пʼятницю, 1 березня 2019 р.

«Спектр  діяльності  бібліотек  з  дітьми  у  2018  році»

Для ЦБД ім. Ю. Гагаріна Олександрійської МЦБС рік був творчо насиченим, багатим на вдалі маркетингові, іміджеві та масові заходи. За висловом заступника директора МЦБС з питань обслуговування дітей Л. Овдієнко фахівці закладу намагались працювати так, щоб відчути читацький пульс. У бібліотеці та за її межами проведено 341 тематичний захід (у т. ч., 50 – влітку, які відвідали близько 2 тисячі дітей; у т. ч., 148 осіб з обмеженими фізичними можливостями, 5 з яких – обслуговуються вдома); до закладу залучено 411 читачів.
За кошти, отримані від надання платних бібліотечних послуг (18,2 тис. грн) здійснено передплату періодичних видань, придбання книг та бібтехніки, оплату Інтернет-зв’язку, ремонт приміщення, технічне та господарське утримання приміщень.
ЦБД отримала перемогу у декількох міжнародних/місцевих програмах, впроваджувала й авторські, брала участь в організації місцевих масштабних заходів. Зокрема, це: проекти «Сприяння відбудові та сталому розв’язанню проблем ВПО та постраждалого від конфлікту населення в Україні» (Міжнародна організація з міграції (МОМ) за фінансування Європейського Союзу); «Платформа 3-Д: добра, довіри, досвіду» (МОМ за фінансування Європейського Союзу);  «ДоброДій» – один з найуспішніших проектів в Україні (МОМ за фінансування Європейського Союзу); телевізійний проект з ТРК КТМ – нова дитяча телепередача «Без секретів»; конкурс ініціатив Meet and Code із кодування, програмування, моделювання (фінансування (System Analysis and Program Development – SAP); комплексно-цільові програми: «Надаємо крила» (для дітей з особливими потребами, 2014-2019 рр.);  «Я – громадянин, я – патріот, я – житель свого міста» (патріотичне виховання, 2015-2018 рр.); програми: «Літні промінці на книжковій сторінці» та «Дитяча вітальня «Капітошка» (2018 р.),  «Бібліомістечко – дитячий простір» (2017-2020 рр.).
Також, взяли участь в організації і проведенні заходів: міський фестиваль для дітей-інвалідів «Повір у себе»; конкурс дитячого малюнку «Стежками улюблених письменників» за підтримки олександрійської галереї VashArt;  перший конкурс найпопулярнішої гри серед тинейджерів «Бейблейд-Турнір» (Beyblade), який на прохання дітей та їхніх батьків заплановано на поточний рік; двоетапний турнір на швидкість вирішення задач з програмування «CodeTournament»;  благодійна акція «Школярик»; РR-акції з низкою заходів на підтримку бібліотеки: «Твори добро! Подаруй бібліотеці книжку!», «Пробачення боржника Забудька», «Читаємо у вишиванках», «Прикрась свою улюблену бібліотеку!»; презентація події «Формат workshop «CodeFast 1.0 – Програмуй легко та швидко!». Активну участь у роботі бібліотеки брали волонтери. Зокрема, викладачем проводились заняття у бібліотечному гуртку «Легка англійська», а психологом з МЦ СССДМ – зустрічі для дітей і дорослих з інвалідністю та соціально-незахищених груп населення.



        

Велика увага приділялась медіа освіті дітей. Проведено 44 бібліотечні уроки у вигляді бібліо/відео подорожей, мандрівок, пізнавальних експресів, годин творчого читання, бібліотечних лото, обговорень тощо. Наприклад, захід медіа меседж «Секрети медіа під капелюхами» дав можливість дітям поглибити знання щодо основних понять «медіа текст і простір», «безпека в Інтернеті», навчитись розробляти листівку-пам’ятку щодо безпечної інтернет-поведінки, аналізувати фейкові новини та рекламу. 

У ЦБД розпочав роботу гурток «Диво 3D», де фахівці навчали дітей основам програмування та 3D-моделювання за допомогою 3D-ручок. Близько 300-т дітей з допитливістю відвідували 62 засідання клубів інформаційно-технологічного спрямування – «Диво 3D», «Code Club» та «Робоклубі», де, наприклад, в останньому, всі комп’ютерні програми ігор та навчання побудовані на використанні всесвітньо відомого конструктора «Lego». Загалом, 500 відвідувачів ЦБД отримали знання з основ комп’ютерної грамотності. 
Серед неординарних, яскравих заходів, позитивний відгук мали: бібліостихія «Місце зустрічі – бібліотека», бібліошоу «Під парусом книги – до нових відкриттів», гра-подорож «Українці серед інших європейських націй», подорожі до джерел рідної культури «До рідного слова торкаюсь душею», літературні перлини духовності «Хто Шевченка прочитав, той багатим серцем став», історико-патріотичний екскурс «Згадаємо юність, що згоріла у Крутах», історичне віконце «Україна в нас єдина – бережи її, дитино!», альманах пам’яті «Уже ніхто не знищить Україну, в тобі, в мені, у кожного із нас», правовий ключик «Знати потрібно дорослим і дітям», цикл калейдоскопу думок «Вільний подих або «НІ» шкідливим звичкам», зустріч-феєрверк «Народний театр юного глядача «Апельсин», креативний вечір дитячих казок, свято квітів, недільний балаганчик «Простір з розвагами», феєрія «Новий рік крокує – свято нам дарує», голосні читання «Різдвяні історії» та інші. 

Немає коментарів:

Дописати коментар