пʼятницю, 2 лютого 2024 р.

 Долинська  БФД  у  2023  році                     

Бібліотека для дітей філія КЗ «Центральна публічна бібліотека Долинської міської ради» для багатьох відвідувачів стала територією корисних інформацій, дозвілля та позитивних емоцій. Фахівцями проведено 60 заходів, з яких 7 – поза межами закладу. Робота висвітлювалася у мас-медіа: на фейсбук сторінках УК Долинської міської ради і бібліотеки, сайтах інших установ, місцевих пресі та радіо. Усього 894 публікаціії, з яких 635 фотоматеріалів та 41 відео.

У квітні 2023 року на базі бібліотеки відбулось офіційне відкриття дитячої точки «Спільно» від ЮНІСЕФ, яке стало можливим завдяки участі бібліотеки у проєкті «Швидке реагування в Кіровоградській області для задоволення потреб дітей та їх батьків, які постраждали внаслідок війни в Україні». На реалізацію проєкту від ЮНІСЕФ бібліотека отримала меблі, ноутбук, пилосос, обігрівач (193,7 тис. грн.), а за кошти з місцевого бюджету (21,5 тис. грн.) здійснено ремонт приміщення (підвісна стеля, сучасне покриття підлоги, шпалери, вертикальні жалюзі, Led-світильники). Таким чином, з’явилися оновлені бібліотечні простори – «Коворкінг-студія» та «Релакс-закапелок», де діти, у т.ч. ВПО, читають, неформально спілкуються і відпочивають. З відвідувачами працюють 2 бібліотекаря, які пройшли навчання на вебінарах щодо вивчення принципів UNICEF та роботи з підлітками, адміністратори і психолог. Тут кожного дня з дітьми 2-14-ти років проводилися заходи з безпеки життя, голосні читання, майстер-класи з паперу та пластиліну, арт-терапія з малювання, руханки, ігри. Зокрема, це: інформаційна хвилинка «Безпека в інтернеті»; піар-акція «Покоління NEXT – читає»; літературно-творче досьє «Наталія Забіла – майстриня дитячої літератури»; творчий колаж «Квітка Щастя»; понад 10 майстер-класів; арт-година «Ми хочемо миру»; спільний малюнок для ЗСУ «Разом до Перемоги!» тощо. За час реалізації проєкту дитячу точку відвідало 2343 особи, відвідування заходів склало 1853, у цьому числі 625 відвідувань дітей ВПО.

З метою популяризації історично-культурних знань, корисного дозвілля та емоційної розрядки читачів відбулись такі заходи, як: книжково-ілюстративні виставки «Держава єдина – наша Україна!», «Пам'ять єднає покоління», «Моя країна – Україна», «Небесна Сотня»; бесіда «Патріоти України»; тематичний стенд «Енциклопедія Голокосту»; інтерактивна вікторина «Є така держава – Україна»; патріотичний колаж «Україна – це ми!»; онлайн-вікторина «Вивчай Європу – змінюй Україну»; мовний марафон «У витоків нашої писемності»; квест-гра «Я маю право, ти маєш право»; пізнавально-краєзнавчий онлайн-екскурс «Діти єднають країни. Пізнаємо Україну разом»; створення карти-аплікації «Вишивана Україна» з вивченням українських вишиванок та орнаментів; флешмоб «Одягни українську хустку». Юні користувачі бібліотеки та діти з батьками з числа ВПО брали активну участь в акції «Листівка Герою», арт-терапії «Збройні Сили України – слава, гордість, міць країни» та майстер-класах «Повертайся живим», «Голуб миру», де створювали малюнки, паперових птахів-оберегів, рукавички, які передавались воїнам-захисникам.

Допомога відвідувачам у подоланні негативних переживань, відновленні людських ресурсів, корекції емоційних станів надавалась під час тренінгових занять «Чарівна країна почуттів», «Пошук ресурсів» та бесід-порад з правил безпеки життєдіяльності за участі психолога КЗ «Долинський МЦСС» і провідного інспектора ВЗНС Кропивницького РУ ГУ ДСНС України у Кіровоградській області.

Зацікавленість і творчість читачі виявляли на заходах: яблучний флешмоб «Скуштуй!»; гумористично-книжковий бранч «Веселощі, гумор, сміх – ці книги для усіх»; пізнавально-розважальні свята і програма «Смугастий смаколик» і «Барвиста веселка»; пластилінова арт-терапія та майстер-класи «Фантазії матінки Зими», «Новорічні сувеніри своїми руками», «Ялинкова прикраса», «Крупяні забави», «Динозаври».

Про користь читання як для душі, так і ділового, йшлося під час Всеукраїнських – Тижня дитячого читання, Дня бібліотек, Національного тижня читання та різноманітних конкурсів, акцій і програм. Задля цього проводились заходи: екскурсії для дошкільнят та школярів молодших класів; бібліомікс «Під парусами дитячих книг»; бібліошопінг «Даремно часу ви не гайте! Ось ці книги вибирайте!», за умовами якого його учасники «продавали книгу» для прочитання; тематична виставка «Історія – це ключ до майбутнього»; віртуальна подорож «Літературні хіти сезону» з книжками, що найбільше читаються підлітками; літературна мандрівка «На годину до великого казкаряГ. Андерсена»; «Бібліопосиденьки на галявині»; оф/онлайнкнижкові виставки, літературні екскурси, етюди, портрети, відеоролик з нагоди днів народжень письменників: М. Хвильового – «Хвилюватись і хвилювати», Т. Шевченка«Українець зі світовим ім’ям», С. Гулака-Артемовського«Серцем і душею він любив Україну», О. Кобилянської«Українська перлина світової літератури», П. Воронька – «Облітав журавель, «Життєвий і творчий шлях Б. Грінченка», «Марко Вовчок»; гучні читання «Зимові пригоди»; гумористична сценка членів драматичного гуртка «Прем’єра» КЗ «ЦДЮТ»; фотозона «Я читач».

Темі читання присвячувались і заходи у рамках обласної акції «Літо-2023: наближаємо Перемогу!». Так, щопонеділка проводилась розважальна ігротека «Грай, читай, відпочивай», щосереди – арт-терепія «Барви літа» з читанням книг, малюванням і майструванням на майстер класах та спілкуванням з однолітками. Загалом, бібліотеку влітку відвідало понад 400 корстувачів, які прочитали більше 500 прим. книг. А акція «Приведи друга до бібліотеки» сприяла залученню близько 60-ти нових читачів.

З метою поглиблення та розповсюдження знань з інформаційної культури бібліотека долучилась до Глобального тижня медійної та інформаційної грамотності за ініціативи Української бібліотечної асоціації і запросила своїх користувачів до: книжкової виставки «Як бути медіаграмотним?»; медіа-тесту «До якої категорії медіакористувачів ви належите»; бесіди «Медіаграмотність: що необхідно знати і вміти?» та інших заходів.

Також читачі були активними у конкурсах, ініційованих НБУ для дітей та Кіровоградською ОДБ ім. Т.Г. Шевченка. А саме: «Лідер читання – 2023», «Творчі канікули», «Що для мене Україна?», пізнавально-краєзнавчий онлай-екскурс «Діти єднають країни. Пізнаємо Україну разом» до Року української культури в Республіці Молдова. Приємно, що в онлайн-виданні НБУ для дітей альманаху «Майбутнє планети у наших руках», однойменна назва ІІ Всеукраїнського екологічного конкурсу дитячого малюнка, у розділі «Відзнака глядацьких симпатій», представлені малюнки користувача бібліотеки, серед 100 кращих екоробіт дітей з різних областей України.

Фахівці закладу долучалися в онлайн-форматі до соціологічного дослідження НБУ для дітей «Національно-патріотичне виховання користувачів-дітей в дитячих бібліотеках» та підвищували кваліфікацію, навчаючись у: Всеукраїнській онлайн-школі бібліотечних працівників територіальних громад «Бібліотеки. Діти. Громади.» (база НБУ для дітей); Всеукраїнській онлайн-нараді щодо впровадження оновленої статистичної звітності № 6-нк та № 80-а-рв, онлайн-семінарі «Актуальні питання бібліотечної статистики» (база НБУ ім. Я.Мудрого); обласній творчій онлайн-лабораторії бібліотечної інноватики «Надання послуг дітям у бібліотеках громад області» та обласному семінарі-практикумі «Стратегія розвитку читання: точка зору бібліотекаря» (база Кіровоградська ОДБ ім. Т. Г. Шевченка).

 

 

 

 

 



 




Немає коментарів:

Дописати коментар