середу, 17 квітня 2019 р.

«Сільські  бібліотеки  –  користувачам-дітям  у  2018  році»

Кропивницький  район

Сільські бібліотекарі району, у роботі з користувачами-дітьми, орієнтувались на комплексні заходи, щоб максимально розкрити будь-яку тему, особливо це проявлялось з користувачами-дошкільниками.
Бібліотекар Української СБ запросила вихованців Миколаївського дитячого садка «Сонечко» на літературну мандрівку «По дорозі в казку», присвячену Дню дитячої книги і дню народження Г. Андерсена. Діти дізнались не лише про життя і творчість письменника, а й про найвищу нагороду за кращі твори для дітей – Золоту медаль імені Г. К. Андерсена та письменників, удостоєних цієї нагороди. Також, відбулись голосні читання творів великого казкаря, вікторина, перегляд мультиплікаційних фільмів «Русалонька» та «Свинопас». На завершальному етапі заходу бібліотекар подарувала дошкільнятам розмальовки, на яких зображені казкові персонажі з творів Г. Андерсена.
У цій же СБ користувався популярністю у дітей цикл заходів про свята і звичаї «Ходить сонечко по колу», зокрема етнографічні мандрівки «Зимові свята українців» та «Весняний спів землі». Тут, крім тематичних бесід, читались улюблені вірші про пори року у виконанні дітей, проводились літературні вікторини, ігри «Горю – дуба», «Сусідка», «Гуси», «Панас» за книгою братів Капранових «Веселих свят», а також відбулось нагородження дітей подарунками від бібліотеки.
З метою вшанування української мови у дитячому відділі Аджамської СБ № 2 оформили книжкову виставку-інсталяцію «Наша мова – калинова», яка доповнила бесіду «Ну що здавалося б слова». Після, діти із задоволенням читали вірші Т. Шевченка, Г. Чубач, Н. Забіли, Н. Поклад. Бібліотекарка разом з клубом «Незвичайні посиденьки» здійснили бібліодесант до ДНЗ «Білочка» з оглядом нових книжечок та мандрівкою в королівство української мови «Солов'їна, барвінкова, українська рідна мова», інсценізацією легенди про українську мову, де бібліотекарки виступили в ролях «Української мови» та «Бабусі казки». Також, звучали народні казки, загадки, прислів'я, українські колискові. Мандрівка закінчилася декламуванням віршів у виконанні дітей та хороводом дитячої народної пісеньки «Подоляночка». Малюки отримали бабусині гостинці.
Також, спільно з членкинями клубу було підготовлено бібліотечну гостину «По Вкраїні з краю в край ходить Святий Миколай» для вихованців ДНЗ «Веселка». Відбулось знайомство з легендою та книгами про Святого Миколая. Діти розповідали вірші, співали пісні, водили хороводи та «гралися в сніжки разом із довгоочікуваним гостем». Наприкінці, діти отримали солодкі подарунки.
Подібний захід відбувся й для користувачів молодшого шкільного віку дитячого абонементу районної бібліотеки для дорослих та дітей, під час якого діти розповідали про свої добрі справи, виготовили «Деревце доброти», брали участь у музичному блоці з відгадуванням мелодій із мультфільмів про зиму. Найактивніші учасники отримали у подарунок книги Л. Ніцой «Зомба».
Також, бібліотека, пропагуючи краєзнавчу літературу, провела творчу зустріч із сучасною дитячою письменницею-землячкою Л. Каленською, на яку завітали діти літнього табору ЗШ I-III  ступенів  № 23. Вони з цікавістю знайомились з новою збіркою авторки «Дружбі навчив короп», слухали казки  «Сніговий собака», «Кораловий палац» та порівнювали себе з головними героями.
До 100-річчя з дня народження В. О. Сухомлинського бібліотекарка цього ж відділу організувала майстер-клас «Кружляють листочки в осіннім таночку», на початку якого познайомила його учасників з оповіданням педагога «Їжак і місяць», а потім усі майстрували привабливого їжачка з різнобарвного осіннього листя, справжнього господаря, який збирає смаколики на довгу та холодну зиму.
У Миколаївській СБ до круглого столу «Непрестижних професій не буває» запросили дев’ятикласників. Захід проходив у форматі «запитання-відповідь». Учасники пригадували прислів’я про професії, називали професії в алфавітному порядку, складали про них кросворд. Такий нестандартний підхід, викладення важливого і корисного, сподобався школярам.

Немає коментарів:

Дописати коментар