неділю, 21 квітня 2019 р.

«Сільські  бібліотеки  –  користувачам-дітям  у  2018  році»

Новоукраїнський  район

З метою прищеплення дітям любові і поваги до історії українського народу у бібілотеках проводились: історична мандрівка до Дня соборності України «Україна соборна, сильна, вільна» (Кропивницька СБ № 1); свято державності «Україно, ти моя мудра, єдина», яке супроводжувалось бесідою, віршами, прислів’ями про країну; героїко-патріотична година «Реквієм Небесній Сотні»; історично-пізнавальна година «Історія коріння українського козацтва» з книжковою виставкою «Ми – щит і меч твій Україно!», конкурсом «Козацькі розваги» (Приютівська СБ); урок мужності «Історії героїв АТО» з відвідинами сімей учасників АТО з привітаннями та подарунками (Диминська СБ).

Про барви української мови та слова йшлося, зокрема на: годині української мови «Рідна, калинова, щира і чудова – все це наша мова» з оглядом книжково-ілюстративної виставки та вікториною; поетичному вернісажі «І лине над Землею Шевченкове слово» (Приютівська СБ); голосних читаннях казок В. О. Сухомлинського (Глодоська СБ №1, Козаковобалківська СБ). А під час свята рідної мови «Моя розкішна мова – калини пишний цвіт» користувачі Рівнянської СБД декламули вірші про мову та брали участь у мовному конкурсі. Читачів цієї ж СБД зацікавила чарівна мандрівка до Царства Книги на казковому книгольоті із зупинками «Бібліотечний покровитель», «Географічна», «Бережлива» та інших.
Питання екології на часі у бібліотекарів і користувачів. Приклади заходів. До розмови у літературній вітальні «Біль Чорнобиля очима письменників» про книги М. Драча, С. Йовенко, Л. Костенко, Б. Олійника, В. Яворівського, які стали своєрідними літописцями чорнобильської трагедії, запросили односельчан-ліквідаторів ЧАЕС на чолі з головою Кіровоградської обласної Всеукраїнської ГО інвалідів Чорнобильської катастрофи «Чорнобиль-Єдність» (Приютівська СБ)

Завдяки екологічній годині «Рослина – душа народу» її учасники дізналися про розмаїття рослинного свту. Під час заходу було використано багато висловів, куплетів, потішок з народної творчості та загадки від Мудрої Сови (Рівнянська СБД).
Заходи змістовного дозвілля юних користувачів займають у роботі і бібліотек, і дітей окреме місце, бо це творчо, цікаво і весело. Серед таких: ігрова карусель «Розумні, кмітливі, допитливі, сміливі» з книжковою виставкою-порадою «Прочитай влітку», різноманітними конкурсами, інтелектуальними завдання (Приютівська СБ); гумористичні свята «Жменя сміху всім на втіху» до якого учасники підготували гуморески та смішні життєві історії (Комишуватська СБ); «Сміймося на здоров'я» з інсценівкою за твором І. Нечуя-Левицького «Кайдашева сім'я», конкурсом на краще виконання жартівливих пісень, переглядом книжкової виставки «Книги, які лікують сміхом» (Глодоська сільська бібліотека №2); «Мамо рідненька, голубко свята» з виставками книжок і малюнків, виконанням віршів і пісень (Рівнянська СБД). В Іванівський СБ для наймолодших і найдопитливіших відвідувачів діяв гурток «Пізнайко», на засіданнях якого діти знайомились з новими книгами, брали участь в інформаційних хвилинках, вікторинах, тематичних годинах, довідковому бюро Всезнайків. Традиційно, у багатьох бібліотеках активно працювали «Книжкові лікарні», де юні помічники не тільки «лікували» книги, а й долучались до – КВК «Книжку читай – розуму набирай», акції «Збережемо книгу», майстер-класу з виготовлення книжкових закладок тощо.



Немає коментарів:

Дописати коментар