пʼятницю, 20 травня 2016 р.

Розповіді учасників "Книгоманії 2016" у м. Львів

Як і обіцяли, продовжуємо розмову про «Книгоманію». Учасники від Кіровоградщини повернулись додому і поділились враженнями від перебування на форумі дитячого читання у Львові.
Про перебування у Львові з 12 – 15 травня 2016 року розповіла Алла Миколаївна Сергієнко, завідуюча відділом підліткового читання та інформаційно-консультативних послуг користувачам ОДБ ім. Т.Г.Шевченка, яка супроводжувала наших переможців, а значить – піклувалася, хвилювалася, усюди бувала разом і, зрозуміло, здружилася з ними.

Отже, про перебіг подій у м. Львів від Алли Миколаївни.

«Переможці обласного туру «Книгоманія - 2016», що відбувся 21.04.2016 р. в обласній бібліотеці для дітей ім. Т.Г.Шевченка, допоміг його переможцям – Софії Конюшенко, учениці 7-го класу ліцею інформаційних технологій та Денису Кушніренко, учню 6-го класу НВК №9 з міста Олександрії – здійснити поїздку до Львова з метою участі у фестивалі дитячого читання «Книгоманія».
Окрім мене, учасників фестивалю постійно супроводжували координатор – Неллі Клос та команда волонтерів. Взагалі, організація усіх заходів проходила на хорошому рівні. Це відзначили і діти, і дорослі.
Програма для переможців була насиченою різноманітними заходами і несподіваними сюрпризами. Щоб розповісти про все, потрібно чимало часу, адже для усіх все було вперше і все це було яскравим. Зупинюсь на найцікавіших заходах.
Квест «Не прогав свій шанс стати супергероєм», під час якого діти побували в Палаці мистецтв. Потім відвідали Львівську національну наукову бібліотеку НАН України ім. В.Стефаника з оглядовою екскурсією. Згодом, справжні професіонали, Галина Вдовиченко (журналістка та письменниця) та майстер фотографії фотоагенції LUFA – Віталій Грабар проводили майстер-класи з літературної журналістики і мистецтва фотографії у приміщені Львівської обласної бібліотеки для дітей.
Увечері, 12 травня, у науковій бібліотеці Львівського Національного університету ім. І.Франка відбувалась урочиста церемонія нагородження переможців Всеукраїнського конкурсу дитячого читання «Книгоманія – 2016». Тут їх зустрічали улюблені герої Поттеріани, які пропонували їм різноманітні конкурси та розваги. Усі учасники отримали в подарунок книги та читацькі сертифікати. Задоволення ще таке!
Зустрічі з відомими дитячими письменниками дали можливість дітворі безпосередньо поспілкуватись з такими сучасними українськими літераторами, як: Олександр Есаулов, Марина Павленко, Леся Воронина, Христина Лукащук, Оксана Думанська, Тарас Шило, Іван Андрусяк та інші. До таких заходів письменники добре підготувались, бо влаштували дітям «мозковий» штурм «Час читати …по-новому». Було чимало несподіваних запитань на знання творів письменників, чи уважно діти читали і що запам’ятали. А головне: чи сподобались? Відповідь одна. Сподобались і дуже.
До речі, на фестивалі я зустрілась з Іваном Андрусяком, який мене впізнав і ми щиро привіталися. Приємно, що пам’ятає нашу бібліотеку і зустрічі з нашими користувачами.
Також, Софія і Денис брали участь у літературно-пригодницькому квесті, різноманітних ігрових конкурсах і вікторинах, фотосесії біля Палацу Потоцьких, а також брали автографи у письменників, купували книги на книжковому ярмарку, відвідували кафе і просто гуляли вулицями чудового міста.
Родзинкою фестивалю і справжнім сюрпризом для дітей став виступ львівського молодіжної рок-гурту ПашКо ВАND. Під час концерту юні глядачі танцювали, стрибали, підспівували і просто веселилися.

Декілька слів, по-секрету, про тих, ким я опікувалась. Це чудові діти. 
З ними було цікаво. Сумувати не давали. Денис дуже любить читати. Читав у будь-яку вільну хвилинку. Читав навіть на сходах. Софія дуже жвава, відкрита дівчинка. На фестивалі познайомилась з американською сім’єю і невимушено спілкувалась з ними англійською. Зі знанням справи задавала чимало запитань Віталію Грабарю, коли він розповідав про майстерність фотографування.
Моя порада і побажання майбутнім переможцям: читайте багато і уважно, запам’ятовуйте прочитане, набирайтесь знань і прагніть до своєї мети».   

Фото /Vitaliy Hrabar/ Фотоагентство LUFA

Немає коментарів:

Дописати коментар