четвер, 4 квітня 2019 р.

«Сільські  бібліотеки  –  користувачам-дітям  у  2018  році»

Новомиргородський  район

Серед основних напрямів роботи з юними читачами – формування почуття національної гідності на прикладах мужності та звитяги, шани й поваги до захисників Вітчизни на різних етапах історії країни. Зокрема, це: патріотичний репортаж «Об’єднаймося ж, браття українці!» з виконанням дітьми віршів, пісень, влаштуванням флешмобу (Пурпурівська СБ); патріотичний батл «Я люблю Україну» (Рубаномостівська СБ); звукова виставка-експозиція «І пам’ять про війну нам книга оживляє», де під фронтові та сучасні пісні відвідувачі мали змогу познайомитись не тільки з книгами про війну, а й подивитися на унікальні експонати – нагороди, фотографії, фронтові листи; майстер-клас «Маки – квіти миру»; гра «Подорожуємо козацькими стежками» (Канізька СБ). Пунктом збору предметів першої необхідності, одягу, продуктів для воїнів-земляків, що перебувають у зоні АТО стала Панчівська СБ.
Питання права, краєзнавства, здорового способу життя, бережного ставлення до природи розглядались на заходах: бесіди-роздуми з медичним працівником «Наркотики і здоров’я», «Куріння чи здоров’я – вибирайте самі» (Коробчинська СБ); судове засідання «Права свої ти добре знай, їх шануй і захищай»; за проектом «Добра дія» щодо очищення та збереження природи рідного краю, проводились висаджування дерев на березі річки, флешмоб «Чиста річка – чиста совість» (Панчівська СБ); акція «Дихайте вільно та будьте здорові», з розповсюдженням по селу дітьми буклетів про шкідливість куріння та обміном цигарок на цукерки (Листопадівська СБ). Читачам Пурпурівської СБ допомогло більше дізнатись про історію села, талановитих людей, його природу та насолодитись віршами бібліотекарки в авторському виконанні краєзнавче віконце «Одна Батьківщина і двох не буває».
Акцент бібліотекарів на ділянці «дозвілля користувачів» – це необхідна інформація, яка буде в нагоді дітворі. Приємною несподіванкою для читачів був захід до Дня батька «Татів портрет» у Пурпурівській СБ. Діти з любов’ю і вдячністю читали вірші присвячені татам, співали пісні, а бібліотекар познайомила присутніх з виставкою малюнків «Для тата і про тата». Кожен присутній на заході тато отримав подарунок, які власноруч зробили члени бібліотечного гуртка «Скриня-берегиня». Канізька СБ до жіночого свята облаштувала виставку-інсталяцію «Панночка ХХІ століття», на якій були представлені книги з різноманітними порадами для дівчаток різного віку. До Всеукраїнського дня бібліотек оформлено фотовиставку «Бібліотека – це місце, яке навчає, спонукає, розважає». На свято гумору «Усмішка» до Рубаномостівської СБ завітали Смішинка і Смішарик, які подарували присутнім гарний настрій та веселий сміх.
Бібліо-літо для юних сельчан було насиченим і багатим на різні пропозиції від бібліотекарів, в яких діти і батьки брали участь. Це: літературний навігатор «Всесвіт української фантастики», бібліопікнік з новинками літератури та цікавими іграми для дітей і дорослих, «Майданчик Читайликів» з голосними читаннями (Канізька СБ); конкурс «Кращий читач літа – 2018» (Коробчинська СБ); програма літніх читань «Літні канікули в бібліотеці» (Панчівської СБ). Чимало цікавинок почули діти оздоровчих таборів «Ромашка» (Туріянська СБ), «Веселі гноми» (Пурпурівська СБ) та інші.
Розумній наповненості вільного часу та розвитку здібностей дітей допомагали бібліотечні центри спілкування. Наприклад: клуби «Кругозір» (Листопадівська СБ) і «Сучасник» (Панчівська СБ); гуртки художнього читання «Золоте слово» (Коробчинська СБ) та «Джерело» (Капітанівська СБ); прикладні гуртки «Умілі рученята» (Канізька СБ), «Скриня-берегиня» (Пурпурівська СБ), «Чарівний клубочок» (Рубаномостівська СБ). Результат роботи – участь гуртківців у різноманітних районних виставках декоративно-прикладної творчості.



Немає коментарів:

Дописати коментар