вівторок, 27 лютого 2024 р.

Відділ обслуговування дітей КЗ «ЦПБ» Компаніївської ТГ     

У мережі Компаніївської ТГ функціонувало 20 бібліотек: КЗ «Центральна публічна бібліотека» Компаніївської селищної ради Кропивницького району, при якій – відділ обслуговування дітей та 19 сільських бібліотек-філій. Послуги надавались 2,2 тис. користувачів-дітей, для яких провели 495 масових заходів, з відвідуванням 5,4 тис. При бібліотеках діяли 20 різноманітних гуртків, клубів, віталень та майстерень, які допомагають розвитку здібностей дітей. Юні користувачі громади брали участь у Всеукраїнських конкурсах для дітей – «Творчі канікули», «Майбутнє планети у наших руках», «Лідер читання», серед яких були й переможці обласних турів.

Протягом року відділ обслуговування дітей був своєрідним центром читання, розвитком інтелектуальних та творчих здібностей юного покоління. Тут обслуговувалось 1005 користувачів-дітей, відвідування яких склали 8319. Висвітлення роботи відділу відбувалось на його веб-сайті у 339-ти публікаціях.

Фахівці відділу співпрацювали з КЗ «Компаніївський ліцей» та КЗ «Компаніївська гімназія».

До історико-народознавчих, пізнавальних івентів, організованих бібліотекарями, можна віднести такі: книжкова виставка «Її наймення – НЕЗАЛЕЖНА»; пізнавально-розважальна гра «Історія козаків для розумних малюків», «Небесна Сотня – ангели свободи»; майстер-клас з виготовлення плаката «Єдина. Вільна. Неподільна»; година-спомин «Холодний подих згаслої свічі» до вшанування пам’яті жертв голодоморів на Україні; екскурсія з читачами до місцевого історичного музею «Наші земляки на фронтах Другої світової війни»; акція пам’яті «Янголи в небі» до Дня вшанування пам’яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії російської федерації проти України, під час якої юні відвідувачі приносили іграшки та власноруч виготовляли янголів; історичний колаж «Як Україна отримала Конституцію»; правова гра «Казки читаємо – обов’язки та права знаємо»; конкурс малюнків «Я малюю свою країну»; акції «Одягни вишиванку, Україно моя!» з виготовленням аплікацій сорочок-вишиванок, декламуванням віршів про Україну, переглядом презентації «День вишиванки: історія свята та цікаві факти»; свято «У рідному краї цвітуть вишиванки»; мовознавча карусель «Рідної мови чиста криниця»; екологічний серпантин «Земля у нас одна»; пізнавальний інформпарад «У воді, на землі, у небі»; інформ-коктейль «В країні здоров’я»; бесіда-застереження «СНІД – не залишайтесь байдужими!»; свято «Забілів снігами гай – іде Святий Миколай»; народознавча година «Чудотворцю Миколай, ти усіх оберігай»; виставка дитячої творчості «Творчі діти – України квіти».

Заохочення до читання юних відвідувачів відбувалось шляхом наступних заходів: книжкова виставка «Світ сучасної української літератури для дітей»; мандрівка «Книга: подорож у часі»; феєрія мандрів «Шлях книги до читача» про те, як найрізноманітніші книги потрапляють до бібліотеки; бібліотечний урок «Як читати книгу»; День бібліографії «Сучасна українська література для дітей» з етапами становлення та жанрами; бібліотечне лото «Чомучкині книжки»; виставка-вшанування «Зламана доля та нескорена воля» до дня народження Т.Г.Шевченка; поетичний вернісаж «Пелюстки таланту української Лілеї» присвячений Л.Українці; літературно-художній вернісаж «Шляхами долі Василя Стуса»; літературна мандрівка «Дивосвіт Віктора Близнеця»; слайд-подорож «Творчість Василя Сухомлинського» з книжково-ілюстративною виставкою «Гаряче серце віддане дітям» та пам’яткою «Мудрі поради Василя Сухомлинського»; літературне досьє «Наталя Забіла – майстриня дитячої казки»; бібліомікс «Книжковий кошик від Марини Павленко» та пам’ятка «Людина з ніжною душею»; літературна подорож «Чарівний світ казок Шарля Перро»; акція «Закохані у книгу»; фотоконкурс «Читаюча родина Компаніївщини»; свято «Усе від Матері бере початок» до Міжнародного дня сім'ї з юними користувачами та їхніми батьками.

Чимало дітей збиралось у бібліотеці у період Програми літніх читань «Дивовижні канікули з книгою – 2023», заходи якої відвідали 120 дітей, взяли для прочитання 236 примірників книг та періодичних видань; записались 8 нових читачів, у т.ч. ВПО – 5. Дітям сподобались: вікторина «Подорож до міста казок»; інтелектуальний квест «Кмітливі, вперед!»; дитячі розваги «Дивосвіт казкових героїв»; арт-терапевтичні заняття «Комірчина творчості», в яких взяли участь і батьки юних читачів; терапевтична казка  «Королівство ледарів» та інші. Підбиваючи підсумки Програми літніх читань, бібліотекарі зробили висновок, що найбільше діти віддають перевагу новим книгам сучасних авторів.

Користувачі відділу взяли участь у заходах обласної акції «Читай-компанія мандрує регіоном»: виставка-інсталяція «Бібліотека-добрий чарівник, у ній багато різних книг»; бібліофреш «#Нові_цікаві_особливі»; фотосушка «Я читаю!»; промо-акція «Бібліотека – територія знань і гарного настрою» тощо.

Програма Всеукраїнського тижня дитячого читання запам’яталася: дитячим ранком «Будем гратись і читати – світ цікавий пізнавати»; літературним лото «Книжкові «вершки» для найменших»; інформ-дайджестом «Пригодницькі історії для читання»; флешмобом «Моя улюблена книга». У рамках Національного тижня читання відбулися голосні читання «Голосно читаємо – казки знаємо», під час яких діти самі обирали для читання казки, а після прочитаного висловлювали свої думки та враження.

Відділом організовано та проведено 10 засідань Батьківського клубу за проєктом «Швидке реагування в Кіровоградській області для задоволення потреб дітей та їхніх сімей, у тому числі внутрішньо переміщених осіб, які постраждали внаслідок війни в Україні», що реалізовується Благодійним фондом «Безпечне майбутнє» за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), серед яких: години –  спілкування «Мистецтво спілкуватися з дітьми»,  корисних порад «Методики підтримки та стабілізації стану дітей»,  творча «Що таке арттерапія та чим вона корисна».; бесіда-діалог «Гаджети в житті дитини: за і проти»; майстер-клас з виготовлення вітальних листівок; свято «Мандрівка в країну Писемності». Учасники родинного свята «Сила України в єдності родини!» – батьки і діти, отримали не тільки приємні настрій та емоції, а й займались створенням мапи своїх бажань, розповідали про свої мрії, читали книги про родину, а також отримали подарунки від організаторів.

 




                                     

Немає коментарів:

Дописати коментар