четвер, 29 лютого 2024 р.

 БФД МЦБС м. Кропивницького у 2023 році                  

Бібліотеки-філії для дітей продуктивно співпрацювали із позашкільними, шкільними закладами – ДНЗ № 67 «Дельфін», КЗ «Ліцей природничих наук» КМР», КЗ «Ліцей «Вікторія-П» КМР», КЗ «Балашівська гімназія КМР», КЗ «Ліцей «Науковий» КМР», КЗ «Гімназія «Інтелект» КМР», КЗ «Академічна гімназія КМР» та літніми пришкільними таборами.

Юні користувачі бібліотек міста брали участь у різноманітних конкурсах і проєктах. Зокрема, це: Всеукраїнські конкурси –  із правового просвітництва «Конституція для всіх: і великих, і малих», Всеукраїнському екомалюнка «Майбутнє планети у наших руках!», «Лідер читання». Переможцем Всеукраїнського дитячого літературного конкурсу «Творчі канікули-2023» у номінації «Природа – джерело натхнення та краси» став читач БФД № 12  Б. Шаботін,  а  Д. Чебанова – читачка БФД № 21 перемогла в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу стартапів «Моя нова бібліотека».

Також відвідувачі долучалися до обласної акції «Читай-компанія мандрує регіоном», за ініціативи Кіровоградської ОДБ ім. Т. Г. Шевченка, Всеукраїнського тижня дитячого читання, Національного тижня читання.

Фахівці БФД № 12 продовжували роботу у партнерському проєкті «Inclusion в бібліотеці» з Центром комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю. БФД № 19 отримала 20 нових книжок польських авторів українською мовою, завдяки участі у пілотному проєкті «Польська полиця в Україні» (ініціатива Міністерства культури та національної спадщини Польщі і Міністерства культури та інформаційної політики України, реалізація – Інститут книги в Польщі у співпраці з Українським інститутом книги). БФД № 21 приєдналася до проєкту «Терпкі історії» щодо інтеграції переселенців в громаду міста приєдналася Продовжилася плідна співпраця МЦБС та україно-канадського проєкту «Громадський хаб Амбасадори безпеки» у партнерстві з громадською організацією «Агенцією сталого розвитку «Хмарочос» щодо підвищення безпекової культури учасників дорожнього руху. Відвідувачі бібліотек міста, 778 дітей та дорослих, виготовили 914 флікерів на 52-х майстер-класах.  

Важливі питання сьогодення – патріотично-краєзнавчого та екологічного характеру – висвітлювались у таких заходах: майстер-клас з патріотичного виховання «Віримо в майбутнє України» з елементами арт-терапії; краєзнавчі орієнтири «Родзинки рідного краю» з віртуальними мандрами до дендрологічного парку природних перлин «Веселі Боковенькі»; пізнавальна година «Екологія крізь краплю води» з екологічною вікториною та виготовленням дітьми флікерів у вигляді крапельки води (БФД № 13); свято до Дня Захисника України «Україна є, Україна буде!»; мандрівка «Кохаю тебе, моє рідне місто»; безстрокова акція «Російську макулатуру конвертуємо в донати для ЗСУ!», кошти від якої перерахували для 25-ої окремої повітрянодесантної Січеславської бригади, 3-го парашутно-десантного батальйону та благодійного фонду С. Притули; експрес-інформація для читачів з числа ВПО «Долучайся, допомагай, підтримай» з метою швидкого та оперативного знаходження потрібних центрів (волонтерських, гуманітарних, навчальних); котяча вечірка «Пухнасті проти напасті» про безпритульних котів, з оглядом книжки Романа Росіцького «Киця-мандрівниця» та рольової гри «Нагодуй котика» та виготовленням «Котофлікер» (БФД №19); арт-терапевтичні заняття «Дерево життя»; етнографічна акція «Пливи, пливи віночку…»; креатив-майстерка «Маки пам’яті»; арт-майстерка «Твоє місто… яким воно буде» відбувалась у рамках проєкту «Терпкі історії» щодо інтеграції переселенців в громаду міста за сприяння виробничого об’єднання «Бон-Буассон» (БФД № 21). У цій же філії креативною видалась аудіорозвідка «Як звучить рідне місто?» з віртуальною екскурсією. Заходу передувала експедиційна робота читачів, які разом з бібліотекарями досліджували та робили аудіозаписи «звуків міста» на різних локаціях. Таким чином, за допомогою звуків користувачі знайомились з м. Кропивницьким: залізничним вокзалом, виробничими об’єктами, шумом очікування театральної вистави в глядацькій залі Театру Корифеїв, спокійного плину вод Інгулу та переливами церковних дзвонів.

Дитячі бібліотекарі прагнули, щоб читання стало повсякденною звичкою юних відвідувачів. Задля цього поєднували книжку з віртуальними, творчими, ігровими елементами, дискусіями, переглядами фільмів, мультфільмів тощо. Серед таких подій: літературні жмурки «Почитаємо, пограємо, казки відгадаємо»; букфлеш «Мої думки про книгу О. Рижко «Ужалений зрадою»; літературний пінг-понг «Знайди пару літературному герою»; День інформації «Територія класних книг»; спіддейтінг з книгою Ольги Войтенко «У світлі світляків. На порозі ночі»; поетичний нон-стоп з Антоніною Корінь; літня програма «У дитячого читання канікул не буває!»; інформаційне букс-занурення «Літечко зустрічай, нові книги обирай» (БФД № 12); відеозабавлянка «Що буває, коли книга оживає» (БФД № 13); книжково-ілюстративна виставка «Книга, яка надихнула» з демонстрацією видань поеми І. Котляревського «Енеїда» різних років: від 1953 до 2018 та з розділом «Страви від Енея» про народну кухню України; чаклунський онлайн шаховий турнір «Зіграй з Гаррі Поттером!»; програма літніх читань «Драйвове літо без ліміту»; літній кінозал «Промінець»; віртуальне розслідування літературних «злочинів» «Шерлок Холмс і всі, всі, всі…» (БФД № 19); зустріч з В. Левицьким – місцевим письменником, журналістом, радіоведучим та презентацією його збірок «Маленькі шуканчики» та «Маленькі дивунчики»; бук-фешен «Причепури книгу по-модньому»; літературний вікенд «Веселись, грай – книжки читай»; мовленнєвий батл «Солов’їне шоу» (БФД № 21).

Немало уваги приділялось інформаційній культурі юних користувачів. Так, проводились: заняття з комп’ютерної грамотності (БФД № 12); День безпечного Інтернету (БФД № 13);  інформфільтр  «Маніпуляції в медіапросторі» з грою «Факт чи фейк про Інтернет», вправою «Вірю – не вірю», переглядом відео, виконанням вправи «Створи новину» (БФД № 19); засідання гуртка з комп’ютерної грамотності «Смайлик», учасники якого вчилися зберігати інформацію з мережі Інтернет, створювати безкоштовну поштову скриньку, надсилати листи, знайомилися з додатками пакету програм Microsoft Office, платформою графічного дизайну Canva, сервісами для створення ребусів тощо (БФД №21).









Немає коментарів:

Дописати коментар