четвер, 5 травня 2016 р.

Поради до заходів патріотичної тематики

Напередодні відзначення вагомої дати в історії України привертаємо увагу фахівців до оновлення роботи з питань національно-патріотичного виховання юних користувачів бібліотек.
Формування почуття патріотизму у суспільстві сьогодні стало першорядним у гуманітарній політиці держави, що підтверджують Указ Президента України від 12 червня 2015 року № 334/2015 «Про заходи щодо поліпшення національно-патріотичного виховання дітей та молоді» та Указ Президента України від 13 жовтня 2015 року № 580/2015 «Про Стратегію національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2016 — 2020 роки».

В Україні, з 2015 року, розпочато нову традицію святкування 8 і 9 травня як Дня пам'яті та примирення і Дня перемоги над нацизмом. Продовженням цієї традиції стануть цьогорічні заходи, які мають відбутися 8–9 травня відповідно до Указу Президента України «Про відзначення у 2016 році Дня пам'яті та примирення і 71-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні» від 8 квітня 2016 року №130. Гасло свята – «1939-1945. Пам'ятаємо. Перемагаємо» та уже усталений символ «Мак пам'яті» – стилізоване зображення квітки червоного маку.  

Дитячим бібліотекам є про що розказати юним, щоб вони зростали і пишалися тим, що є українцями. Робота з питань національно-патріотичного спрямування поєднує різноманітні методи і форми заходів, з використанням прикладів мужності захисників України як з історичного минулого, так і нинішніх воїнів-героїв, які боронять нашу державу. У цьому аспекті робота бібліотек завжди була цікавою, неординарною, сприяла залученню нових користувачів, розширенню кола соціальних партнерів.
Бібліотекарям радимо скористатися різними електронними ресурсами при підготовці до заходів, а під час їх проведення – коректно вживати терміни, що стосуються відповідного історичного періоду.

Перш за все, пропонуємо звернутися до сайту Національної бібліотеки  України для дітей http://chl.kiev.ua/   та його розділів:

Електронна  бібліотека методико-бібліографічних матеріалів
Тут можна ознайомитися з доробками фахівців НБУ для дітей, а з 2016 р. і з виданнями спеціалістів обласних бібліотек для дітей. Зокрема, це видання:  
- «Патріотичне виховання у бібліотеці: традиції минулого і сучасного досвіду» матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції директорів обласних бібліотек для дітей від 28-30 жовтня 2015 року;
- «Патріотичне виховання у бібліотеці як основа духовного розвитку дитини: до 70-річчя Перемоги у Другій світовій війні»: огляд діяльності, 2015 рік;
- серія видань «Великі Українці»;
- «Історична доля України в національній літературі для дітей і підлітків»: методичні поради організаторам дитячого читання;
- «Ми про війну з тобою книжку прочитали...»: методичні поради;

ІнфоТека для дітей: http://chl.kiev.ua/Default.aspx?id=7091
містить матеріали за темами: «Пишаюся Україною», де викладені цікаві факти про велич країни та її людей, «Державна символіка» тощо.

Наступний сайт
Український інститут національної пам’яті www.memory.gov.ua/publication/  з  розділами:

 «Наші проекти» зі сторінкою «Українська друга світова», де вміщені «Методичні матеріали до відзначення Дня пам'яті та 70-ї річниці Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні», Інформаційно-довідкове видання «Україна в другій світовій війні», яке можна завантажити у форматі ПДФ;

«Інформаційні матеріали»  останній з яких, присвячений цьогорічному відзначенню Дня пам'яті та примирення і Дня перемоги над нацизмом (8–9 травня);

 Заходи можуть бути доповнені фрагментами з вітчизняних художніх і документальних фільмів, що відображають український вимір Другої світової війни, наприклад:

      «Між Гітлером і Сталіном. Україна в ІІ Світовій війні», 2002 рік,
        авт. – С. Новицький

      «Війна – український рахунок», 2002 рік, авт. – С. Буковський

      «Війна без переможців» 2003 рік, авт. – І. Чижов

       «ОУН-УПА: війна на два фронти», 2006 рік, авт. – А. Санченко

      «УПА. Третя сила», 2007 рік, авт. – С. Братішко, В. Загоруйко

      «УПА. Тактика боротьби», 2007 рік, авт. – С. Братішко

      «Київ. Місто, що зрадили», 2008 рік, авт. – А. Цаплієнко

      «1377 спалених заживо», 2009 рік, авт. – І. Кравчишин

      «Чорна піхота», 2010 рік, авт. – І. Кравчишин

      «Рівень секретності «18», 2011 рік, авт. – І. Павлюк

      «Служба безпеки ОУН. Зачинені двері», 2011 рік,
        авт. – В. Загоруйко

      «Хайтарма», 2013 рік, авт. – А. Сейтаблаєв

      «Корюківка. Злочин проти людяності», 2013 рік, авт. – С. Потапчук

      «Хроніка Української повстанської армії 1942-1954», 2014 рік, 
        авт. – Т. Химич

«Поводир», 2014 рік, авт. – О. Санін

Немає коментарів:

Дописати коментар