середу, 24 лютого 2016 р.

Палітра заходів-2015 Новоукраїнська РДБ

Виходячи із реалій сьогодення працівники Новоукраїнської РДБ акцентували увагу користувачів-дітей на формуванні у них толерантності, патріотичних почуттів та прагненні жити у мирі і злагоді. Задля реалізації завдання бібліотекарі обрали такі форми заходів які, на їх погляд, найкраще сприяють розумінню зазначених понять. Це: Дні, зустрічі, свята, години мужності, дискусії тощо. Так, для користувачів-дітей усіх вікових категорій та відпочиваючих у літніх таборах проведено Дні: миру «За Україну! За мир на нашій землі!», «Хай буде мир в усьому світі»; історичної пам’яті «Стоїть в скорботі мати-Україна»; доброти «На доброті тримається світ»; свято «Моя найкраща в світі сторона – чарівна, неповторна Україна!» та інші. Учасники цих заходів обговорювали значення слів «Батьківщина», «патріот», «мир», здійснювали екскурс в історичне минуле нашої країни, знайомились з історією виникнення Міжнародного дня миру, за допомогою малюнків звернулися до усіх людей планети з проханням припинити всі війни, знайомились з фотографіями земляків – учасників АТО, переглядали книги, декламували вірші тощо.
Незабутньою для учнів 6-8-х класів ЗОШ №1 стала зустріч з – місцевим волонтером М.І.Нікуліним, який разом з дружиною, вже п'ятнадцять разів виїздили до зони АТО з гуманітарним вантажем, ризикуючи власним життям. Також, учасники заходу переглянули відеофільм про воїнів-земляків, які висловлювали щиру подяку за листи і малюнки, отримані від дітей.
З метою розуміння підростаючим поколінням еколого-валеологічної культури бібліотекарі пропонували своїм користувачам літературно-екологічні години «Душа природи чуйна і ласкава», «Таємниці матінки природи» та годину мужності «Стежками Чорнобильського лиха», дискусію «Все від природи… А що взамін, екологічний круїз «Світ навколишній прекрасний», День здоров’я «СНІД – не залишайся байдужим». Запрошені на заходи учні молодших, середніх та старших класів ЗОШ №6, гімназії №7 дізналися про екологічні проблеми планети, України та рідного краю, наслідки аварії Чорнобильської АЕС, активно дискутували щодо проблеми боротьби зі СНІДом, знайомились з цілющими властивостями лікарських рослин. Про красу рідної землі на заході звучали вірші Т.Шевченка, І.Франка, Н.Забіли, О.Олеся, М.Рильського, П.Тичини та місцевих поетів С.Коляди та М. Паскаря.
Значна робота бібліотекою проводилась з категоріями користувачів, які потребують особливої уваги. Так, у РДБ спільно зі службою у справах дітей Новоукраїнської РДА відбулось  свято родин «Тут живе дитинство» за участі прийомних батьків і представників обласної та місцевої державних адміністрацій, які обговорювали питання виховання дітей в родинах, ділилися власним досвідом. Діти ж брали участь у розважально-ігровій програмі та майстер-класі з виготовлення різноманітних прикрас і виробів. На згадку про зустріч кожна дитина отримала від обласного та районного керівництва «солодкі» подарунки, іграшки та повітряні кульки.
На літній період, працівники РДБ, ЦДЮТ та місцевих шкіл розробили спільний план заходів для понад 100 дітей з малозабезпечених сімей, дітей-інвалідів, сиріт, напівсиріт з табору «Веселка» та дітей учасників АТО з оздоровчого табору ЗОШ №6.

Не оминула РДБ і заходи інтелектуально-розважального та прикладного характеру. Наприклад, юних користувачів захопила заочна літературна подорож Європою «По мапі за героями книг», адже екскурсоводами тут були юні користувачі, які від імені книжкових персонажів, розповідали про літературу європейських країн, у тому числі й України. Зокрема, юний герой Федько Халамидник з однойменного твору познайомив усіх присутніх з цікавими фактами життя автора книги, земляка В.Винниченка.

Цікавим видався й майстер-клас з виготовлення метеликів у техніці витинанка було для дітей з англомовного табору, що працював при ЗОШ №8.


Немає коментарів:

Дописати коментар