середу, 25 березня 2020 р.

Дитячі  бібліотеки  області  –  2019

Бібліотеки-філії для дітей
ЦБС міста Кропивницького

Палітра творчих розробок дитячих бібліотек міста насичена творчістю, яскравістю, ефектністю та ефективністю.

Один із пріоритетних напрямів діяльності бібліотеки-філії для дітей № 12 – це діти, що потребують особливої уваги. Мета – формування у читачів толерантного, милосердного ставлення до людей з інвалідністю. Задля цього бібліотекою впроваджувався проєкт «Inclusion в бібліотеці» та здійснювалась тісна співпраця з КЗ «Центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю» у Фортечному районі м. Кропивницький. І з цим закладом уклали угоду про соціальне партнерство, потім організовували і проводили заходи для дітей даної категорії. Так, діти, зокрема, стали учасниками: свята «Осіння пригода» з екскурсією до бібліотеки, мандрами до Казкової країни, знайомством з новими книгами, вікториною, переглядом мультфільмів та отриманням подарунків; розважальної програми до Миколая з різноманітними іграми, конкурсами; акції доброти «Долоньки щирих побажань», під час якої кожен охочий, за допомогою кольорового паперу, малював долоньку та писав побажання для тих дітей, які потребують допомоги. Під час заходів діти отримували подарунки – яскраві кульки, великі шоколадні іграшки тощо.
У бібліотеці-філії для дітей № 19 стартував фотовідеопроєкт «Зіркові автори радять», в якому взяли участь сучасні українські дитячі письменники, які рекомендували найкращу, на їхню думку, книгу, але не свою, а іншого автора. Протягом 2019 року бібліотекарі систематично публікували на сторінці у Facebook фото письменників або ж відеокоментар з їхніми порадами щодо популярних книг. Щоб зібрати унікальні фото, бібліотекарі звернулися особисто до дитячих письменників, які охоче підтримали ідею. Деякі надсилали фото на пошту, а інші охоче фотографувалися і «ставили лайки» улюбленим книгам. 
До проєкту долучалися – М. Павленко, О. Чаклун, С. Дерманський, О. Горобець, С. Товстенко, І. Андрусяк, С. Пантюк, О. Колінько, С. Куцан, Л. Мовчун. Такий захід викликав не лише зацікавленість письменників, а й допоміг дізнатися читачам про книжкові уподобання авторів та розширити літературний світогляд юних. 
Ще, бібліотекарі філії провели захід, присвячений Дню народження м. Кропивницького. Це – марафон дитячих вражень «#рідне місто», в якому читачі із задоволенням і цікавістю брали участь, бо обирали найкращі місця улюбленого міста для відпочинку всієї родини. У результаті отримали таку версію дитячого рейтингу «ТОП-3 – улюблені місця родинного відпочинку». 
Перше місце діти віддали Дендропарку, куди багато городян та туристів приїздять відпочивати. Друге – кінотеатру «Портал», а третє – дитячому розважальному комплексу CrazyLand.
До бібліотечного проєкту «Відкриваємо двері в літо» входило багато різнобарвних заходів корисних і розважальних для дітвори. Зокрема, це: ART- територія «Сім веселих кольорів», конкурс малюнків на асфальті «Я люблю бібліотеку», 
турнір з шашок «Ваш хід!», зона пензлів, салон тимчасових тату, ігровий майданчик «Дружні ми та дужі, до спорту не байдужі!» та безліч знайомств з книгами та книжковими героями. Підсумки літньої читай-компанії – 627 нових читачів, видача документів –  11,5 тис. книг,  а середнє відвідування бібліотеки склало 101 користувач.
У бібліотеці-філії для дітей № 21 велика увага приділялась популяризації книг, бібліотечно-бібліографічних знань завдяки різноманітним заходам. Бібліокешинг «У пошуках викраденої книги» за творчістю А. К. Дойла, запропонував відвідувачам розкрити складну і заплутану справу з таємничим «викраденням книги». «Викрадач» залишив зачіпки по усій бібліотеці та, щоб знайти їх, потрібно було проявити кмітливість, знання англійської мови, вміння розгадувати складні шифри та «досконало володіти методами Шерлока Холмса». Привідкривали завісу таємниць любителі літературного глобусу «Герої літератури в кіно і в реальності».

 Впродовж Дня бібліографії «Інформаційні лабіринти сучасної бібліотеки» читачі змогли побувати на: інформаційному брифінгу, бібліографічній грі, тренінгу, медіа уроці-моделюванні, де можна було закріпити набуті бібліотечно-бібліографічні знання. Бібліотекарі запровадили нову послугуелектронна доставка документів «Бібліотечна книга в домашньому комп’ютері». А на сторінці бібліотеки у Фейсбук публікації із серії «Читацький навігатор» знайомили відвідувачів як з літературними надходженнями – відеоряд «Познайомимось, ми новенькі!», так і з творами письменників, що святкували ювілей – літературний подіум «Усе минуще, тільки книги вічні». Бібліотекарем читальної зали проведено 16 занять з комп’ютерної грамотності.

Бібліотечним проєктом «Під книжковою парасолькою» передбачалося влітку немало заходів. Серед них: бібліотечний бульвар «А чи знаєш ти…?»; голосні читання під парасолькою; книжкова виставка «В душі бринить струна єдина – родина, книга і дитина»; конкурс малюнків на асфальті; казковий диліжанс «Кольори ювілейних казок»; оpen-air «Полювання на скарби»; бібліотечне караоке «Герої казок на сцені»; книжковий марафон «З книгою за морозивом». Також, протягом канікул працювали літні майстерні з акварельною галявиною «Слухняний пензлик», технікою пісочної анімації, майстер-класами «Приміряємо професію», «Віночок власними руками», «Квіти-обереги з побажанням». А ще були руханки «Разом з нами» за віршами сучасних українських письменників, ігробум «Cometogether!» з елементами англійської та настільні ігри.
Про сучасних героїв військових Збройних Сил України – читачі дізнавалися під час заходу «Є така професія – Батьківщину захищати». До нього долучився Центральноукраїнський державний будинок художньої та технічної творчості. Спільно з бібліотекою було організовано виставку моделей військової техніки та амуніції, виготовлених учасниками гуртка «Історико-технічного стендового моделювання». Роботи викликали інтерес і захват відвідувачів.
Запам’ятався користувачам і фоторепортаж «Світ тварин повинен жити», присвячений Міжнародному дню захисту тварин. Домашні улюбленці разом з читачами бібліотеки охоче позували на світлинах. Серед відвідувачів знайшлися і режисери, які зняли відео «Як Мурчик в бібліотеку ходив».

Немає коментарів:

Дописати коментар