вівторок, 9 квітня 2019 р.

«Сільські  бібліотеки  –  користувачам-дітям  у  2018  році»

Олександрійський  район

Інтерес до читання і мови як основного напряму роботи підтримувався певними заходами у бібліотеках. Наприклад: віртуальна екскурсія «Не відданий забуттю: пам’ятники великому Кобзарю» (дитячий відділ Новопразької ЦБФ); літературний колаж «Моя читацька сім’я» (Березівська СБФ); книжкові оплески «Книги, що захопили світ» (Протопопівська СБФ); літературне свято «Разом з книгою відкриваємо світ» (Войнівська СБФ); мандрівка сторінками історії та літературного слова «О, мово моя, душа голосна України!» (Головківська СБФ); «Поетичний батл» (Попельнастівська СБФ № 1); мовна імпреза «Невимовне багатство» (Недогарська СБФ). Радісною несподіванкою для читачів і бібліотекарів району була перемога Валерії Семеренко – користувачки Новопразької СБФ № 1 в обласному турі Всеукраїнського конкурсу дитячого читання «Книгоманія» серед учнів 7-х класів, нагородою для якої була поїздка до м. Львів на Фестиваль дитячого читання «Книгоманія».

Враховуючи зростаючий інтерес дітей та підлітків до історичного минулого України, подій у зоні АТО та культури нашого народу, приділялась значна увага заходам патріотичного спрямування. З цією метою організовувались цикли заходів до важливих дат держави: історична мандрівка містами «Україна – Соборна країна» (Червонокам’янська СБФ); акція «Живий ланцюг єднання» (Косівська СБФ); історичний екскурс «Як і коли виник Тризуб?» (Приютівська СБФ); година скорботи «Крути: і сум, і біль, і вічна слава» (Куколівська СБФ); історичний репортаж «Вони вірили в світле майбутнє» до 100- річчя створення Генерального секретаріату Української центральної ради (Новопразька СБФ № 2); хроніка пам’яті «Друга світова – мовою фактів» (Попельнастівська СБФ № 1); інтелектуально-патріотична година «Козацька слава не погасне, як образ дорогий і ясний»  (дитячий відділ Новопразької ЦБФ). Сподобались дітям заходи й народознавчого характеру: година «Ой, яка ж ти гарна, сорочка вишивана!», майстер-клас «Барвистий вінок України»  (Бандурівська СБФ); оупен-ейр «А над світом українська вишивка цвіте!» (Протопопівська СБФ); мистецька мандрівка «Українська вишиванка: історія і сьогодення» (Олександрівська СБФ); народознавче перевесло «Таємниці українських родоводів» (Попельнастівська СБФ №1).

Найбільш повно сформувати почуття патріотизму юних допомагає краєзнавство. Приклад тому – заходи до 100-річного ювілею Ф. Плотніра. Так, користувачі дитячого відділу Новопразької ЦБФ під час години краєзнавства «Історик і краєзнавець Нової Праги – Ф. М. Плотнір» відкрили для себе багато цікавого і несподіваного про свого односельця. Зокрема, дізнались про життєвий шлях Федора Миколайовича, його любов до рідного села, яка проявлялась у його дослідженнях про художника Г. Честахівського та автора відомої пісні «Їхав козак за Дунай» С. Климовського, пошуках «Бабиного Яру» Нової Праги та хутора Секретарівка — економії батьків славетного вченого зі світовим ім’ям Дмитра Чижевського. Всі ці та багато інших зібраних матеріалів краєзнавець узагальнив та описав у своїх книгах «Петриківські бувальщини», «Новопразький літопис», «Наші земляки», з якими познайомились діти.
Питання здорового способу життя та навколишнього середовища турбують багатьох. У зв’язку з цим у бібліотеках відбулись заходи: скринька порад «Будемо завжди здорові», екологічна гра «Простягаєм руки природі, щоб із нею жити в згоді» (Дівочепільська СБФ), інформаційна акція «Хворобам бій» (Шарівська СБФ); оздоровчий квест «Панацея від мікстури» (Добронадіївська СБФ); бесіда «Профілактика булінгу в учнівському середовищі» з вправами, які вчили шукати шляхи виходу зі складних ситуацій (Приютівська СБФ); екологічна інформіна «В гостях у краплинки води» (дитячий відділ Новопразької ЦБФ); Інтернет-подорож «Природні парки: гордість і краса» (Ясинуватська СБФ); екологічна година «Оберігай, цінуй та не руйнуй» (Шарівська СБФ);  поетична година «Поети сучасності про Чорнобиль» (Ізмайлівська СБФ).
Дозвілля користувачів завжди у полі зору бібліотекарів. Червонокам’янська СБФ представила чимало цікавинок на літературно-природничих сходинках «Пригоди собак у рік Собаки» з використанням відео презентації про породи тварин «Собачий вальс», гри-змагання «Назвіть найбільше порід та прізвиськ собак», відеоролика «Собаки-помічники АТО» та розповідями учасників заходу про своїх домашніх улюбленців.  

Запам’ятались дітям і такі тематичні заходи, як: капелюшна вечірка «Вся справа – в капелюсі!» (Добронадіївська СБФ); бібліоланч «Моя родина – маленька країна» (дитячий відділ Червонокам’янської СБФ); бібліотечний етюд «Дружба – найдорожчий скарб» (Ясинуватська СБФ);  літературно-мистецька година «Дитинство кольору веселки» (Щасливська СБФ); поетично-мистецький етюд «Криниця маминого серця» (Новопразька ЦБФ); майстерня творчості «Золоті рученята моїх онучаток!», бібліотечне кавування «Сімейна гармонія – баланс почуттів та розуму» (Приютівська СБФ); family-вечірка  «Сімейні посиденьки» (Войнівська СБФ).







Немає коментарів:

Дописати коментар