понеділок, 4 березня 2019 р.

«Спектр  діяльності  бібліотек  з  дітьми  у  2018  році»

БФ № 8 для дітей Світловодської МЦБС направляла зусилля на розширення знань користувачів з питань історії та сучасності України. У бібліотеці розпочали великий цикл заходів щодо Указу Президента України «Про заходи з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917 - 1921 років». Серед наочності – книжкові виставки та експозиції - згадка «Герої Крут – для нащадків взірець»; - хроніка «Україна суверенна: від витоків до сьогодення»; - реквієм «Ще спала затуманена земля, а небо вже здригалося у злобі»; - заклик «Толерантність врятує світ»; - колаж «Україна – це ти і я!»;  - роздум «Хай буде мир у нашій рідній Україні»; ілюстративна «Квітуй, Кіровоградщина, у вінку барвистім України».
Формуванню національної свiдомостi та людської гiдностi юних відвідувачів сприяли й такі заходи: виступ на місцевому радіо «Бій під Крутами» до 100-річчя Дня пам’яті Героїв Крут; історичний хронограф «Українська революція 1917-1921: відродження державності»;  бесіда «Тризуб – парадний священний символ триєдиного Бога та єдності світобудови» до 100-річчя затвердження Тризуба державним гербом Української Народної Республіки;  історична година «Флот Українського моря: перша спроба» до 100-річчя створення Українського військово-морського флоту; інформіна «Листопадовий чин» до 100-річчя «Листопадового зриву» українського повстання у Львові, внаслідок якого проголошено Західноукраїнську Народну Республіку; відеоперегляд «День в історії. Заснували Національну академію наук» до 100-річчя заснування Української академії наук; бібліорепортаж «Соборність України – ідея єдності українських земель» до Дня Соборності України;  огляд літератури «Голокост – шрам на серці людства»; година юних патріотів «Будемо, друзі, підростати: рідну землю захищати»; панорама «З неба і сонця наш прапор ясний» до Дня Державного Прапору України;  інформаційна подорож «Ми – діти вільної держави» до Дня Конституції України; інтернет-мандри «Україна – унікальна, Україна – надзвичайна!»
Вшануванню учасників бойових дій різних поколінь допомагали: панорама фронтових фактів «Не згасне пам’яті свіча», коментовані читання «Віршований рядок про війну», героїчна сторінка «Подвиг великий і вічний», книжковий огляд «Уклонімося тим, хто поліг у бою, хто прикрив рідну землю собою!» до Дня визволення України і Кіровоградщини від німецько-фашистських загарбників; ілюстративна виставка «Їх покликав Афганістан»; зустріч з учасником АТО.  

З метою поглиблення знань про рідний край проводились: акція «Бібліотека під відкритим небом» до Дня міста; День краєзнавства; бібліотечний уїк-енд «Світловодськ – моя Батьківщина»; краєзнавчий екскурс «Тут все священне, все твоє, бо зветься рідним краєм»; День інформації «Куди  б мене дорога не вела, думки мої із рідною землею»; пазл-гра «Кіровоградщина»; огляд книжкової виставки «Твори «Літа» місцевого літературного об’єднання 
«Літо»зустріч «Літературні горизонти» з місцевою поетесою В. Потецкул. Цікаво й творчо пройшов міський конкурс на краще виконання авторського поетичного твору спільно з літературним об’єднанням «Літо». Бібліотека не один рік добре співпрацює зі школою-інтернатом №1, де навчаються діти з вадами зору. Фахівці намагалися задіяти вихованців у заходах різного спрямування: медіа-екскурсія «Бібліотека у реалі і у віртуалі», під час якої відбулось знайомство школярів з бібліотекою, її вдділами та блогом; День відкритих дверей; флешмоб "Читаємо Шевченка разом"; історична година "Багаття народного опору" до Дня партизанської слави;  бібліофорсаж «На дорозі небезпечно, тож уважним бути доречно» тощо.
Необхідними й корисними для відвідувачів різного віку було багато занять з пошуку інформації у звичному режимі та віртуальному. Заходи носили як теоретичний характер, так і практичний. Перш за все, це: Інтернет-уроки – «Інформаційний Всесвіт», «Комп’ютерленд», «Текстоманія» в Інтернеті», «В країні WINDOWS», «Правила спілкування та безпечна поведінка в Інтернеті», відео-огляд «У світ книги через комп’ютер»; WEB-практикум «Створити шедевр – запросто!» - пишемо анотацію»; WEB-знайомство «Твої друзі та помічники – книги»; віртуальна подорож «Можливості Інтернету для покоління Google». 

А також: День бібліографії «Бібліографія покоління NEXT»; бібліогід «Джерела і пошук інформації з краєзнавства у бібліотеці»; слайд-інформ мандрівка «Періодичні видання для середнього шкільного віку. Як з ним працювати?»;  практикум «ДБА бібліотеки – ключ до інформації».







Немає коментарів:

Дописати коментар