вівторок, 30 січня 2024 р.

                   Дитячий відділ Голованіської ПБ у 2023 році

Комунальний заклад «Бібліотека для дітей» Голованівської селищної ради з 6 вересня 2023 року було реорганізовано у дитячий відділ Комунального закладу «Публічна бібліотека ім. С. В. Шеврякова» Голованівської селищної ради відповідно до рішення тридцять другої сесії восьмого скликання №1064 від 27 квітня 2023 року.

Серед пріоритетних завдань закладу: залучення користувачів до читання, популяризація української класичної та сучасної літератури для дітей, сприяння навчальному процесу в умовах онлайн, актуалізація бібліотечного фонду. З цією метою проведено 72 заходи та оформлено 47 книжкових виставок, організовано «Читальний зал на дитячому майданчику» у центральному парку селища тощо. Послугами дитячого відділу скористалися 778 користувачів, з них 26 дітей-переселенців.  

В умовах війни національно-патріотичне, краєзнавче формування особистості дитини набуло особливого значення. Тому бібліотечні події були наповнені кольорами, символікою та відчуттями приналежності до української нації, серед яких: книжково-ілюстративні виставки «Історія та сучасність нашої держави», «Вітчизну прославили мужністю», «Моя Україна – колиска козацької слави», «Конституція країни дитинства», «Гіркий полин Чорнобиля», «Майбутнім захисникам та захисницям», «Барвиста вишиванка», «Моє селище рідне, перлинка квітучого краю»; виставка-інсталяція «Маленькі янголи України» до Дня вшанування пам’яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії російської федерації проти України; інтерактивна вікторина «Є така держава – Україна»; патріотичні – діалог «Сила Соборності України»  та  калейдоскоп «Україна – незалежна європейська країна»; коментовані читання творів – Н. Павук «Хліб – то святе», О. Лущевської «Шматочок надії», Х. Процак «Шматок хліба»; лавочка-читалочка «Читаємо про Україну та українців»; філворд «Портрет захисника та захисниці»; бесіди  «Щоденник Війни: історія 9-річного Єгора з Маріуполя» та за книгою Галини Кирпи «Мій тато став зіркою»; вікторина «Що я знаю про Голованівськ?»; етно-мозаїка «У рідному краї цвітуть вишиванки»; година народознавства «Звичаї та традиції дня Івана Купала».

Відповідно до Стратегії популяризації української мови до 2030 року «Сильна мова – успішна держава» проведено: поетичну веселку «Квітни, мово наша рідна!»; презентацію книжкової виставки «Мови чисте джерело»; мовний калейдоскоп «Шануймо мову над усі віки, якщо ми хочемо зватися народом»; огляд літератури «Вивчаймо рідну мову»; конкурс знавців рідної мови «Веселі букви»; мовні ігри «Дешифрувальники»; читання легенди та віршів місцевої поетеси О. Асауленко.

Весна у бібліотеці традиційно почалась з Шевченківських голосних читань «І знову відкриваю Кобзаря» заходами: огляд книжкової виставки «Іду з дитинства до Тараса»; декламація віршів школярами з книги «Дитячий Кобзар»; літературні –  мандрівка «Тарасовими стежками» та година «Шлях до Тараса».

У рамках реалізації Стратегії комунікації з питань євроатлантичної інтеграції України відбулись: година спілкування «Що маленькі українці знають про Європу», пізнавальна гра «Європа в історії та мріях», презентація книжкової виставки «Пізнаємо Європу разом», перегляд презентації «Цікаві факти про Європу», вікторина «Чарівні казки Європи».

Морально-етичне інформаційне поле наповнювалось такими заходами: книжкова виставка «Твори добро, бо ти людина»; урок доброти «Всі добрі люди – одна сімя»; гра «Де живе добро» до Всеукраїнського дня добрих справ;

бесіда «Як допомогти дитині в тривожній ситуації»; електронна презентація «Доброта і милосердя в нашому житті»; година спілкування «Друзі з особливими потребами». У рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» розміщено 12 публікацій на блозі «Розумники та розумниці» та 14 репостів на сторінці у Facebook.

Під час проведення Всеукраїнського тижня дитячого читання, Національного тижня читання, обласних акцій «Читай-компанія мандрує регіоном» та «Літо 2023: наближаємо Перемогу!», Міжнародного дня дитячої книги, засідань батьківського клубу «Бібліотека батьківського спілкування» (проєкт Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) бібліотекарі розповідали про важливість дитячої книжки на різноформатних заходах: екскурсія «Відкрий для себе книжковий світ»; книжкові виставки «Книги-ювіляри 2023 року», «Криниця мудрості Василя Сухомлинського», «Почитай своєму янголятку», «Казочка на вушко», «Читаємо самі та з мамою», «Цікавий світ тварин»; книжкові виставки-інсталяції «Затишні читання кольору осені», «Цікава книжка про улюблену іграшку»; літературні –  мандрівка «На гостину до великого казкаря Г. Андерсена», година «Подорож до світу маленьких казок Василя Сухомлинського», портрет «З чарівної країни дитинства: Віктор Близнець», знайомство «Найзнаменитіший з усіх котів – Пелле Безхвостий» шведського письменника Є. Кнутсона, вернісаж «У кожній казці - мудрості перлинка», калейдоскоп «Я люблю казки читати»; презентація книг Сашка Дерманського «Раджу вам цікаві книги»; година спілкування «Книга – віконце у світ»; голосні читання з книг Ю. Винничука «Балакуче яблуко» та О. Іваненко «Кисличка» та віршованої п’єси-казки письменника-земляка П. Чорного «Як лелечий рід Калину рятував в лиху годину»; stori-time «Патрон – собака герой»; казковий вернісаж «Хай в кожен дім приходить казка, а в ній пригоди, мудрість, ласка» з музичною вікториною, конкурсами та іграми про персонажів українських народник казок; свято «Світ української народної казки» із солодкими подарунками від Благодійного фонду «Безпечне майбутнє»; «Різдвяний книжковий ярмарок», на якому діти могли «купити» книгу за віршик, пісню чи загадку.

Фахівці дитячого відділу посильно допомагали ЗСУ, зокрема, збором коштів під час благодійних концертів на квадрокоптер «Mavik»; передавали посуд, солодкі гостинці, сплели 20 штук маскувальних сіток для техніки та різних споруд тощо.

 

  




 

 

      

Немає коментарів:

Дописати коментар