понеділок, 4 лютого 2019 р.

«Спектр  діяльності  бібліотек  з  дітьми  у  2018  році»

Протягом 2018 року колективи бібліотек, що працюють з користувачами-дітьми розкривали багатоаспектність своєї діяльності, доводили необхідність і корисність своєї праці, зацікавлювали різноманітними послугами реальних і потенційних відвідувачів, що сприяло поліпшенню іміджу закладів. Адже імідж бібліотеки – це, перш за все, її образ в очах читачів, людей, громадськості.
Отже, про роботу бібліотек, їхні будні, свята, події, пріоритети, новизну, проблеми у 2018 році.

Бобринецька РБД.
Фахівці бібліотеки спільно з ГО «Мистецька Бобринеччина» взяли участь у Всеукраїнському конкурсі проектів «Місцеві ініціативи для розвитку громад».
 Мета проекту «Бібліотека свободи (Library of freedom) – забезпечення креативного інформаційно-дозвіллєвого простору для родин. Інтерактивний простір визначатиме створення комфортних зон для колективної та індивідуальної роботи, наявність сучасного технічного обладнання, а саме: проектор з екраном, маркерні дошки, дитячі розвиваючі пазли, настільні та дидактичні ігри для логічного мислення. Проект підтримано спілкою «Громадських ініціатив України» та знаходиться на стадії підписання договору.
Протягом року бібліотекарями акцентувалась увага на масштабних заходах у партнерстві з різними установами і закладами, долучаючи до них сільських дітей, а також їхні родини. Так, до Дня Збройних сил України РБД спільно з районним військовим комісаріатом, проведено районний творчий конкурс, під час якого діти писали листи українським воїнам, які були передані за призначенням. У цьому заході взяли участь юні читачі Береславської, Благодатненської, Веселівської, Кетрисанівської, Новоградівської, Олексіївської, Червонопільської сільських бібліотек. За активну участь, колектив РБД було нагороджено грамотою Бобринецького районного військового комісаріату.
Незабутньою видалась зустріч для понад 80-ти дітей зі Златопільської, Кетрисанівської, Костомарівської сільських шкіл району та КЗ «Бобринецьке НВО» із сучасними українськими дитячими письменниками О. Чаклуном (директором видавництва «Фонтану казок»), І. Андрусяком (головним редактором видавництва), О. Колінько, С. Товстенко та С. Куцаном. Живе спілкування дітей і письменників було цікавим і пізнавальним для усіх. На завершення заходу бажаючі отримали автографи письменників та фотографувались на згадку. А головне – діти отримали додаткову мотивацію до читання й бажання взяти нову сучасну книжку.
Влітку, діти із сіл Новоградівської, Мар’янівської, Кетрисанівської ЗШ неодноразово бували у РБД, де брали участь у різноманітних заходах. Зокрема, це: літературно-пізнавальний конкурс «Я здоров’я бережу, сам собі допоможу», день книго-читання «Читають усі», читацька експедиція «Як до нас прийшла книга та олівець», творча програма «Книги із ароматом парфумів» тощо. 

  Цікавими новинками для користувачів були незвичайні майстер-класи: паперова арт-колекція «Жива крапля» (розмалювання стаканчиків); виготовлення ляльок мотанок «Травниця» з лікарських трав, які заздалегідь бібліотекарі разом з дітьми збирали та сушили.
 З метою відродження традиції сімейного читання РБД організовано районний конкурс «Сімейні читання родини», в якому взяли участь 18 родин району. Подяки за участь отримали 8 сімей. Переможцями стали родини Н. Колодєєва, який змайстрував «Пластилінову казку «Непохитний олов’яний солдатик» та П. Беліогло, яка виготовила із солоного тіста дерево свого роду та розмістила на ньому фото родини дітей.
Не один рік питаннями для бібліотеки є поповнення книжкових фондів та передплата періодичних видань для дітей, які практично не вирішуються через відсутність фінансування з місцевого бюджету.


Немає коментарів:

Дописати коментар