понеділок, 18 лютого 2019 р.


«Спектр  діяльності  бібліотек  з  дітьми  у  2018  році»


Новгородківській РБД виповнилось 70 років. Двері закладу відкрились 1 серпня 1948 року. З цієї нагоди влаштовувались святкові заходи для гостей – читачів, ветеранів бібліотечної ниви, прихильників закладу, односельців: День відкритих дверей «Бібліотеку нашу знають – тут читайлики зростають», виставка фотоматеріалів «Дитячій бібліотеці – 70!», рекламна акція «ВІВАТ, бібліотеко!»; виготовлення та розповсюдження активними читачами закладок «Наша бібліотека – КЛАС!», концерт учнів дитячої школи мистецтв класу вокалу та театрального мистецтва. Гості були щедрими на рясні привітання.  
Рекламі закладу та формуванню загальної інформаційної культури користувачів сприяли популяризація художньої та довідково-енциклопедичної літератури у поєднанні з бібліографічними заняттями та конкурсами. Наприклад: екскурсія «Бібліотека – книжковий рай, все що хочеш вибирай!» для сімей ВПО, які проживають у гуртожитку «Комфорт»; інформаційна година «Святкує книга ювілей»; бесіда-роздум «Чудо, ім’я якому – книга», літературне знайомство «Шалені перегони. Серія «39 ключів», літературний сміхограй «Філіппік розважає та навчає»; огляд-знайомство «Book-посмішка літа», казковий потяг «Книжка вийшла погуляти»; експедиція-пошук «В енциклопедії ти слово запроси – знайдеш країни і усі часи», віртуальне знайомство «Країна Вікіпедія», довідковий коктейль «На всі «Що?, «Де?», «Коли?» розумні книги дадуть відповідь завжди»; День інформації «Книжковий парад 2018», День бібліографії «Світ нових можливостей» з історичним часописом «Від Ярослава до сьогодення», переглядом відеоролика «Сучасна бібліотека»; веб-подорож «Інтернет – пошук новинок літератури», віртуальна виставка «Незвичайні бібліотеки світу», бесіда-діалог «Книга і комп’ютер в інформаційному просторі» тощо.  

Декілька років поспіль у РБД започаткували конкурс на кращу читаючу сім’ю, принцип якого – кількість прочитаних книжок, що підраховуються за читацькими формулярами, фото переможців викладається у куточку читача бібліотеки.  За підсумками минулорічного конкурсу – це члени сім’ї О. В. Кравченко із синами – Сашком та Єгором.
Одним з важливих напрямів у роботі РБД – патріотичний. Задля цього використовувались різноманітні форми заходів: книжкові та фото виставки, година історичної правди, година вдячності, тиха акція, патріотичні/літературні/репортаж, бесіди-роздуми про жінку на війні, поетичний віночок, козацький турнір, зустрічі з воїнами тощо. 
Один з таких заходів викликав великий інтерес дітей – зустріч з кіборгом-земляком Олександром Шаповаловим, який зі своїм братом Юрієм подарували бібліотеці комікси про АТО. До заходу бібліотекарі оформили книжкову виставку «Кіборги».
У питаннях екологічної просвіти та здорового способу життя допомагали наступні заходи: бібліотечний радар «Чорнобиль! Забудь його не дозволяє майбутнє», виставка-інсталяція «Чорнобиль… Пам’ятаємо!»; зустріч з начальником караулу 27-ї Державної пожежної рятувальної частини Ж. В. Єнакієм; День інформації «Все на світі треба берегти. І птаха, і звіра, і оту рослинну» з мандрівкою «Планета Земля – наш рідний дім, хай буде лад у домі тім», вікториною «Збережемо ми природу – України гарну вроду» та бесідою «Пташине царство»; еко-гра «Флора – рослинний світ планети» з пізнавальними розповідями про улюблені квіти, дерева, парки і ліси Новгородківщини та Кіровоградщини; діалог «Не зруйнуй своє життя» з переглядом відеоролика про здоровий спосіб життя.

Для багатьох користувачів бесіда-зустріч «Аптечка першої допомоги» з лікарем-анестезіологом центральної районної лікарні М. В. Лету, який розповів як потрібно надавати першу медичну допомогу та про вміст лікарських препаратів аптечки «Першої допомоги», викликала чимало запитань і цікавості.




Немає коментарів:

Дописати коментар