Буква до букви і виникло слово»; поетичний струмочок «Нехай лунає вірш Шевченка»; Дні інформації «Давай читати разом», «Сучасна література для всіх»; вiblioкоктейль «Не сумуй, читай, мудруй»; літературні – подорож «Казковий світ Василя Сухомлинського», дегустація «Читаємо, спілкуємося, відпочиваємо», вікенд «Книга збирає друзів», акорд «Вооk гравітація: від серця до серця» з підбіркою книг сучасних письменників про кохання для підлітків; book-fresh «День народження у книги» до Міжнародного дня дитячої книги; гра-подорож «Казкова галявина»; калейдоскоп «Різдвяна подорож Європою». Інтерес у читачів викликала онлайн-зустріч з казкарем, поетом, заслуженим тренером України з важкої атлетики, засновником видавництва «Вісім лапок» О. І. Зімбою, який із задоволенням поспілкувався з дітьми та розповів історію створення його книжки «Веселі пригоди Бровка та Мурчика».

Актуальним питанням – охорона навколишнього середовища і здоровя людини  приділялась увага під час: екологічної години «Чорнобильська трагедія – одвічний слід на землі»; екскурсу в природу «Сто секретів про звірят для допитливих малят»; інтерактивних годин здоров’я, доброти «Я здоровя збережу – сам собі допоможу», «Чисті руки – здоров’я запорука», «Наші друзі вітаміни», «Тварини взимку потребують твоєї допомоги» з іграми: «Знайди хатинку для тваринки», «Взимку чим ласують звірі», «Що ти покладеш у годівничку»; калейдоскопу цікавинок «Надзвичайні рекордсмени у світі тварин».

Влітку на дітей чекав суботній проєкт «Мистецькі вихідні» з різноманітними івентами: інформаційне лото «Всі професії важливі»; гра «Професія моєї мрії»; година спілкування «Влітку грай та про безпеку не забувай!» з працівником сектору «Знам’янське бюро правової допомоги»; інтерактивна гра-казка «Колобок», за допомогою якої можна було дізнатися не лише про її сюжет, а й подорожувати разом з її героями; бібліомікс «Чарівна краса лаванди» з виготовленням панно з букетиком лаванди; етноподорож «Липень – літу маківка, року – середина»; вазон з добрими побажаннями «Подарунок для татуся»; бібліоквест «Подорож океаном книжок» з морськими пригодами від книг «Робінзон Крузо», «Остров скарбів», «П’ятнадцятирічний капітан» з майстер-класом «Малюнки на морських камінчиках». Також діти із задоволенням відвідували й інші майстер-класи: «Спогад про літо» у техніці скрабукінгу; створення фонового малюнку за допомогою трафаретного декоративного набризку з використанням акрилових фарб; «Літо надихає» та інші. Впродовж зимових шкільних канікул та різдвяних свят відвідувачі залюбки фотографувались на згадку у бібліотечній фотозоні.

Фахівці бібліотеки разом зі своїми користувачами брали участь у заходах різних рівнів: Всеукраїнські конкурси (НБУ для дітей) – екомалюнку «Майбутне планети у наших руках», дитячий літературний «Творчі канікули – 2023»; обласні акція «Читай компанія мандрує регіоном» (Кіровоградська ОДБ ім. Т.Г.Шевченка), культурно-мистецька акція «Вишиванку одягай – Україну прославляй», акція «Тарасове слово кличе до Перемоги»; міські – Тиждень дружби «Повір у себе» (Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді), благодійна акція «Щедра субота».

Також працівники бібліотеки разом з користувачами надавали посильну допомогу воїнам-захисникам: збирали пластикові кришки, які здавали до пункту збору ГО «Майдан», кошти, медикаменти, теплі речі, солодощі тощо.

 

 

 

 

 

 

 



Немає коментарів:

Дописати коментар