середу, 24 січня 2024 р.

Вільшанська  СБФД  у  2023  році                   

 

Вільшанська селищна бібліотека філія для дітей Вільшанської селищної Публічної бібліотеки імені Лідії Горячко Вільшанської селищної ради співпрацювала з дошкільними та шкільними закладами, службою у справах сім’ї та молоді, центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Вільшанським Українсько-Болгарським історичним музеєм, центрами –  українсько-болгарської культури  і дитячої  та  юнацької  творчості,  різними  громадськими  організаціями.

    Традиційно у бібліотеці проводилась робота щодо залучення нових читачів до бібліотеки, культури читання, шляхом таких заходів: екскурсії-знайомства «Стану книзі добрим другом», «Зустріч із казкою» для вихованців дитсадка «Колосок» і першокласників; індивідуальні рекомендаційні списки літератури; бібліотечно-бібліографічні заняття. Цьому ж сприяли й різнопланові тематичні заходи: книжкові виставки «Моя сонячна Україно!», «На вічному шляху до Шевченка», «Первоцвіт української класичної прози»; огляд літератури «Соборність України: від ідеї до сьогодення»; патріотичні –  квест «Нащадки козацької слави», година «Моя Україна – єдина і вільна»; виставка дитячих малюнків «Діти України за МИР!»; правознавчий челендж «Мої права – мої обов’язки»; майстер-клас з виготовлення жовто-блакитних птахів, якими діти прикрасили дерево у парку; літературно-музична година «Вишивана моя Україна» з імпровізованим дефіле дітей у вишиванках; бесіда «Українську рідну мову в дар мені дали батьки»; мистецька година «Рідна мова – чиста як роса» з екскурсом в історію мови, презентацією літератури, декламацією віршів; урок-знайомство «Україна-Європа: історія і сучасність»; екологічна панорама «Майбутнє землі в твоїх руках»; День сімейного читання «Моя родина і я – читаюча сім’я»; бібліотечний квест «У світі Воокляндії»; книжковий хід-парад «Мудрість книг об’єднує родину».

Серед користувачів мали успіх літні читання у рамках бібліотечної акції «Бібліотечне літо юного українця» з такими заходами: бібліоманія – читання в парку; свято морозива «Солодко та прохолодно»; літературна гра «Мисливці за книжками»; рандеву з книгою «Літня фішка – читати з батьками цікаву книжку»; ігровий калейдоскоп «Найсмачніший кавун у році»; а також – іграми, спілкуванням та обговоренням книг. За цей період у бібліотеці побувало 325 осіб, яким видано 590 прим. документів. Незабутні враження у читачів викликав ще один літній бібліотечний проєкт «Кіноп’ятниця», де відбулось 11 кіносеансів «Подорож до країни Мультляндії», які відвідали діти зі своїми родинами – 155 осіб, у т. ч., й ВПО.

Користувачі бібліотеки протягом минулого року брали участь у Всеукраїнських та обласних конкурсах. Призове місце в обласному турі Всеукраїнського конкурсу «Творчі канікули – 2023» у номінації «Моя Україна: з вірою у Перемогу» здобув учень 8-а класу Вільшанського ліцею Трубачов Дмітрій зі своїм віршем «Україні жити».

За підсумки обласного туру Всеукраїнського екологічного конкурсу дитячого малюнка «Майбутнє планети у наших руках» серед індивідуальних робіт призове місце здобула Матей Дарія, тематичний напрям «Наше майбутнє – чисте й доглянуте довкілля», у віковій категорії 9-11 класи.

Бібліотека брала участь у соціологічному дослідженні «Національно-патріотичне виховання користувачів-дітей в дитячих бібліотеках» та Всеукраїнських моніторингах «Формування компетентностей медіаграмотності у користувачів дитячих бібліотек України», «Моніторинг стану та проблем бібліотек для дітей в умовах війни».

     

   

     




Немає коментарів:

Дописати коментар