четвер, 28 лютого 2019 р.

«Спектр  діяльності  бібліотек  з  дітьми  у  2018  році»

ЦБД ЦБС м. Кропивницького популяризувала книгу та читання шляхом різноманітних форм бібліотечної роботи. Зокрема, вивчались уподобання юних за допомогою досліджень, моніторингів, порівняльних аналізів, опитувань, при чому не тільки своїх користувачів, а й містян. Наприклад, вуличним бліц-опитуванням «Краща книга сучасності» визначено наступні твори: «Таємниця козацької шаблі» З. Мензатюк, «Чарлі і шоколадна фабрика» Р. Дала, «Комп і компанія» А. Коршунової, »Не такий» С. Гридіна, «Йорґен + Анна = любов» Й. Віґдіста, «Метелики у крижаних панцирах» О. Радушинської. Завдяки соціологічному дослідженню «Які вони – сучасні підлітки?», вималювано психологічний портрет читаючого тинейджера. Такі та подібні заходи здійснювались з метою урахування інформаційних потреб дітей, впровадження ефективних методів у роботі, а значить успішного діалогу читача і бібліотекаря.
Бібліотекарями реалізовано декілька програм та акцій. Проект «Відкрий книгу дітям» – сприяв читанню й користуванню бібліотекою тих, хто мало або зовсім не читає. У рамках Проекту відбулись заходи: літня рекламна кампанія «Книга під сонцем»; презентація бібліотечного кінозалу «Осінні канікули», book-акція «Жива скульптурна галерея», під час якої творчі діти, перевдягнуті в казкових та літературних героїв, вишикувалися вздовж алеї і знайомили перехожих з творами, в яких вони «живуть». Ефективність роботи гарна реклама закладу для молодих батьків мікрорайону «Космонавтів» та 182 нових користувача.

Просвітницький проект «Я маю право!» впроваджувався спільно зі службою у справах дітей виконавчого комітету міської ради, інклюзивно-ресурсним центром управління освіти міської ради міста Кропивницького шляхом актуального спілкування «Хабар за навчання – «Стоп!», караван думок «Товариськість – спосіб досягнення успіху», психологічний тренінг «У що ти віриш, того й досягнеш». До цієї тематики можна віднести великомасштабне свято «Правова країна дитинства» з акцією «Промені добра», ініціаторами яких виступили фахівці ЦБД. Задля цього у міському Ковалівському парку створили романтичну фотозону, де бажаючі могли отримати миттєве фото на згадку за мінімальну ціну і, тим самим, проявити чуйність та милосердя до тих, хто потребує допомоги. Таким чином, зібрали кошти для двох тяжкохворих близнюків.
Згідно програми «Літо. Книга. Творчість», кожен літній день у бібліотеці розпочинався танцювальним флешмобом і продовжувався різними заходами. Зокрема: дитяча поліцейська академія «Твої безпечні канікули», вистави театру книги «Буратіно» та майстер-класами «Театр Non Stop», вебландія «Грай та розвивайся» з оn-line іграми, логічними та розвиваючими вправами, віртуальними екскурсіями. Юним мешканцям мікрорайону це сподобалось, бо приходили, навіть, разом зі своїми батьками.

У рамках програми «Крокуємо у світ інформації», яка діє вже 6 років поспіль, проводились заняття у Школі інформаційного комфорту із застосуванням інтерактивних форм і мультимедійних технологій. Ефективними заходами визнали: щоденні експрес-бесіди «Компетентний читач», які навчали відшукувати інформацію з різних джерел – друкованих чи електронних, розвивали навички роботи з каталогами та довідковими виданнями; персональні уроки «IT-тинейджер» на яких діти навчалися орієнтуватися у пошукових системах Інтернету, відбирати найякісніші продукти; інформаційний всеобуч «Новий час – нові формати» допомагав учням засвоювати правила безпечної поведінки віртуального спілкування, відрізняти фейкові новини від реальних; екскурсії «Інформаційні лабіринти бібліотеки»; бібліо-константа «Хто нас читає, той не програє»; інтелектуальний конкурс «Компетентний читач»; командна гра «Книжкова плутанина»; он-лайн гра «Медіазнайко». Вдалим видався і День бібліографії «Краса і сила українського слова» із заходами у такому форматі, як: пошукова WEB-експедиція «Від Нестора літописця до сучасності»; довідково-бібліографічний екстрім «Знайдіть книгу!»; інформ-шоу «Неповторна мелодія рідної мови»; відгук про книжкову виставку «Читаймо зі смаком!»; настільні бібліографічні ігри «Слова зі слів» і «Редактор» (для дітей молодшого шкільного віку). До того ж, усі відвідувачі закладу цього дня отримали добірку зручних он-лайн ресурсів «Пишемо та говоримо українською без помилок».
Своєрідне привітання до Дня Збройних Сил України юні користувачі зробили під час акції вдячності та уваги «Подякуй героєві». Читачі власноруч виготовили вітальні листівки та невеличкі солодкі сюрпризи, які передали воїнам, що знаходились на лікуванні у Кіровоградському обласному госпіталі для ветеранів війни. Ще одна благодійна акція «Миколая всі чекають» – подарунки для діток, які потребують особливої уваги відбулась завдяки активній рекламі заходу у соцмережі Facebook. Відгукнились не тільки читачі ЦБД, жителі міста, а й киянка, яка надіслала посилку з дитячими книжечками та настільними іграми.
Протягом року відвідувачі бібліотечних об’єднань ЦБД стали справжніми помічниками бібліотекарів – брали участь у масових заходах, читали вголос малюкам, залучали до читання своїх ровесників та друзів. Наприклад, діти з морально-етичного клубу «Наталка» вже не вперше були задіяні у благодійній акції «Добро і милосердя єднає серця», результати якої потішили вихованців обласного Будинку дитини. При гуртку «Книжкова скарбничка» створено Book ательє «Як новенька», завдяки якому гуртківці повертали до життя книги, виготовляли цікаві дизайнерські речі – креативні обкладинки, закладки та пам’ятки, використовуючи найсучасніші паперові техніки PAPER ART. Протягом року відремонтовано 275 книжок. 

Немає коментарів:

Дописати коментар