пʼятницю, 13 березня 2020 р.

Дитячі  бібліотеки  області  –  2019

Дитяча філія
Центральної бібліотеки
Новоукраїнської міської ОТГ

Фахівцями філії було проведено 107 заходів, на які запрошувались користувачі-діти різних вікових категорій і соціальних груп. Це – вихованці місцевих дитячих садків, загальноосвітніх шкіл та соціально незахищені діти. Відчутною була співпраця з партнерами – Новоукраїнський краєзнавчий районний музей, ЦДЮТ «Зоріт», викладачі шкіл, громадські діячі, волонтери. Серед основних тематичних сегментів заходів – історико-патріотичний, краєзнавчий, допомога школярам у навчальному процесі, екологічний, організація розумного дозвілля дітей тощо.  
До державних та пам’ятних дат країни організовувались традиційні форми заходів, які вже полюбились читачам: Дні історичної пам’яті «Шана за подвиг, вдячність за мир» та «Війні немає забуття», зустрічі з ветеранами війн різних часів «Життя – мов спалах», історичний хронометр «Набат скорботи – голодомор», свято мужності й відваги «Лине слава козацька з далеких віків», патріотична година «Україна гідна свободи»; історичний вернісаж «Оберіг держави та нації» та інші. 

Під час святкування Дня міста дитяча філія запропонувала громадянам: книжкову виставку-презентацію «Нові українські книги – новоукраїнським дітям»; експрес-вікторину «Вулиці рідного міста»; відео-подорож «Стежками рідного краю» з розповіддю про історичне минуле міста, археологічні знахідки, пам’ятки архітектури, місцевих письменників та презентацію буклету «Видатні постаті міста Новоукраїнка».
Інформаційна підтримка школярів у навчанні здійснювалась завдяки таким заходам: інтелектуальна вікторина «Веселкова наша мова»; літературна година «Грицько Бойко – дітям»; літературний квест «Шлях до Кобзаря»; виставка книг «Гоголь – шлях творчої долі»; день народознавства «Невтомний шукач народних скарбів» до 80-річчя з дня народження В. Скуратівського; Андерсенівські читання «Казкар, якого знає увесь світ», медіа-подорож «У казковій країні Г. Х. Андерсена».
Низка різнофрматних заходів з питань екології допомогла дітям більше дізнатись про виклики глобального потепління планети, рослинний та тваринний світ краю та спробувати себе в ролі «юних екологів». Окремі з них: екологічний квест «Відкрита долоня моєї Землі»; екологічна гра «Ми – юні екологи»; День інформації «Бережімо природу рідного краю»; екологічна година «Збережемо нащадкам квітучий рідний край»; читання віршів українських поетів про красу рідної землі; екологічно-пізнавальний калейдоскоп «Дива і таємниці природи-чарівниці» з презентацією книжкової виставки; гра-вікторина «Цей чарівний світ природи»; бібліографічний огляд літератури «Разом з книгою у світ природи»; виставка-діалог «До природи не неси шкоди»; відео-подорож «Природна краса рідного краю»; космічна вікторина «Що приховують зірки?» з однойменною книжковою виставкою, переглядом слайдів про космос; тематичні конкурси, вікторини, кросворди.

Влітку діяв проєкт дитячої філії «Бібліотечне літо для веселих, кмітливих невгамовних», розроблений спільно зі школами міста та ЦДЮТ. Понад 80 дітей з малозабезпечених сімей, діти-сироти, напівсироти, діти-інваліди, які відпочивали в оздоровчому літньому таборі «Веселка» при ЦДЮТ та школярі з декількох місцевих шкіл обслуговувались дитячою філією. Для них проводились: подорож у Бібліоград «Нас єднає мудрість книг»; літературний круїз «Ми читаємо завзято, а читання нам – це свято» з книжковим навігатором «Топ – 10 книг, які варто прочитати підліткам»; прес-огляд «Журнальні спокуси»; літературно-ігрова програма «На хвилях книжкового моря»; інтерактивна гра «Подорож країнами Європи»; бібліоглобус «Книга – гарна чарівниця, відкриває таємниці»; «Подорож у Країну мультфільмів і казок» тощо.

Відвідувачі дитячої філії охоче брали участь у різноманітних прикладних заходах, що проводились як майстрами, так і бібліотекарями. Наприклад, майстер-клас «Таємниці бісерного мистецтва» з керівником гуртка «Чарівні візерунки» ЦДЮТ «Зоріт» С. Неробою. Майстриня навчила кожного, як потрібно працювати з бісером. Усі виготовлені квітки були зібрані в одну велику, на згадку дітям про красиве й корисне заняття. Учасниками святкової творчої майстерні «На новорічний майстер-клас ми запрошуємо вас» стали третьокласники гімназії «Лідер», яким бібліотекар розповіла про історію виникнення мистецтва витинанки, про матеріали та інструменти для виготовлення виробів із паперу, а також провела захоплююче заняття з виготовлення оригамі.



Немає коментарів:

Дописати коментар