вівторок, 17 березня 2020 р.

Дитячі  бібліотеки  області  –  2019

Центральна бібліотека для дітей
ЦБС міста Кропивницького

Бібліотекарі спрямовували свою роботу, перш за все, на багатовекторну рекламу читання, задля цього мали тісні зв’язки із закладами, що причетні до роботи з дітьми та широким колом партнерів. Долучалися до культурологічних подій та акцій, підтримували юні таланти, уразливі верстви дитячого населення, проводили багато масових заходів. До прикладу: свято читацьких пристрастей «Мої кращі друзі» - театр книги «Буратіно» під відкритим небом»; вуличні акції «Україна – це Я», PR-акція «Фотофакти з життя бібліотеки»; бібліомотиватор «Сюрприз для перших читачів 2019»; вереснева рекламна кампанія «Добридень, майбутній читачу!»; дублер-шоу «Я – бібліотекар»; літній бібліосадок «Поки матуся…»; акція для молодих батьків «Зростай з книгою, малюк!»; KidsFest «Світ у кольорах веселки»; тайм-менеджмент «Для майбутніх лідерів»  за участі бронзової призерки Чемпіонату світу з таеквон-до.
Вивчались інформаційні потреби та погляди користувачів через моніторинг «Бібліотека. Погляд підлітка», бліцопитування «Книга в моєму житті», «Сучасний  підліток і нова бібліотека», результати яких важливі для подальшої роботи з дітьми. Так, зокрема, думки дітей щодо книги майбутнього, практично, розділились порівну: 25% – за книгу на електронних носіях, 24% – за традиційну. Відпочинок у бібліотеці – це для 34% опитаних «прочитати вподобану книгу», а для 14% дітей відпочинок – це  спілкування з бібліотекарем. А все тому, що 47% юних респондентів бачать у бібліотекарі, насамперед, знавця літератури і 36% –  гарного співрозмовника. До того ж, дитяча бібліотека викликає у 80% відповідаючих позитивні та радісні емоції.  
Про інформаційно-технічний світ та його можливості йшлося на  різних заходах. Так, бібліотечна програма «Володарі інформаційної імперії», за якою вже 7 років поспіль діти навчаються у Школі інформаційного комфорту, визнана ефективною і дієвою. Комплекс заходів включав теоретичні, практичні та підсумкові заняття.
Одним із аспектів всебічного розвитку особистості є допомога бібліотекарів дітям щодо розвитку їхньої духовності та загальної культури. З цією метою впроваджувалось чимало заходів різної тематики, серед яких:

конкурс «І оживає дух козацький!»; акція «Подарунок воїну» – виготовлення дітьми патріотичних браслетів-оберегів зі стрічок та побажань воїнам з Кіровоградського обласного госпіталю ветеранів війни; книжкові виставки: інсталяція «В пам’яті книжковій – миттєвості війни», знайомства «Місто моє чарівне», образотворча «Краса, яку шанує світ»; марафон читання «Читаємо про війну, заради миру»; краєзнавчий вернісаж «Таланти рідного краю»; День інформації «Серцю любе місто»; лялькова вистава «Наш дім» за твором письменника-земляка П.Чорного; театралізована програма «Зелене Купало з літа упало» за участі театру книги «Буратіно»; мистецька година «Не лінуйтесь, дівчата, рушники вишивати». Захоплення викликала програма дитячого фестивалю «Світ у кольорах веселки», що своїми заходами сприяла демонстрації творчих здібностей юних, зокрема: мистецька імпровізація «Єдність, творчість, краса», колаж-візуалізація «Веселкові мрії дітей», BOOK-локація «Читання з комфортом», лялькова вистава «Подорож в країну Дитинства».
Протягом 5-ти років залишається незмінною назва Програми літніх читань «Літо. Книга. Творчість», але щороку наповнюється новим змістом. Минулоріч до програми входили: літмайстерня «Товариство читаючих дітей» зі складання віршів та казок на новий лад; театральна студія «Сам собі режисер», де творчі натури спробували себе в ролі режисера, запропонувавши свій сценарій свята «Новий рік навпаки». А пізнавально-розважальна програма «В стилі ЕКО» стала для відвідувачів літнього клубу «Творчі та розумні» корисними відкриттями, завдяки – інтелектуальній вікторині «Всезнайко», зйомці відео кліпу, командному конкурсу «Впізнай, або відгадай», перегляду еко мультфільмів. Шанувальники театру книги «Буратіно» переглядали вистави, брали участь у майстер-класах від лялькарів, іграх, вікторинах та розіграшах.

Центри спілкування користувачів були чудовою рекламою бібліотеки. Серед різнопланових засідань дівчачо-підліткового клубу «Наталка» були: неформальна розмова «Епоха extremt: необхідно вижити»; диспут «Мама досі миє раму?», про гендерну рівність; модний гід «BEFASHION» познайомив з останніми колекціями модних подіумів; мовний захід «Лайки, френди та хайпи» акцентував на молодіжному сленгу та чистоті української мови; інформ-шоу «Запрошую в свою професію»; психологічний тренінг «Королева школи» навчив аналізувати поведінку і вчинки інших, руйнувати «стіну конфліктів», будувати взаємини. На високу ефективність вищезазначених заходів клубу впливала співпраця з психологами К. Таран та О. Клименченко. На заняттях гуртка «Книжкова скарбничка» панувала творчість: майстерня «DIYBookCovers»; гра-доручення «Дипломатична місія»; дизайнерська студія  «MyBookmark»; презентація міні-проекту «Дрес-код для старої книги», ремонт книг – 300 примірників. 

У театрі книги «Буратіно» приділялась увага розвитку фантазії та акторським навичкам гуртківців, якими підготовлено 6 вистав з 20-ти разовим їх показом. У звітному році розпочав роботу мовний гурток «Англійська з Beth Bowman» для дітей 10-13-ти років, який щотижня вела волонтерка Корпусу Миру США в Україні Елізабед Боуман. Вивчення мови відбувалось у розважальній ігровій формі за допомогою музики, рухів та ігор. У рамках всесвітньої волонтерської програми CodeClub UA запрацював клуб з програмування (CodeClub). Серед бажаючих навчитися програмувати, створювати комп’ютерні ігри, анімацію і веб-сайти були діти і з віддалених від бібліотеки мікрорайонів. Випускники навчального курсу з програмування отримали сертифікати.

Зміцнилась і матеріально-технічна база закладу. За рахунок бюджетних коштів та спонсорської допомоги придбано комп’ютер, 2 кафедри, меблі для зони відпочинку у фойє, пуфи для відділу обслуговування 1-5-х класів.

Немає коментарів:

Дописати коментар