пʼятницю, 23 лютого 2024 р.

 Бібліотеки-філії Кетрисанівської ТГ у 2023 році

До мережі Кетрисанівської ТГ входить 31 сільська бібліотека: КЗ «Публічна бібліотека» Кетрисанівської сільської ради, «Витязівська сільська бібліотека для дітей», «Дитяча бібліотека» та 28 бібліотек-філій, якими загалом обслуговувалось 2066 користувачів-дітей.

Соціокультурна діяльність бібліотек торкалась питань щодо історії та сьогодення країни, творчого розвитку юних, корисного родинного дозвілля, психологічних аспектів дорослих і дітей в умовах війни. Це відображалось, зокрема, у заходах: родинне свято «Сила України в єдності родини!» з власноруч виготовленими подарунками для батьків і дітей; бесіда-роздум «Чи можливе гармонійне життя в постійному потоці стресів?», учасники якої обговорювали дане питання, спираючись на власні приклади; майданчик доброти «Повір у себе» для дітей з особливими освітніми потребами (ООП) з практичними методиками від фахівців; тренінг «Раннє виявлення як попередження сімейного неблагополуччя» за проєктом «Громада для людини: покращення системи соціального захисту та соціальних послуг», у рамках Міжнародної благодійної організації «Партнерство «Кожній дитині» (Програма «U-LEAD з Європою»); майстер-клас «Творимо з любов’ю» зі створення фоторамки для сімейного інтер’єру; творча зона з дитячими розвагами (Дитяча бібліотека); патріотична година «В єднанні сила та міцність України»; історичний колаж «Свобода, воля і честь понад усе!» до відзначення Міжнародного дня миру; книжкова виставка-інсталяція «Краса своїми руками» з бесідою про історію свята, оглядом книг та презентацією творчих робіт односельців, представлених на виставці; відео-експрес огляд «Чарівний світ вишиванки» з фотографіями робіт місцевих майстрів. (Витязівська СБД).

У філії «Дитяча бібліотека» КЗ «Публічна бібліотека» для внутрішньо переміщених осіб та всіх бажаючих батьків і дітей відбулося 20 тематичних засідань Батьківського клубу в рамках Програми Дитячого фонду ООН UNICEF «Швидке реагування в Кіровоградській області для задоволення потреб дітей та їхніх сімей, у тому числі внутрішньо переміщених осіб, які постраждали внаслідок війни в Україні», серед яких, зокрема, такі: «Що приховується за складною поведінкою дитини», «Батькам про булінг», «Як попередити емоційне вигорання дитини», «Арт-терапія: як розмовляти з дитиною про мистецтво», «Сексуальне виховання дітей» тощо. У цих заходах були задіяні профільні фахівці ІРЦ Кетрисанівської сільської ради, практичний психолог та вчитель-дефектолог, які надавали практичні консультації батькам, а діти мали можливість розповісти про свої переживання, поділитися спогадами, помріяти про майбутнє. Учасники засідань виконували практичні вправи та брали участь в тематичних обговореннях. Загалом, протягом року, в усіх бібліотеках-філіях КЗ «Публічна бібліотека» Кетрисанівської сільської ради проведено 48 засідань Батьківського клубу, які відвідали 820 учасників.

Юні читачі бібліотек-філій громади були активними в обласних акціях «Читай–компанія», «Літо – 2023»: наближаємо Перемогу!»; у Всеукраїнських конкурсах – дитячий літературний конкурс «Творчі канікули – 2023», «Лідер читання – 2023», онлайн-конкурс з правового просвітництва «Конституція для всіх: і великих, і малих», дитячого екомалюнка «Майбутнє планети у наших руках». Роботи переможців обласних турів були відзначені на обласному рівні Кіровоградською обласною бібліотекою для дітей ім. Т.Г.Шевченка та відправлені до НБУ для дітей до участі у подальшому турі.

Слід зазначити, що у бібліотеках відбувались масштабні заходи. Так, у с. Кетрисанівка, за ініціативи сільського голови, вперше відбувся дитячий фестиваль «Кульбабка», приурочений до Міжнародного дня захисту дітей. Це було святкове дійство із патріотичними піснями, танцями, аніматорами, різними локаціями, захоплюючими іграми, призами, безкоштовним морозивом та соками. З нагоди Всеукраїнського дня бібліотек фахівці КЗ «Публічна бібліотека» Кетрисанівської сільської ради організували благодійний бібліотечний квітковий ярмарок на користь ЗСУ «Суцвіття волі і незламності!» за участі сільського голови, його заступника, волонтерів та читачів бібліотек-філій. Товари для заходу надали бібліотекарки громади. Це – квіти, як декоративні так і присадибні, вирощені власноруч фрукти, овочі. Із задоволенням відвідувачі ярмарку купували різноманітні смаколики та домашню випічку. Виручені пі час ярмарку кошти – 5,3 тис. грн. –  перераховано на потреби ЗСУ.





Немає коментарів:

Дописати коментар